Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

2.8. Принтери

Принтер — це пристрій, призначений для виведення текстової та графічної інформації на друк.

Існує декілька тисяч моделей принтерів, серед яких найпоширенішими є такі типи: струменеві, лазерні, термосублімаційні і матричні (всі вони мають можливість як чорно-білого так і кольорового друку).

У струменевих принтерах зображення формується мікрокраплями спеціального рідкого чорнила, яке видувається на папір з друкуючої головки через сопла мініатюрного діаметру.

Переваги струменевих принтерів – низька вартість принтера та висока якість друку.

До недоліків струменевих принтерів належать невисока швидкість друку, проблеми із засиханням чорнила в соплах, недостатня якість фотографічних зображень та надто висока чутливість до сорту паперу. Відбитки, виготовлені на струменевих принтерах, бояться води і мають здатність вицвітати.

У лазерних принтерах для друку використовують принцип ксерографії – фотопровідний барабан електризується за допомогою променя лазара. На барабан до наелектризованих ділянок притягуються частинки тонера (спеціального порошку). Пізніше тонер переноситься на папір і фіксується (плавиться) гарячими валками.

Переваги лазарних принтерів – висока швидкість і роздільна здатність друку, незалежність від сорту паперу, економічність, відмінна якість, чіткість і довговічність відбитків.

Недоліки лазарних принтерів – висока вартість.

У сублімаційних принтерах використовують ефект сублімації, коли будь-яка тверда речовина перетворюється в пару, не вступаючи у фазу рідини. У даному випадку тверді чорнила трьох або чотирьох кольорів знаходяться на стрічці, з якої їх, за допомогою спеціальних мікро нагрівачів, випаровує друкуюча головка. У результаті хмарка чорнил осідає на папір і формує зображення.

Переваги сублімаційних принтерів – висока якість друку фотографій.

Недоліки сублімаційних принтерів – низька швидкість друку, висока вартість, чутливість чорнил до ультрафіолетового випромінювання. Якщо ж зображення не покрити спеціальним захисним шаром, то фарби швидко вицвітуть.

Матричні – найпоширеніший до недавнього часу тип принтерів для IBM PC. Принцип друку цих принтерів: друкуюча головка що містить вертикальний ряд тонких металевих стержнів (голок), рухається вздовж рядка, і за допомогою стержнів, через малюючу стрічку, вибиває зображення на папір.

Переваги матричних принтерів – економічність друку, незалежність від сорту паперу, можливість друку металізованими барвниками.

Недоліки матричних принтерів – низька швидкість друку, високий рівень шуму при роботі та низька роздільна здатність.

2.9. Пристрої резервного копіювання

Дані, які обробляють на комп’ютері, як правило, зберігаються на жорстких дисках. Але через фізичне пошкодження диску, дію комп’ютерних вірусів, а також внаслідок неправильного коректування або випадкового знищення файлів ця інформація може бути частково або повністю пошкоджена, або знищена. Втрати від цього можуть бути надзвичайно великими. У багатьох організаціях цінність інформації, яка зберігається на комп’ютерах у сотні і тисячі разів перевищує вартість самих комп’ютерів.

Щоб звести до мінімуму ці втрати, варто мати архівні копії файлів і систематично їх обновляти.

Для архівування даних використовують спеціальні пристрої резервного копіювання, серед яких найпоширенішими є:

  • накопичувачі на гнучких магнітних дисках – дозволяють зберігати до 250 MB інформації;

  • магнітооптичні накопичувачі – до 640 MB;

  • накопичувачі на змінних жорстких магнітних дисках – до 2,2 GB;

  • накопичувачі на оптичних компакт-дисках – до 4,7 GB;

  • накопичувачі на оптичних компакт-дисках із можливістю перезапису – до 2,6GB.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]