Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

7.3. Запуск програми Norton Commander Запуск Norton Commander здійснюється набором у командному рядку команди

nc

Після запуску Norton Commander на екрані з’являються два прямокутних вікна, що обмежені подвійною рамкою (надалі ці вікна будуть називатися панелями). Нижче під цими панелями розміщується запрошення DOS. Там можна вводити звичайні команди DOS. Ще нижче розміщується рядок, який підказує значення функціональних клавіш Norton Commander.

активний диск

активний каталог

командний рядок

Рис.7.1. Панелi програми Norton Commander

7.4. Одержання допомоги в програмі Norton Commander

З метою одержання допомоги в процесі роботи з Norton Commander, слід натиснути клавішу F1.

Якщо Ви знаходитеся в режимі перегляду, або редагування файлів, то на екран буде виведена довідка про призначення клавіш. В інших випадках на екран виводиться підказка про режим роботи, виділений пункт меню і т. д. Наприклад, якщо натиснути клавішу F5 (копіювання файлів), а пізніше F1, то на екран буде виведена довідка про копіювання файлів.

Якщо довідка не вміщується на одному екрані, то її можна “гортати” з допомогою клавіш , , Home, End, Pg Up, Pg Dn.

Вийти з режиму допомоги можна, натиснувши клавішу Esc.

7.5. Використання мишки в програмі Norton Commander

При роботі з мишкою Norton Commander виводить на екран червоний прямокутник – вказівник мишки, який рухається на екрані відповідно до рухів мишки по килимку. Робота з мишкою аналогічна роботі з клавіатурою, і тому можна поєднувати і той і інший спосіб діалогу.

Основні правила роботи з мишкою:

  • щоб вибрати файл, пункт якого-небудь меню або варіант відповіді на запит потрібно підвести до них вказівник мишки і клацнути лівою клавішею мишки;

  • щоб включити файл у групу, потрібно підвести до нього вказівник мишки і клацнути правою клавішею мишки;

  • якщо підвести вказівник мишки до файла або каталога і двічі клацнути лівою клавішею мишки, то це рівносильно виділенню файла або каталога курсором і натиску клавіші Enter;

  • якщо підвести вказівник мишки до пункту в рядку меню в нижній частині екрану і клацнути лівою клавішею мишки, то це рівносильно натиску на відповідну функціональну клавішу;

  • якщо підвести вказівник мишки в верхню або нижню частину панелі, то натискання на ліву клавішу мишки призводить до “прокручування” змісту панелі або екрану відповідно вверх;

  • якщо підвести вказівник мишки до верхнього рядка екрану і клацнути лівою клавішею мишки, то на екрані з’явиться головне меню Norton Commander;

  • якщо підвести вказівник мишки у верхній правий кут екрану і клацнути лівою клавішею мишки, то на екрані з’явиться програма-заставка, призначена для збереження екрану від вигорання.

8. Norton Commander: панелі і функціональні клавіші

8.1. Зміст панелей Norton Commander

У кожній панелі Norton Commander може зображатися:

  • зміст каталога на диску. Зверху панелі виводиться ім’я цього каталога;

  • дерево каталогів на диску;

  • зведена інформація про диск і каталог на іншій панелі;

  • вміст файла, виділеного на іншій панелі;

  • вміст каталога на диску іншого комп’ютера, з’єднаного з даним;

  • вміст архівного файлу. Зверху панелі виводиться тип файла, наприклад “Zip” та ім’я цього файла.

У верхнiй частинi панелi, в розривi, мiститься iнформацiя про активний у цiй панелi диск i активний каталог зi сво¿м шляхом вiд головного каталогу.

Одна з клiтин панелi º видiленою (iнверсною), а панель, в якiй знаходиться ця клiтина, - активна.

Щоб активiзувати iншу панель, треба перемiстити в цю панель iнверсну клiтину, за допомогою клавіші Tab.

Для активiзацi¿ диска в панелi можна користуватися засобом ОС MS DOS, тобто активiзувати панель i ввести в рядок, пiд панелями, префiкс потрiбного диска.

У програмi Norton Commander iснують спецiальнi команди:

ALT+F1 - змінити диск на лівій панелі;

ALT+F2 - змінити диск на правій панелі (Рис.8.1.)

За допомогою клавiш – "стрiлочок" потрібно перемiстити iнверсну клiтину на iм'я потрiбного диска i натиснути клавiшу Enter.

Рис.8.1. Вибiр диска в панелi

Каталог у панелi вiдображаºться великими лiтерами, файл - маленькими.

Якщо видiлити iнверсною клiтиною будь-який каталог i натиснути клавiшу Enter, то цей каталог активiзуºться i в панелi вiдображаºться його вмiст. Iнверсна клiтина рухаºться по панелi, використовуючи клавiш³ перемiщення курсору.

Каталог, в якому мiститься iнший, називаºться "батькiвським", а той, що мiститься в "батькiвському", - "дочiрн³м".

Щоб активiзувати "батькiвський" каталог, треба стати в панелi "дочiрнього" каталогу на символ ".."(за допомогою клавiш – "стрiлочок" або клавiшi Номе) i натиснути клавiшу Enter.

Для швидко¿ активiзацi¿ (переходу) будь-якого каталогу треба викликати дерево каталогiв потрiбного диска, натисненням клавiш ALT+F10 (Рис.8.2). Потiм можна ввести iм'я потрiбного каталогу пiсля "Поиск" в [] або за допомогою клавiш перемiщення курсора встановити iнверсну клiтину на iм'я потрiбного каталогу i натиснути клавiшу Enter.

Рис.8.2. Швидкий перехід в інший каталог

Якщо видiлити iнверсною клiтиною будь-який файл із розширенням .сом, .ват або .ехе i натиснути клавiшу Enter, то почнеться виконання команди, програми або списку команд, що мiстить вiдповiдний файл. Якщо файл маº iнше розширення, то пiсля натиснення клавiшi Enter нiяких дiй не вiдбудеться.

При виконаннi команд в ОС MS DOS на дисплей виводиться певна iнформацiя, а при роботi програми-оболонки Norton Commander – команди "захован³" за панелями. Якщо вилучити панелi з екрана, то за ними вiдкриºться протокол роботи ОС MS DOS.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]