Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

13.2. Переваги Linux перед іншими ос.

1. Linux - це операційна система з відкритим вихідним кодом, в розробці якої приймали участь всі зацікавленні програмісти світу і тому всі помилки, що були допущені в ОС, постійно виправляються і програма постійно вдосконалюється.

2. Дистрибутиви з програмою Linux, в більшості випадків, є безплатними або мають дуже низьку ціну.

3. Linux дозволяє забезпечити роботу старого обладнання і, тим самим продовжуючи термін його експлуатації.

4. Повний доступ до всіх засобів комп’ютера Linux дозволяє краще і якісніше виконувати програму.

5. При встановлені Linux на комп’ютері, можна обійтися без придбання додаткового прикладного програмного забезпечення. Дистрибутив Linux включає велику кількість професійних і наукових програм, при цьому більшість із них переважають свої комерційні аналоги за потужністю і продуктивністю.

6. До складу Linux входить сервер із протоколом ТCP/IP, який легко конфігурується. Це дозволяє спростити розгортання мережі, яка повністю налагоджена, на обслуговування конкретних потреб, а також керувати нею.

13.3. Порівняння дистрибутивів Linux

Дистрибутив - це інсталяційний пакет програм, записаний на будь-якому носію інформації і призначений для встановлення програмного забезпечення на комп’ютерах.

Перехід на Linux може бути викликаний цілим рядом причин. Багато користувачів стверджують, що ця ОС – стабільне і продуктивне робоче середовище. У ній не виникає помилок порушення загального захисту і система не зупиняється. Ще однією важливою перевагою Linux є її несприятливість до комп’ютерних вірусів. При виборі дистрибутивну Linux користувач повинен знати, що на кожному дистрибутиві знаходиться одна і та ж операційна система Linux. Різниця між дистрибутивами визначається характерними особливостями інсталяції ОС, складом встановлених програм, наявністю технічної підтримки, а також додаткових програм і утиліт створених для конкретного дистрибутиву і призначених для роботи саме з ним.

При виборі дистрибутиву Linux треба звертати увагу на такі фактори:

  1. Що входить до складу дистрибутивну.

  2. Чи потрібна технологічна підтримка.

  3. Простота встановлення дистрибутиву. Для будь-якого нового користувача Linux найбільші труднощі викликає встановлення і налагодження ОС Linux. Якщо користувач тільки починає працювати з системою Linux, слід вибирати дистрибутив, який містить великий об’єм довідкової інформації та може автоматично розпізнавати апаратні засоби.

  4. Для використовують Linux. Кожний дистрибутив дозволяє вибрати один із декількох способів інсталяції та визначити перелік програм, які будуть встановлені в системі.

До найбільш поширених дистрибутивів Linux належать:

  1. Caldera Open Linux – цей дистрибутив простий у користуванні і рекомендується для початківців. Його недоліком є значний акцент на застосування програм і утиліт робочого столу KDE як єдиного засобу виконання багатьох дій, а також труднощі при оновленні програм.

  2. Corel Linux – цей дистрибутив дуже швидкий і не складний в інсталяції. Єдиним недоліком є те, що він попередньо налагоджений і не забезпечує широкого вибору в ході інсталяції.

  3. Debian Linux – призначений для кваліфікованих користувачів. Його перевага в тому, що після встановлення він найпростіший у супроводі.

  4. Linux Mandrake – цей дистрибутив оснащений дуже потужним набором інструментальних засобів налагодження системи.

  5. Linux Pro.

  6. Red Hat Linux – його перевагою є застосування диспетчера пакетів Red Hat, що спрощує встановлення та знищення програм, а також підтримку системи в робочому стані. У ньому є в наявності утиліти налагодження, які спрощують внесення різних змін в конфігурацію системи. Наприклад, можна створювати облікові записи користувачів і груп для спільних файлів та здійснювати зміну способу початкового завантаження комп’ютера.

  7. Slackware Linux – найбільше підходить для тих, хто добре освоїв роботу з Linux або має досвід роботи з ОС Linux.

  8. SuSE – один із сучасних дистрибутивів, який підтримує найновіші програми та драйвери пристроїв.

  9. Trans – Ameritech.

  10. Turbo Linux - до складу дистрибутиву Turbo Linux входить ряд графічних інструментальних засобів налагодження, які допомагають налагодити систему в повній відповідності до потреб користувача. Крім того, Turbo Linux це не один, а декілька дистрибутивів, призначених для встановлення на локальних або мережних комп’ютерах.

  11. Asp Linux 7.2 (Baikal) – це найновіший продукт російських розробників програмного забезпечення, який підтримує українську мову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]