Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Для чого призначена програма Norton Commander.

  2. Які можливості має програма Norton Commander.

  3. Як керувати панелями Norton Commander.

  4. Яке значення мають основні пункти меню у Norton Commander.

  5. Яке значення мають функціональні клавіші у Norton Commander.

  6. Як вибрати файли у групу в програмі Norton Commander.

  7. Як створити файл та каталог у Norton Commander.

  8. Як здійснити копіювання інформації у Norton Commander.

  9. Як здійснити перенесення інформації у Norton Commander.

  10. Як здійснити перейменування інформації у Norton Commander.

  11. Як здійснити видалення інформації у Norton Commander.

IV. Робота із програмою Windows

10. Загальні відомості про Windows

10.1. Історія створення Windows

Досить довго персональн³ комп’ютери працювали безпосередньо п³д керуванням операц³йно¿ системи, тобто сп³лкування з комп’ютером полягало у введенн³ команд операц³йно¿ системи через командний рядок. Для тако¿ роботи потрібно було добре знати операц³йну систему. Основним пристроºм вводу команд була алфав³тно-цифрова клав³атура.

Поява спец³альних користувацьких оболонок операц³йно¿ системи, як³ полегшували та спрощували сп³лкування з комп’ютером, стало серйозним кроком у розвитку системного програмного забезпечення. Найпопулярн³шою програмою-оболонкою º Norton Commander, розроблена П³тером Нортоном. П³д час ¿¿ роботи екран дисплея працюº у символьному режим³ й основним пристроºм сп³лкування з комп’ютером º клав³атура (клав³ш³ керування курсором та функц³ональн³ клав³ш³).

Перша верс³я граф³чно¿ оболонки ф³рми Microsoft для IBM-сум³сних ПК мала назву "Windows/286". Вона з’явилась ще у 80-х роках, але широкого розповсюдження не отримала. Особлив³сть ¿¿ в тому, що екран працюº в граф³чному режим³, а основним пристроºм сп³лкування з комп’ютером стаº ман³пулятор “мишка”. Причому для виконання р³зних д³й не потрібно знати команди операц³йно¿ системи, а достатньо вибрати на екран³ спец³альн³ картинки (п³ктограми), як³ символ³зують певн³ поняття та д³¿. Основна ³дея, використана в н³й, - природн³сть подання ³нформац³¿, тобто ³нформац³я подаºться у т³й форм³, яка забезпечуº найбільш ефективне засвоºння ¿¿ людиною.

Наступна верс³я граф³чно¿ оболонки вже завоювала популярн³сть у користувач³в. Це була "Windows 3.0", яку ф³рма Microsoft випустила у травн³ 1990 року. За нею йшли верс³¿ "Windows 3.1" (у кв³тн³ 1992 року), пот³м "Windows 3.11", "Windows NT" ³, нарешт³, 24 серпня 1995 року, - "Windows 95", яка стала вже самост³йною, завершеною операц³йною системою (вона п³дтримуº багато­програмний режим ³ працюº з комп’ютерною мережею).

На даний час вийшли чергові версії найпопулярн³шо¿ у св³т³ операц³йно¿ системи Windows – Windows 98, Windows 2000, Windows Millenium, Windows XP. Вони мають дещо ³нший ³нтерфейс та покращен³ характеристики, але основні принципи роботи сп³впадають з ОС Windows 95.

10.2. Використання мишки в Windows

Для ефективної роботи з Windows, комп’ютер повинен бути оснащений мишкою (Рис.12.1.). Хоча в документації й у деяких книгах стверджується, що з Windows можна працювати і без мишки (із формальної точки зору, це дійсно так), але її відсутність робить використання Windows дуже незручним. Для виклику тих або ³нших д³й, у б³льшост³ випадк³в використовують л³ву кнопку ман³пулятора, ³нод³ - праву, а також їх можна використовувати разом.

Мишку необхідно використовувати на жорсткій плоскій поверхні. Як правило, це невеликий прямокутник, покритий тканиною або іншим спеціальним матеріалом і називається килимком для мишки. Під час переміщення мишки по килимку, вказівник переміщується по екрану. Якщо мишка вийде за межі килимка, її слід підняти і поставити в центр. Це мало вплине на позиціювання вказівника. Залежно від ситуації вказівник може мати різний вигляд, зокрема:

  • як пісковий годинник - система недоступна під час чекання завершення активної операції;

  • похила широка стрілка - основний режим роботи;

  • двосторонні стрілки різної орієнтації - під час зміни розмірів об’єкту;

  • чотиристоронні стрілки - під час переміщення об’єкту;

  • вертикальний відрізок - під час вказування на точку вводу символу у текстовому полі.

Існує два стилі роботи з мишкою – стиль Web і класичний стиль. Класичний стиль відповідає прийомам роботи з мишкою в Windows 95. У цьому випадку, для виділення об’єкта слід виконати клацання вказівником миші на цьому об’єкті, а для його активізації (запуску програми, відкриття документа) – подвійне клацання. Стиль Web значно спрощує роботу з мишкою. Для виділення об’єкта, достатньо вказати на нього, а для активізації – виконати клацання.

При роботі з мишкою використовують наступні поняття:

  • вказівник мишки (mouse pointer) ­– значок, який рухається по екрану відповідно до рухів мишки по килимку. Переважно він має форму стрілки, але інколи може приймати й іншу форму (в залежності від ситуації);

  • клацнути мишкою ­(click) – означає встановити вказівник мишки на деякий об’єкт, натиснути ліву кнопку мишки і відпустити її. Ця функція дозволяє відкрити або закрити меню, виділити об’єкт, використати інструмент, відкрити діалогове вікно тощо;

  • двічі клацнути мишкою ­(double click) – означає встановити вказівник мишки на деякий об’єкт і двічі швидко натиснути і відпустити ліву кнопку мишки. Ця функція дозволяє запускати додатки (програми), відкривати папки, розкривати вікна на весь екран або повертати їм нормальний розмір тощо.

  • перемістити мишкою ­(drag) – означає встановити вказівник мишки на деякий об’єкт, натиснути ліву кнопку мишки і, утримуючи її, перемістити мишку на нову позицію після чого відпустити кнопку мишки. Перетягування використовується для зміни розмірів вікон, переміщення об’єктів в інше місце екрана, виділення фрагментів зображення тощо;

  • клацання правою кнопкою миші - однократне натиснення правої кнопки миші. Використовується для розкриття контекстного меню, тобто меню команд, пов’язаного з виділеним або вказаним, за допомогою курсору миші, об’єктом.

Рис.10.1. Маніпулятор “Мишка”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]