Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Викон.ріш шпор исправленная.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  1. Нагляд за додержанням порядку звільнення осіб, взятих під варту, із слідчого ізолятора.

ПРАВИЛА тримання осіб, узятих під варту, і засуджених у слідчих ізоляторах Державного департаменту України з питань виконання покарань 10.1.1. Звільнення із слідчих ізоляторів осіб, узятих під варту, і засуджених, оплата їхнього проїзду і забезпечення одягом здійснюються у порядку, передбаченому чинним законодавством та відомчими нормативними актами. 10.1.2. У разі потреби хворі, які звільняються, поміщаються до лікарень системи охорони здоров'я. Якщо негайне відправлення хворого становить небезпеку для його здоров'я, то за його згодою та за медичним висновком лікаря він може бути тимчасово залишений в окремій палаті медчастини слідчого ізолятора. Про це негайно повідомляється прокурор, який здійснює нагляд за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, а також сповіщаються родичі хворого. 10.2. Переведення осіб, узятих під варту, в інші с ізолятори Переведення осіб, узятих під варту, з одних слідчих ізоляторів до інших здійснюється за розпорядженням осіб та органів, у провадженні яких перебуває справа. Переведення засуджених, вироки стосовно яких не набралипазаконної сили, з одного слідчого ізолятора до іншого, що міститьсяитв межах Автономної Республіки Крим, області, у необхіднихитвипадках, може бути здійснене за розпорядженням начальника управління (відділу) Департаменту в Автономній Республіці Крим, області з повідомленням про це особи чи органу, у провадженні яких перебуває справа.

- Перевірка прокурором законності визначення засудженим виду виправної колонії та своєчасності направлення їх для відбування покарання.

Перевірка законності визначення виду колонії проводиться за особовими справами засуджених, з урахуванням наявних документів щодо кількості судимостей, насамперед вироку, ухвали, постанови суду, а також довідок Департаменту інформаційних технологій при МВС України, пояснень і скарг, що надійшли від засуджених. Порядок і умови визначення засудженим до позбавлення волі виду виправної колонії передбачені ст. 12 КК України та ст.ст. 18, 86 КВК України і детально регламентовані Інструкцією про порядок розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, затвердженою наказом Голови Державного департаменту України з питань виконання покарань від 16.12.03 №261. При виявленні неправильного визначення регіональною комісією виду виправної колонії засудженому, прокурор зобов’язаний поставити питання про перегляд такого рішення. Своєчасність направлення засуджених із СІЗО до виправних колоній для відбування покарання

У ст. 87 КВК України зазначається, що особи, засуджені до позбавлення волі, направляються для вибування покарання не пізніше 10-денного строку з дня набрання вироком законної сили або з дня надходження із суду розпорядження про виконання вироку, який набрав законної сили. Протягом цього строку засуджений має право на короткострокове побачення з близькими родичами.

Факти несвоєчасного етапування до місця відбування покарання встановлюються шляхом опитування засуджених при обході, вивчення особових справ, а також ознайомлення з обліковими документами про рух засуджених. Рекомендується попередньо у відділі контролю за виконанням судових рішень установи витребувати списки осіб, які тримаються у СІЗО понад встановлений 10-денний строк після набрання вироком законної сили.

Прокурор повинен з’ясувати причину несвоєчасного етапування засуджених і вжити заходів до усунення порушень закону. Слід також перевірити своєчасність етапування ув’язнених за вимогами слідчих та судових органів.