Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Викон.ріш шпор исправленная.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  1. - Нагляд за додержанням вимог законів, що регулюють охорону та режим тримання засуджених до позбавлення волі.

Перевіряючи стан додержання режиму у виправних центрах, виправних і виховних колоніях особливу увагу слід звернути на забезпечення ізоляції засуджених, постійного нагляду за ними, виконання покладених на них обов’язків, роздільне тримання різних категорій засуджених. Вивчити, як виробничий персонал ВК /майстри, начальники цехів тощо/ забезпечує виконання вимог режиму на виробництві. Факти допущених цими особами порушень можна встановити із документів оперативного підрозділу, по записах у журналі чергового помічника начальника колонії. Аналіз дисциплінарної практики стосовно персоналу дозволить зробити висновок про реагування адміністрації установи на вчинені ними порушення. При цьому особливу увагу звернути: - чи вживаються адміністрацією ВК заходи щодо вилучення заборонених предметів; - чи вивчаються умови, які сприяють виготовленню, а також проникненню таких предметів в охоронювані зони , чи вживаються заходи щодо перекриття шляхів надходження та покарання винних в цьому осіб. У зв’язку з цим необхідно вивчити плани, акти оглядів та обшуків житлових і промислових зон, обшуків засуджених, порівняти ці дані з накладеними на них стягненнями. При наявності фактів втеч із колонії та інших надзвичайних подій, слід ознайомитися з матеріалами службових перевірок і кримінальних справ, для того щоб більш детально вивчити характер подій, причини і умови, які їм сприяли. Доцільно порівняти число злочинів, що зареєстровані у відділі нагляду і безпеки, з даними про злочини в оперативному відділі установи та в книзі обліку злочинів і подій (КОЗП). Порівняння дозволить з’ясувати повноту реєстрації цих подій. Слід також ретельно ознайомитись із даними про заподіяні травми у медчастині, вивчити матеріали перевірок з цих питань. Крім цього, слід вивчити дисциплінарну практику пов’язану з порушенням режиму, причини та умови, повноту та законність заходів, що вживаються до правопорушників.

  1. Особливості нагляду за додержанням умов відбування покарання у виправній колонії мінімального рівня безпеки.

До виправних колоній мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання із слідчого ізолятора направляються особи, засуджені вперше до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, злочини невеликої та середньої тяжкості.

Однак слід зауважити, що існує певна категорія засуджених осіб, які не підпадають під це правило, безпосередньо до них належать:

  • особи, які злісно порушували вимоги режиму в місцях попереднього ув'язнення;

  • інваліди першої та другої груп та особи, які досягли пенсійного віку;

  • вагітні жінки та жінки, які мають при собі дітей віком до трьох років,

  • особи, які не пройшли повний курс лікування венеричного захворювання, активної форми туберкульозу, психічного розладу, алкоголізму та наркоманії;

  • особи, які засуджені за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів;

  • особи, яких засуджено за вчинення умисного злочину в період відбування покарання у виді арешту або обмеженні волі.

До виправних колоній мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання із СІЗО направляються:

— чоловіки, вперше засуджені до позбавлення волі за злочини невеликої та середньої тяжкості;

— жінки, засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі злочини.