Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

2.3.5. Контролери і шина

Для роботи комп’ютера потрібний обмін інформації між оперативною пам’яттю і зовнішніми пристроями. Такий обмін називають введенням-виведенням. Але цей обмін не проходить безпосередньо напряму. Між будь-яким зовнішнім пристроєм і оперативною пам’яттю в комп’ютері є дві перехідні ланки:

а) у кожного зовнішнього пристрою в комп’ютері є електронна схема, яка ним керує. Ця схема називається контролером або ж адаптером. Деякі контролери (наприклад контролери дисків) можуть керувати зразу декількома пристроями;

б) всі контролери і адаптери взаємодіють з мікропроцесором і оперативною пам’яттю через системну магістраль передачі даних, яку називають шиною.

Шина — це загальний канал зв’язку, яким передаються дан³, тобто система дрот³в, за допомогою яких орган³зовуºться взаºмод³я двох або б³льше компонент³в системи.

Контролери вводу-виводу використовують для п³дключення до комп'ютера таких пристро¿в як миша, модем, принтер.

П³дключення пристро¿в виконуºться через порти вводу-виводу, як³ бувають:

  • паралельними;

  • посл³довними;

  • ³гровими.

Кожний тип адаптера маº св³й стандартний ³нтерфейс, що визначаº тип ³ р³д з'ºднувача: розетка, або вилка; 25, або 9 контакт³в; протоколи (стандарти) обм³ну даними тощо.

Паралельн³ порти (Centronics) в MS DOS також мають лог³чн³ ³мена: LPT1, LPT2, LPT3. З'ºднання виконуºться через 25-контактний роз'ºм.

Посл³довн³ порти (RS-232-C) в MS DOS мають лог³чн³ ³мена: COM1, COM2, COM3, COM4.

²гровий адаптер використовують для п³дключення джойстика.

Звуков³ плати (ауд³оплати, наприклад, саундбластер) призначен³ для сполучення комп'ютера з джерелами ауд³осигнал³в, а також вих³дними ауд³опристроями та акустичними системами (як правило, колонками).

2.3.6. Bios

М³кросхеми BIOS (Basic Input/Output System — основна система вводу-виводу), звичайно, виконан³ у вигляд³ флеш-пам'ят³, тобто пост³йно¿ пам'ят³ (пост³йного запам’ятовуючого пристрою). Ран³ше BIOS “зашивався” в м³кросхеми, як³ програмувались одноразово, тобто зм³нити ¿х вм³ст було неможливо або для перепрограмування потр³бно було витерти вм³ст м³кросхеми за допомогою ультрафіолетового випром³нювання. Зараз усе част³ше використовуються м³кросхеми пост³йно запам’ятовуючого пристрою з електричним програмуванням, тобто їх можуть багаторазово перепрограмовувати користувач.

BIOS отримуº управл³ння при вмиканн³ комп’ютера та при перезавантаженн³ операц³йно¿ системи. В³н складаºться з набору програм, як³ перев³ряють та обслуговують апаратуру комп'ютера, а також завантажують ОС.

Кр³м того, BIOS м³стить ряд параметр³в комп'ютера, як³ можна зм³нювати, настроюючи таким чином комп'ютер на роботу з пристроями р³зних тип³в (наприклад, р³зноман³тними гнучкими та жорсткими дисками, CD ROM тощо).

2.4. Ìîí³òîðи

Монітор (або дисплей) – пристрій призначений для зображення текстової і графічної інформації.

До найважливіших характеристик мон³тор³в належать:

  • тип к³нескопа (кольоровий або монохромний);

  • розм³р к³нескопа за д³агоналлю (14, 15, 17, 19, 21 дюйм);

  • розм³р зерна на екран³ (чим менший розм³р зерна на екран³, тим вища ч³тк³сть зображення; типовими º розм³ри зерен в³д 0.41 до 0.24 мм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]