Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

Різних рівнів

Якщо зафіксувати курсор мишки на рядку, який закінчується трьома крапками, на екран викликається відповідне діалогове вікно (пункти “Выполнить...” та “Завершение работы...” у системному меню).

Пункти системного меню мають таке призначення:

Завершение работы...

  • дозволяє перезавантажити операційну систему та підготувати комп’ютер до вимкнення (при роботі з Windows 95 вимикати живлення комп’ютера можна тільки після виконання цієї операції);

Выполнить...

  • дозволяє запустити на виконання будь-яку програму, відкрити папку або документ, які розміщено не тільки на локальних дисках комп’ютера, але й на мережних дисках, якщо відомо ім’я файлу; тут також можна виконувати команди DOS;

Справка

  • забезпечує виклик довідкової системи для отримання інформації про роботу й налагодження Windows;

Поиск

  • дозволяє знайти та відкрити конкретний файл або папку, знайти у мережі потрібний комп’ютер; вікно пошуку містить декілька вкладинок, за допомогою яких можна задати досить складні умови пошуку;

Настройка

  • відображує перелік компонентів операційної системи, параметри яких можна змінити, наприклад, пункт “Панель задач” дозволяє додавати у сис­темне меню нові пункти та видаляти непотрібні;

Документы

  • відображує список з 15 останніх документів, з якими працював користувач (незалежно від додатків, за допомогою яких вони створені); щоб продовжити працювати з будь-яким із них достатньо зафіксувати курсор мишки на його зображенні без попереднього завантаження відповідного додатку;

Программы

  • видає на екран список програм (додатків), що є в системі; у цьому списку можуть бути й підменю програм, які розкриваються стандартним способом.

12.2. Папка “Мой компьютер”

Папка “Мій комп’ютер”, звичайно, розміщується на робочому столі, у верхньому лівому кутку екрана. Це потужний засіб, який забезпечує швидкий доступ до всіх папок, файлів та пристроїв комп’ютера і дозволяє змінювати їхні настройки.

Якщо виділити її курсором мишки та зробити подвійне клацання лівою кнопкою мишки, на екран викликається вікно папки “Мій комп’ютер” (рис.12.13.).

Це вікно дозволяє звернутись до будь-якого диску, підключеного до комп’ютера (у даному випадку: A, B, C, D), до принтера, а також викликати панель керування.

Рис.12.3. Вигляд вікна папки “Мій комп’ютер”.

12.3. Налагодження системи

За допомогою програм, зібраних у папці “Панель управления” (рис.12.4.), можна змінити параметри клавіатури, екрана, принтера та мишки (наприклад, переключити її під ліву руку) тощо.

Оскільки таймер комп’ютера не відзначається великою точністю, досить часто доводиться вносити зміни у системний час. Для цього треба викликати на екран діалогове вікно “Дата/время” з панелі керування, яке має вигляд, зображений на рис.12.5.

Рис.12.4. Папка “Панель управления”

Для зміни року та часу, використовують кнопки-стрілки, а місяць вибирається зі списку, що розкривається. Число встановлюється фіксацією курсору мишки на відповідній даті з календаря.

Рис.12.5. Корекція системного часу за допомогою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]