Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

14. Структура Linux

14.1. Склад ос Linux

Основою ОС Linux є ядро – програмний компонент, який забезпечує взаємодію між користувачем та пристроями комп’ютера. Ядро відповідає за супровід файлової системи, виконання команд, запуск програм, реєстрацію дій, а також управління пам’яттю системи та іншими ресурсами. Ядро видає системні команди, які називаються системними викликами. Вони координують дії ядра із виконання команд, введених користувачем.

Системні виклики – це повідомлення, що скеровуються ядром пристрою, яким воно керує. Системні виклики містять вказівки від системних процесів або працюючих програм. Найбільш важливою функцією ядра є управління ресурсами пам’яті комп’ютера. З використанням ресурсів пам’яті активізуються пристрої і служби, завдяки яким система комп’ютера виконує свої функції. Все це проходить під керуванням файлової системи.

14.2. Опис структури каталогів

У Linux всі джерела інформації розглядаються як файли. У файловій системі Linux зберігаються всі можливі типи файлів: системні, файли даних, додатків, утиліт, драйверів, конфігурації та інші.

Кожен із цих файлів характеризується іменем і каталогом, в якому він зберігається у файловій системі. Файлова система Linux так як і DOS, Windows i Unix має деревоподібну структуру. У ній від корінного каталога, який позначається символом “/”, відходять всі інші каталоги і підкаталоги, де розміщуються файли. Імена каталогів складаються з цифр, символів та літер. Ім’я каталога вказує його місцезнаходження у файловій системі відносно корінного каталога.

Однією з гілок дерева каталогів є каталог для зберігання облікових записів всіх користувачів. Його ім’я починається з символу “/“, який позначає корінний каталог, за ним вказується ім’я каталога, що містить всі робочі каталоги користувачів системи – home. Кожен користувач у підкаталозі home має свій власний підкаталог, наприклад, користувач student має свій робочий каталог:

/home/student

Основою ОС є корінний каталог (/), він містить всі підкаталоги і файли системи Linux. У коріному каталозі також може зберігатися ядро Linux. Якщо файла ядра там немає, то він може знаходитися в каталозі /boot.

У корінному каталозі не рекомендується зберігати будь-які власні файли. У ньому повинні знаходитися тільки загальносистемні файли конфігурації (наприклад, з інформацією про початкове завантаження системи).

Файли призначені для виконання, зберігаються в каталозі /bin. Саме тут знаходяться основні сценарії команд і програм Linux – команди для запуску різних командних інтерпретаторів для роботи з файлами (наприклад, копіювання і переміщення, зміна прав доступу до файлів, а також утиліти конфігурації).

У каталозі /boot зберігаються файли конфігурації і команди початкового завантаження. Цей каталог містить все необхідне для завантаженя, тобто запуску системи.

У каталозі /dev зберігаються файли пристроїв (драйвери) для всіх апаратних компонентів комп’ютера. При налагоджені Linux на використання конкретного пристрою, виконується редагування одного із файлів конфігурації з цього каталога. Пристроєм, який присутній в кожному комп’ютері, є дисковід гнучких магнітних дисків. Цим дисководом керує файл пристрою /dev/fd0. Файл пристрою першого жорсткого диску називають /dev/hda, другого - /dev/hdb. Для пристрою з інтерфейсом SCSI використовуються імена: sda, sdb, sdc тощо.

У каталозі /etc зберігаються файли конфігурації і сценарії ініціалізації Linux. Ці файли можна редагувати, з метою введення користувачів в систему і зміни їх паролю (файл /etc/passwd), а також створення групових облікових записів, спільного використання файлів (/etc/group) і налагодження комутованого з’єднання Internet (файл /etc/resoev.conf.).

Користувач системи, має власний каталог для зберігання своїх власних файлів, який міститься в каталозі /home. У ньому користувач (крім суперкористувача) має окремий підкаталог. Робочі каталоги користувачів призначені для зберігання власних файлів і недоступні для інших користувачів системи.

Каталог /lib містить бібліотеки С та інших мов програмування, а також образи роздільних бібліотек, які необхідні для завантаження системи і виконання команд.

У каталозі /lost+found містяться файли, відновлені після їх втрати, у результаті аварійного завершення програми.

Каталог /mnt служить місцем під’єднання (монтування) до файлової системи Linux інших файлових систем. Для перегляду вмісту диску CD-ROM, можна звернутися до каталогу /mnt/cdrom. Вміст гнучкого диску можна переглянути в каталозі /mnt/floppy.

У каталозі /proc знаходяться віртуальні файли, які Linux використовує для контролю за діючими процесами. Ці файли не можна знищити.

Каталог /root є робочим каталогом для суперкористувача або системного адміністратора.

У каталозі /sbin зберігаються файли або інструментальні засоби, призначені для суперкористувача. У ньому містяться команди зупинки системи, встановлення системного часу, перевірки файлової системи на відсутність помилок і налагодження мережі.

Тимчасові файли розміщені в каталозі /tmp.ь Користувачі можуть записувати файли, призначені для інших користувачів або для тимчасового зберігання. Всі дані, які зберігаються в каталозі /tmp, знищуються при перезавантаженні системи.

У каталозі /usr зберігаються файли, які не є частиною самої системи Linux. Там можуть знаходитися ігри Linux, різна довідкова інформація.

Журнали розміщені в каталозі /var. Тут можна знайти, наприклад, журнал початкового завантаження Linux. Інформація в цих журналах вказує на те, яке програмне забезпечення було встановлене під час початкового завантаження і як налагоджені апаратні засоби системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]