Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Викон.ріш шпор исправленная.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  1. - Правове забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів.

При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурор керується: Конституцією України; Законами України “Про прокуратуру” та “Про попереднє ув’язнення”; галузевим законодавством (кримінальним, кримінально-процесуальним, кримінально-виконавчим), яке повно і чітко визначає підстави виконання покарань, порядок і умови тримання засуджених до позбавлення волі осіб, а також тих, до котрих застосовані інші заходи примусового характеру, пов’язані з обмеженням особистої свободи громадян; відомчим наказами, інструкціями, розпорядженнями; вимогами міжнародних документів та іншими нормами міжнародного права, які закріплюють загальновизнані норми, що характеризують виконання покарань, відносини між персоналом виправних закладів та засудженими тощо (Європейська конвенція про права людини, Європейські в’язничні правила, Міжнародні стандартні правила поводження з ув’язненими). Діяльність прокурорів щодо здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян регламентована галузевим Наказом Генерального прокурора України від 26 грудня 2005 р. №7гн “Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян”.

  1. - Повноваження прокурора з нагляду за додержанням законів при виконані судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів: загальні та спеціальні.

Відповідно до ст. 44 розділу ІV Закону України „Про прокуратуру” закріплюються повноваження прокурора по здійсненню нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Згідно даних правових положень прокурор, який здійснює нагляд, має право: 1) у будь який час відвідувати місця тримання затриманих, попереднього ув'язнення, установи, в яких засуджені відбувають покарання, установи для примусового лікування і перевиховання, опитувати осіб, що там перебувають, знайомитись з документами, на підставі яких ці особи затримані, заарештовані, засуджені або до них застосовано заходи примусового характеру; 2) перевіряти законність наказів, розпоряджень і постанов адміністрації цих установ, зупиняти виконання таких актів, опротестовувати або скасовувати їх у разі невідповідності законодавству, вимагати від посадових осіб пояснень з приводу допущених порушень; 3) прокурор зобов'язаний негайно звільнити особу, яка незаконно перебуває в місцях тримання затриманих, попереднього ув'язнення, обмеження чи позбавлення волі або в установі для виконання заходів примусового характеру. Як бачимо, закріплені законом додаткові спеціальні владно-розпорядчі повноваження прокурора по виявленню та усуненню порушень законів при виконанні кримінальних покарань спрямовані переважно на здійснення нагляду за примусовими заходами, пов`язаними з ізолюванням особи. В інших же випадках, коли особу не позбавляють свободи, проте змушують витримати обмеження її майнових чи трудових прав у зв`язку із засудженням за скоєння злочину, прокурор, наглядаючи за додержанням законності, користується переважно загальними правовими можливостями та засобами реагування, передбаченими статтями 8, 20, 21, 22, 23, 24 Закону України „Про прокуратуру”. В цілому ж, аналізуючи повноваження прокурора, можемо зробити висновок, що йому надано можливість своєчасно виявляти й усувати порушення законів при виконанні кримінальних покарань, уживати заходів до відновлення порушених прав і притягнення винних до встановленої законом відповідальності. Розпорядження прокурора, що стосуються виконання вироків, ухвал і постанов суду, обов'язкові для всіх органів, посадових осіб, які їх виконують. Органи й установи виконання покарань зобов'язані виконувати постанови та вказівки прокурора щодо додержання порядку виконання покарання, установленого кримінально-виконавчим законодавством. Тобто, можемо погодитися, щ прокурор має достатні правові можливість застосування ефективних заходів реагування на виявлені порушення законів.1 Деякі ж суперечності, прогалини законодавства можна усунути. Необхідним є лише воля на це самого законодавця.