Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

10.4.1. Заголовок в³кна

Верхн³й рядок в³кна називаºться заголовком. В³н º в ус³х в³кнах. Якщо в³кно активне, то заголовок м³стить напис "б³лим по чорному", тобто св³тлим шрифтом на темному тл³. Якщо в³кно не активне – напис у рядку заголовка б³лий на св³тлому фоні.

Заголовок - це ³м’я додатку, що виконуºться у поточному в³кн³ (для в³кон, що м³стять прикладн³ програми), або ³м’я папки (для групових меню) - Рис.10.3.

Рис.10.3. Заголовок в³кна папки

У прикладному в³кн³, п³сля заголовку, розм³щуºться ³м’я документа, що в ньому обробляºться.

Подв³йне клацання л³вою кнопкою мишки на пол³ заголовку м³няº розм³р в³кна з повноекранного на нормальний або навпаки.

Якщо розм³стити курсор мишки на пол³ заголовку в³кна ³ заф³ксувати кнопку мишки, то перем³щення мишки викличе в³дпов³дне перем³щення всього в³кна по полю екрана. Зв³льнення кнопки мишки заф³ксуº в³кно у новому м³сц³.

Перем³щати можна т³льки в³кно нормального розм³ру (не повноекранне), причому межами перем³щення º рамки зовн³шнього в³кна або меж³ екрана.

Кнопкою виклику системного меню (системним перемикачем) º п³ктограма л³воруч в³д назви в³кна або додатка у заголовку в³кна. Якщо заф³ксувати на н³й курсор мишки, то в³дкриºться системне меню, яке м³стить ряд директив керування в³кном, тобто програмою, що в ньому виконуºться.

За допомогою системного меню можна:

  • змінювати розміри та місцезнаходження вікна;

  • закрити вікно;

  • переключитись на інше вікно.

При ф³ксац³¿ курсору мишки на кнопц³ згортання в³кна , воно перетворюºться на однойменну кнопку в панел³ задач, але програма при цьому продовжуº працювати.

При ф³ксац³¿ курсору мишки на кнопц³ розгортання в³кна , останнº зб³льшуºться до розмірів екрана. При цьому кнопка зм³нюº вигляд на такий . Якщо заф³ксувати курсор мишки на ц³й кнопц³, то в³кно приймаº нормальн³ розм³ри.

Кнопка закриваº в³кно. При цьому додаток зовс³м припиняº свою роботу.

10.4.2. Рядок головного меню в³кна

Прикладне в³кно м³стить рядок меню, яке дозволяº керувати додатком, що виконуºться у в³кн³. Воно м³стить ряд елемент³в, першим з яких º слово “File”. При ф³ксац³¿ курсору мишки на елементах цього рядка, як правило, в³дкриваºться додаткове меню (п³дменю), що м³стить директиви обслуговування додатка.

Меню º ефективним засобом керування, доступним, практично, з будь-якого в³кна або п³ктограми. У загальному випадку воно являº собою прямокутне поле, в якому перел³чено доступн³ операц³¿ або доступн³ для установки опц³¿ (Рис.10.5.).

Рис.10.4. Вигляд стандартного меню в³кна

Меню практично завжди знаходяться у згорнутому стан³ ³ на екран³ в³дображаються т³льки його заголовки.

Рис.10.5. Розкриття пункту меню

Для розкриття будь-якого пункту меню, досить заф³ксувати на ньому курсор мишки. При цьому в³дкриºться п³дменю. Як правило, елементи п³дменю складаються з одного-двох сл³в.

Якщо у п³дменю º рядки з трикутником праворуч (стр³лочкою), то вид³лення такого рядка викликаº в³дкриття п³дменю наступного (б³льш низького) р³вня. Рядки, що зак³нчуються трьома крапками, викликають на екран д³алогов³ в³кна.

П³сля ф³ксац³¿ курсору на пунктах п³дменю, деяк³ з них пом³чаються галочками-прапорцями (вмикаються опц³¿). Щоб вимкнути так³ опц³¿ (параметри), треба ще раз заф³ксувати на них курсор мишки. У такому раз³ галочка зникаº.

²нш³ пункти п³дменю запускають певн³ операц³¿, наприклад, сортування документ³в у в³кн³ за датою ¿х створення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]