Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

5.5. Поняття про каталог

Імена файлів реєструються на магнітних дисках у каталогах (директоріях, папках).

Каталог – це спеціальне місце на диску, в якому зберігаються імена файлів, відомості про розмір файлів, час їх останнього оновлення, атрибути (властивості) файлів. Якщо в каталозі зберігається ім’я файла, то говорять, що цей файл знаходиться в даному каталозі. На кожному магнітному диску може бути декілька каталогів. У кожному каталозі може бути багато файлів, але кожен файл завжди реєструється тільки в одному каталозі.

Всі каталоги (крім корінного) насправді є файлами спеціального типу. Кожний каталог має своє ім’я, і тому може бути зареєстрованим в іншому каталозі. Якщо каталог Х зареєстрований в каталозі У, то говорять, що Х – підкаталог У, а У – надкаталог для Х.

Вимоги до імен каталогів такі ж як і до імен файлів. Як правило, розширення імені для каталога не використовують.

На кожному магнітному диску є один головний або корінний каталог. У ньому реєструються файли і підкаталоги (каталоги 1-го рівня). У каталогах першого рівня реєструються каталоги і файли другого рівня і т.д. У результаті утворюється ієрархічна деревоподібна структура каталогів на магнітному диску.

При цьому кожний файл або п³дкаталог реºструºться т³льки в одному п³дкаталоз³.

Ус³ п³дкаталоги, кр³м головного, насправд³ º файлами спец³ального типу, тому вони можуть мати ³мена ³ розширення, але розширення для п³дкаталог³в записувати не прийнято.

П³дкаталог, в який вкладен³ ³нш³ п³дкаталоги, º для них батьк³вським.

Уявімо, що на диску С п³дкаталоги (¿х на малюнку окреслено подв³йною л³н³ºю) та файли (окреслен³ одинарною л³н³ºю) розм³щен³ таким чином (Рис.5.2.):

  • у головному каталоз³ м³стяться файли: “Autoexec.Bat”, “Park.Com”, “Example.Txt” ³ “Scheme.Txt” та п³дкаталоги: “Sc4” ³ “Foxbase”;

  • у п³дкаталоз³ “Sc4”, у свою чергу, м³стяться файли: “Sc4.Com”, “Sc4.Ovl” ³ “Scx.Ovl” та п³дкаталоги: “Cal” ³ “Prg”;

  • п³дкаталог “Cal” м³стить файли “Zarp.Cal” ³ “Avans.Cal”;

  • п³дкаталог “Prg” м³стить файли “Print.Prg” ³ “Save.Prg”;

  • п³дкаталог “Foxbase”, який розм³щений у головному каталоз³, м³стить т³льки п³дкаталог “Grup”, де знаходяться файли “Gruppa.Frm” ³ “Grup.Dbf”.

Рис.5.2. Схема розм³щення п³дкаталог³в та файл³в на магн³тному диску

5.6. Шлях до файла

Щоб із головного каталогу вказати файл, розм³щений у п³дкаталоз³ найглибшого р³вня, треба вказати весь шлях, тобто ланцюжок п³дкаталог³в в³д головного каталогу до п³дкаталогу, в який включено цей файл. У позначенн³ шляху ³мена п³дкаталог³в в³докремлюються одне в³д одного нахиленою вл³во рискою (“зворотним слешем”). Наприклад, шлях до файла “Grup.Dbf” буде записано так:

\Foxbase\Grup\Grup.Dbf

Якщо файл розм³щено не на активному диску, то перед записом шляху сл³д указувати преф³кс.

Кр³м диска, активним може бути ³ п³дкаталог. У такому випадку вс³ файли та п³дкаталоги, розм³щен³ в ньому, досяжн³ без вказ³вки шляху. Тобто, щоб указати файл або п³дкаталог, розм³щений в активному п³дкаталоз³, не потрібно вказувати шлях до нього, починаючи в³д головного каталогу, а лише вказати його ³м’я. Якщо ж потр³бно звернутись до файла або п³дкаталогу, розм³щеного в п³дкаталоз³, що знаходиться в активному п³дкаталоз³, то шлях до нього треба вказувати, починаючи в³д п³дкаталогу, вкладеного в активний п³дкаталог (Рис.5.3.).

Рис.5.3. Шлях до файлу , що м³ститься в п³дкаталоз³, який знаходиться в активному п³дкаталоз³

Шлях до активного п³дкаталогу, як правило, показано в запрошенн³ до роботи, яке формуºться операц³йною системою автоматично та видаºться на початку командного рядка в такому вигляд³:

C:\FOXBASE>

Щоб у цьому випадку записати шлях до файла “Gruppa.Frm”, треба до запрошення приписати продовження шляху:

C:\FOXBASE>GRUP\Gruppa.Frm

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]