Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма Финансовій мониторінг для групи (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать
  1. Зміст дисципліни за темами

Змістовний модуль і. ФІНАНСОВИЙ МОНІТОРИНГ В СИСТЕМІ ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ

Тема 1. Легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом: економічні та правові аспекти.

Поняття «легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом». Історичні аспекти протидії легалізації «брудних» коштів та фінансування тероризму. Міжнародні організації що діють у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Міжнародні стандарти у сфері запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Світовий досвід боротьби з відмиванням злочинних доходів.

Тема 2. Базові засади фінансового моніторингу в загальноекономічній діяльності.

Огляд типологій проведення фінансових операцій з легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Особливості боротьби з фінансуванням тероризму. Міжнародне співробітництво у сфері боротьби з фінансовими злочинами. Банківський сектор як основна складова системи фінансового моніторингу. Критерії та ознаки, що можуть свідчити про реалізацію в банку схем з проведення сумнівних фінансових операцій. Типові схеми при проведенні операцій з готівковими коштами. Типові схеми при проведенні операцій з переказу іноземної валюти за кордон.

Тема 3. Національна система запобігання легалізації грошей, здобутих злочинним шляхом, в Україні.

Передумови виникнення і потреба створення системи фінансового моніторингу в Україні. Внутрішньодержавна система фінансового моніторингу. Суб’єкти фінансового моніторингу, їх завдання та функції. Законодавчі і нормативні документи, що забезпечують організацію фінансового моніторингу. Правове регулювання системи контролю за легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, порядок контролю фінансового моніторингу на рівні Національного банку України.

Тема 4. Організація системи фінансового моніторингу в комерційних банках.

Організація первинного фінансового моніторингу в банківській установі. Основа та структура побудови системи фінансового моніторингу в банку. Основні принципи розробки правил і програм фінансового моніторингу. Вимоги, обов'язки та права відповідального працівника, з питань фінансового моніторингу. Політика «Знай свого клієнта». Ідентифікація та вивчення клієнтів. Напрямки перевірки інформації клієнта. Моніторинг фінансових операцій. Порядок виявлення фінансових операцій з ознаками сумнівності.

Тема 5. Основні завдання та функції Державного комітету фінансового моніторингу України.

Основні завдання і функції Уповноваженого органу. Заходи, що вживаються Держфінмоніторингом України з метою виконання його функцій і завдань. Права ДКФМУ (згідно чинного законодавства).

Тема 6. Роль і завдання Національного банку України в державній системі фінансового моніторингу України.

Національний банк України в державній системі фінансового моніторингу України. Структура департаменту з питань запобіганню використання банківської системи з метою легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму. Основні завдання департаменту. Формування програми перевірок та повноваження осіб, що здійснюють перевірку.