Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

I. Початкові відомості

1. Що таке комп'ютер

1.1. Основн³ поняття

Сьогодн³ вдосконалення форм ³ метод³в управл³ння можливе т³льки на основ³ досягнень науково-техн³чного прогресу та подальшого розвитку ³нформатики.

²нформатика займаºться вивченням закон³в, метод³в ³ способ³в накопичення, обробки ³ передач³ ³нформац³¿ за допомогою ЕОМ та ³нших техн³чних засоб³в.

Особливе м³сце в цьому процес³ належить подальшому прогресу в галуз³ ³нформац³йних технолог³й, перш за все ор³ºнтованих на штучний ³нтелект ЕОМ. Останнім часом ц³ле­спря­мо­­вана д³яльн³сть людини з управл³ння будь-яким об’ºктом без ³нформац³¿ º неможливою.

²нформац³я - це дан³, що в³дображають стан цього об`ºкта, тобто п³д ³нформац³ºю розум³ють сукупн³сть корисних в³домостей, що º об’ºктами збирання, реºстрац³¿, збер³гання, передач³ та перетворення.

1.2. Як був винайдений комп’ютер

Слово “комп’ютер” означає “обчислювач” – пристрій для обчислень.

У 1642р. Блез Паскаль винайшов пристрій, який механічно виконував додавання чисел, а в 1673р. Готфрід Вільгельм Лейбніц сконструював арифмометр, який дозволяв виконувати чотири арифметичні дії.

У першій половині XIX століття англійський математик Чарльз Беббідж почав будувати універсальний обчислювальний пристрій – аналітичну машину, яка виконувала б обчислення без участі людини. Для цього вона повинна виконувати програми, введені за допомогою перфокарт (карт із цупкого паперу з інформацією, нанесеною з допомогою отворів), і мати пам’ять для запам’ятовування даних і проміжних результатів. Беббідж не зміг довести до кінця роботу із створення аналітичної машини – вона виявилася надто складною для техніки того часу. Але він розробив всі основні ідеї. У 1943р. американець Гавард Ейкен, з допомогою праць Беббіджа, на основі техніки XX століття – електромеханічних реле зміг побудувати на одному із підприємств фірми ІВМ таку машину під назвою “Марк-1”.

Починаючи з 1943р., група спеціалістів під керівництвом Джона Молчі і Преспера Екерта в США почала конструювати подібну машину уже на основі електронних ламп, а не реле. Їхня машина, названа ENIAC, працювала в тисячу разів швидше ніж Марк-1, але для задання її програми доводилося на протязі декількох годин під’єднувати потрібним чином провідники. Щоб спростити процес завдання програм Мочлі і Екерт стали конструювати нову машину, яка могла би зберігати програму в своїй пам’яті. У 1945р. до роботи був залучений знаменитий математик Джон фон Нейман, який підготував доклад про цю машину. Нейман дуже просто і зрозуміло сформував загальні принципи функціонування універсальних обчислювальних пристроїв – комп’ютерів.

Перший комп’ютер за принципом фон Неймана був побудований в 1949р. англійським винахідником Морісом Уілксом. З того часу комп’ютери стали набагато потужнішими, але переважна більшість із них зроблена у відповідності до тих принципів, які виклав у своїй доповіді в 1945р. фон Нейман.

1.3. Принципи фон Неймана

У своїй доповіді Джон фон Нейман описав як повинен бути побудований універсальний комп’ютер, ефективний пристрій для обробки інформації.

Комп’ютер повинен мати наступні пристрої:

    • арифметично-логічний пристрій, виконуючий арифметичні та логічні операції;

    • пристрій керування, який організовує процес виконання програм;

    • запам’ятовуючий пристрій, або пам’ять для збереження програм і даних;

    • зовнішні пристрої для введення і виведення інформації.

Пам’ять комп’ютера повинна складатися із певної кількості пронумерованих комірок, в кожній із яких можуть знаходитися або оброблювані дані, або інструкції програм. Всі комірки пам’яті повинні бути легко доступні для других пристроїв комп’ютера.

О сь які повинні бути зв’язки між пристроями комп’ютера.

Рис.1.1. Зв’язки між пристроями комп’ютера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]