Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

2.5. Дисководи

Дисководи (накопичувач³ на магн³тних дисках) — це зовн³шня пам'ять ЕОМ. Вони призначен³ для запису й зчитування даних, записаних на магн³тн³ диски, що служать для довгострокового збереження ³нформац³¿. Основн³ характеристики накопичувач³в :

дисководи з гнучкими магн³тними дисками FDD (Floppy Disk Drive) ³ з жорсткими магн³тними дисками HDD (Hard Disk Drive), або "В³нчестер".

Гнучкі диски (дискети) дають можливість переносити документи і програми з одного комп’ютера на інший; зберігати інформацію, яка не використовується постійно на комп’ютері; робити архівні копії інформації, яка міститься на жорсткому диску.

Зустрічаються дискети розміром 5,25 і 3,5 дюймові (133 і 89 мм).

Дискети розміром 5,25 дюйма переважно мають ємність 1,2 Мбайта. Дискети розміром 3,5 дюйма переважно мають ємність 1,44 Мбайта. Ці дискети вмонтовані в жорсткий пластмасовий корпус, що значно підвищує їх надійність і довговічність. У зв’язку з цим дискети розміром 3,5 дюйма зараз витісняють дискети розміром 5,25 дюйма, хоча вони й дорожчі.

Вінчестер призначений для постійного зберігання інформації в комп'ютері.

2.6. Пристрої cd-rom

Накопичувач³ на компакт-дисках (CD-ROM — Compact Disk ROM) - це дисководи, як³ читають ³нформац³ю з диск³в, що мають одну ф³зичну дор³жку у форм³ безперервно¿ сп³рал³. Зчитування ³нформац³¿ з компакт-диска виконуºться за допомогою лазарного променя. Компакт-диски обертаються ³з зм³нною кутовою швидк³стю, з метою забезпечення пост³йної л³н³йної швидкості при читанн³.

2.7. Клав³атура

Клавіатура IBM PC призначена для введення в комп’ютер інформації користувача.

Рис.2.5. Схема розміщення пальців на кëàâ³àòóðі

Розміщення латинських букв на клавіатурі IBM PC, як правило, таке ж як на англійській друкарській машинці, а букв кирилиці – як на російській машинці.

За який би із сучасних комп'ютерів ви не сіли б, клавіатура буде рідною для вас, якщо вона вам хоча б знайома. Поглянувши на неї вперше – губишся: сотня клавіш із незрозумілими написами. Проте звикнути до неї досить просто, потрібно лише засвоїти декілька простих навиків, а надалі поєднати свою інтуїцію з уважним читанням підказок на екрані монітора. Особливо велике значення, на початку вивчення роботи з клавіатурою, відіграє правильне розташування рук на клавіатурі (Рис.2.5.). Зусилля, затрачені вами при відпрацюванні вправ друку “сліпим десятипальцевим” методом, у майбутньому віддадуть вам сторицею.

Тепер звернемося до клавіатури вцілому. Вона чітко розділена на групи клавіш. Найбільша з них займає середину і ліву нижню частину клавіатури та нагадує з вигляду звичайну друкарську машинку. Навіть широка клавіша внизу так само, як у друкарських машинках, робить пробіл.

Клав³атура ПЕОМ IBM PC/AT складаºться з к³лькох функц³ональних блок³в (Рис.2.6.).

Рис.2.6. Клав³атура IBM-сум³сних ПЕОМ

2.7.1. Алфав³тно-цифрова клав³атура

Алфав³тна клав³атура призначена для набору р³зних текст³в ³ вводу команд у машину. На алфав³тно-цифров³й клав³атур³ розм³щен³ рос³йськ³ (укра¿нськ³) ³ англ³йськ³ (кирилиця ³ латиниця) букви, цифри, спец³альн³ символи (+ ! " # $ % & ' ( ) / = ; — :. , тощо).

Алфав³тно-цифрова клав³атура м³стить ряд керуючих клав³ш:

Esc (Escape - втікати), як правило, використовують для відміни якої-небудь дії, виходу з пунктів меню, виходу із режиму програми тощо.

Tab (Табуляція) при редагуванні текстів використовують для переходу до наступної позиції табуляції, виконуючи курсором відступ від місця його знаходження зразу ж на декілька позицій вправо. Також клавіша Tab, в деяких програмах, виконує перехід з одного об’єкту на інший.

Клавіша Caps Lock (Caps - верхівки, Lock - фіксатор) служить для переведення клавіатури в режим верхнього регістру (фіксації режиму введення великих букв). Це зручно при введенні тексту. Повторний натиск на Caps Lock відміняє режим введення великих букв.

Так само, як і у всіх друкарських машинках, зліва і справа в клавіатурі є клавіша Shift (зсув), призначена для введення великих букв і символів, що розміщуються на верхньому регістрі клавіатури. Для вводу великих букв і символів, що розміщуються на верхньому регістрі клавіатури, треба набирати ¿х, утримуючи клав³шу Shift в натиснутому стан³.

Клавіші Ctrl (Control - керувати) і Alt (Alter - змінювати) як і клавіша Shift призначені для зміни значень інших клавіш. Їх вводять у комбінації з іншими клавішами.

Клавіша Alt і клавіші 0–9, в правій частині клавіатури, дають можливість вводити в комп’ютер довільні символи, в тому числі і ті, які є на клавіатурі. Для цього потрібно натиснути Alt і, не відпускаючи, набрати десятковий код потрібного символу.

Одночасне натискання клав³ш <Ctrl>, <Alt> ³ <Del> (остання розм³щена на цифров³й або додатков³й клав³атур³) — викликаº перезавантаження операц³йно¿ системи, под³бно до кнопки Reset, але при цьому не тестуються пристро¿ ЕОМ, тому весь процес в³дбуваºться набагато швидше.

Клавіша Enter (увійти) призначена для входу в пункти меню, для запуску програм та команд на виконання, а при редагуванні текстів – для закінчення введення рядка.

Клавіша Backspace (стрілка вліво над “Enter”) знищує символ, який знаходиться зліва від курсора (курсор - моргаючий символ, подібний на знак підкреслювання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]