Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

15.6. Практичні поради

Монтування гнучкого диску

Якщо в вашій системі не використовується засіб супермонтування, то ви повинні змонтувати гнучкий диск після встановлення в дисковід гнучких дисків. Після цього можна вільно звертатись до нього. Перед тим як виймати гнучкий диск, необхідно його розмонтувати. Нижче описано як працювати з дисководом гнучких дисків, для якого не використовується засіб супермонтування.

1. Визначте адрес блокового пристрою, присвоєний дисководу гнучких дисків. Введіть (dmesg | less і натисніть <Еnтеr>. Знайдіть рядок, який виглядає приблизно ось так:

Flорру drive(s) fd0 is 1.44М

Це означає, що дисководу гнучких дисків присвоєно ім'я /dev/fd0, знайдіть також рядки з описом дисководу СD-RОМ, які можуть мати ось такий вигляд:

hdb: АТАРІ 24 Х СD_RОМ drive, 128Kb Cache

Uniform CDROM driver Revision 2.56

2. Помістіть гнучкий диск у дисковід.

3. Змонтуйте гнучкий диск. У командному рядку введіть:

mount/dev/fd0/mnt/floppy і натисніть <Еnter>. Тут /dev/fd0 – пристрій, виявлений у виведенні команди dmesg на етапі 1. Зверніть увагу, що на декілька секунд загориться індикатор дисководу.

4. Скопіюйте файл на гнучкий диск. Введіть cp /filename /mnt/floppy і натисніть <enter>. Поки файл копіюється на гнучкий диск, індикатор дисководу буде горіти.

5. Розмонтуйте гнучкий диск. Введіть umount /dev/fd0 i натисніть <Еnter>.

6. Вийміть гнучкий диск із дисководу. Перед видаленням, його слід розмонтувати.

Якщо непривілейований користувач не може одержувати доступ до дисководу гнучких дисків, необхідно змінити його права доступу. Зареєструйтесь в якості суперкористувача, введіть сhmod о+rw /dev/fd0 в командному рядку і натисніть <Enter>.

Монтування і розмонтування СD-RОМ виконується аналогічним способом. Щоб змонтувати СD-RОМ введіть mount /dev/ /hdb/mnt/cdrom і натисніть <Еnter>. З'явиться наступне повідомлення:

Blosk devise /dev/hdb is write – protected. Змонтувавши СD-RОМ ви зможете переглядати лістінги каталогів і відкривати файли.

Роботa із гнучкими дисками DOS.

До складу багатьох дистрибутивів входить пакет із назвою mtools. Він підтримує ряд команд, які дозволяють працювати з каталогами і файлами на гнучкому диску так само, як і в DOS (чи Microsoft Windows). Крім цього, для доступу до гнучкого диску не потрібно використовувати файлову систему Linux (яка знаходиться в каталозі /mnt/floppy чи /dev/fd0). Ви можете скористатися старим, знайомим позначенням дисковода гнучких дисків – А:. Застосування пакета mtools дозволить уникнути необхідності монтувати гнучкий диск перед його використанням. Далі перераховані команди пакета mtools, котрі можуть виявитись для вас корисними:

  • Команда mdir дозволяє одержати роздруківку вмісту гнучкого диску.

  • Команда mscopy служить для копіювання файла з гнучкого диску в GNU/Linux або з GNU/Linuxх на гнучкий диск.

  • Команда mdel дозволяє видаляти файли із гнучкого диску.

  • З допомогою команди mren можна перейменувати файл, що знаходиться на гнучкому диску.

  • Команда matlrib дозволяє змінити атрибути файла на гнучкому диску. З його допомогою можна відмінити файл, який призначений тільки для читання.

  • Команда mformat служить для форматування гнучкого диску.

  • З допомогою команди mbadblocks можна перевірити гнучкий диск на відсутність збійних (несправних) блоків.

  • Команда mlabel дозволяє записати на гнучкий диск мітку тома з описом його вмісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]