Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШпОрИ ткач.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

34. Досвід політичного транзиту Латинської Америки для України.

Протягом 1980-х - 1990-х років відверто диктаторські режими, основною опорою яких виступали військові, трансформувалися у моделі державного устрою, які за всіма формальними ознаками можна віднести до демократичних. У цих країнах відбулися відносно вільні вибори, було сформовано провідні політичні інститути, притаманні усталеним демократіям, чильне місце у політичній еліті посіли цивільні. країни Латинської Америки продемонстрували принципову можливість поєднання за сучасних умов сутнісно авторитарних механізмів управління суспільством та державою із все більш широким формальним запровадженням демократичних процедур та інститутів. Поза всяким сумнівом унікальні соціокультурні умови Латинської Америки визначають відповідну специфіку суспільно-політичного розвитку країн регіону. Проте феномен поєднання доволі широкого та розгалуженого запровадження сучасних демократичних інституцій при одночасному збереженні авторитарних основ та сутнісних ознак чинного політичного режиму не можна обмежити впливом суто цивілізаційних чинників зазначеного регіону. Це явище носить багато в чому загальний характер. Особливість модернізації політичних систем у країнах Латинської Америки полягає не лише в змінах, а й у тому, що вони знаходяться у високоактивній стадії змін, коли визначається нестабільність соціальних систем. Цим країни Латинської Америки відмінні від тих, які стабільно трансформуються, зі стійкою політичною та соціальною системами і прогресуючою економічною. стратегічним інституціональним виміром політичної модернізації країн Латинської Америки є пошук шляхів вдосконалення законодавчої, виконавчої, судової влади. Визначено, що регіон здійснював політичну модернізацію, враховуючи як загальні,

спільні, так і специфічні риси й особливості.

35. Проблеми транзиту політичних систем сучасності.

Можна визначити певні закономірності трансформації політичних систем у країнах «нових» демократій.

По-перше, швидкі темпи суспільних перетворень спостерігаємо у тих країнах, де склався комплекс внутрішніх і зовнішніх чинників, де забезпечено масову участь широких соціальних і політичних сил у реформуванні суспільства, де інституціональні передумови накладалися на історично сформовані демократичні традиції.

По-друге, у тих країнах, де одночасно здійснювались економічні й політичні перетворення, формувалися засади національної державності, демократична трансформація набула поступового, поетапного характеру.

По-третє, повільні темпи й невиразні результати трансформації спричинені відсутністю економічних і соціокультурних передумов, а процес демократизації є результатом боротьби політичних сил та еліт за владу.

По-четверте, процес демократизації в посттоталітарній країні має особливості, зумовлені історичним досвідом, традиціями, політичною культурою.

По-п’яте, демократія передбачає наявність сформованого ринку й інституту приватної власності, які забезпечують потужний середній клас, достатньо оформлені групи інтересів і політичні партії, незалежні від держави, автономію особи, її імунітет стосовно тотального державного втручання та контролю, що врешті є основою громадянського суспільства.