Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fond_L_OS.DOC
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
11.83 Mб
Скачать

10.8. Панель задач Windows

Панель задач - це с³ра смуга, що завжди м³стить кнопку виклику стартового меню “Пуск” ³ ряд ³нших об’ºкт³в. Вона переважно знаходиться б³ля нижнього краю екрана (хоча ¿¿ можна розм³щувати зверху, л³воруч або праворуч). П³сля завантаження Windows, вона маº вигляд, зображений на Рис.10.9. Якщо в³дкрити якесь в³кно, то разом із його появою на робочому стол³, на панел³ задач утворюºться кнопка з ³м’ям цього в³кна. Чим б³льше в³кон буде одночасно в³дкрито, тим б³льше кнопок буде розм³щено на панел³ задач. При цьому ¿х розм³ри будуть в³дпов³дно зменшуватись (Рис.10.10.).

Рис.10.10. Панель задач із кнопками в³дкритих в³кон

Т³льки одне з в³дкритих в³кон може бути активним. На робочому стол³ таке в³кно в³др³зняºться в³д неактивних темним кольором фону заголовку, а на панел³ задач кнопка з ³м’ям активного, у даний момент додатку, виглядаº як натиснута. Вс³ ³нш³ в³дкрит³ в³кна в панел³ задач мають вигляд ненатиснутих кнопок. Щоб переключитись на ³нше в³дкрите в³кно (актив³зувати його), треба заф³ксувати курсор мишки на в³дпов³дн³й кнопц³ в панел³ задач або у будь-якому м³сц³ потр³бного в³кна на робочому стол³. Ф³ксац³ºю курсору мишки на кнопц³ в панел³ задач можна також розгорнути згорнуте в³кно.

11. Робота з об’єктами у Windows

11.1. Перегляд змісту папок

Щоб переглянути зміст папки, треба її відкрити. Це можна зробити такими способами:

  • встановити курсор мишки на піктограмі папки і зробити подвійне клацання її лівою кнопкою;

  • виділити ім’я папки і натиснути клавішу Enter;

  • вибрати папку у вікні списку панелі інструментів, що розкривається (Рис.11.1.).

Для переходу до папки, в якій знаходиться відкрита папка, треба зафіксувати курсор миші на кнопці “Перехід на один рівень угору” - , що знаходится в панелі інструментів або ж натиснути клавішу BackSpace.

Рис.11.1. Вікно списку панелі інструментів, що

Розкривається

Якщо при роботі з гнучкими дисками у дисководі замінити такий диск на інший, то, щоб побачити його вміст, треба поновити вміст вікна. Для цього використовується пункт “Обновить” меню “Вид” (Рис.11.2.).

11.2. Технологія роботи з папками

У Windows документи та прикладні програми зберігаються у файлах. Групу файлів на магнітному диску об’єднують у папку за певною ознакою, яку визначає сам користувач. Папки та файли можуть об’єднуватись у папку вищого рівня, яка має назву батьківської. Кількість файлів та папок, що входять у батьківську папку, не обмежується.

У папці зберігається інформація про розмір файлу, дату останнього внесення змін до нього та атрибути.

Папка може містити також різні об’єкти:

  • принтер;

  • диск;

  • модем;

  • набір програм для керування операційною системою (“Панель управления”) тощо.

Об’єкти у папках можуть відображатись різними способами, які можна встановлювати за допомогою пункту “Вид”, головного меню вікна (Рис.11.2.).

Рис.11.2. Вигляд меню ”Вид” з установленим режимом відображення маленьких значків (піктограм)

Дрібні значки зображуються ліворуч від імен папок.

Рис.11.3. Вигляд папки з відображенням крупних значків

У режимі крупних значків піктограми мають більший розмір і зображуються над назвами папок.

Список містить перелік об’єктів, відсортованих за алфавітом. Спочатку виводять імена папок, а за ними - файлів. Піктограми розміщуються ліворуч від назв і мають маленький розмір.

Рис.11.4. Вміст вікна у вигляді таблиці

Зображення об’єктів, у вигляді таблиці, передбачає вивід на екран детальної інформації про папки та файли, що містяться у вікні (Рис.11.4.). Перелік атрибутів залежить від природи об’єкта, наприклад, для папок із панелі управління вказується, що це системні папки (папка “Принтер”); для папок нижчого рівня – наводиться ім’я, тип, дата і час внесення останніх змін; а для файлів додатково виводиться їх розмір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]