Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос по экономической теории.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

16.Національний дохід. Розподіл доходів в суспільстві

Національний дохід - це сукупний дохід в економіці, який отримують власники факторів виробництва; праці, капіталу землі.

Національний дохід - це чистий внутрішній продукт, зменшений на величину податків на підприємництво

Національний дохід - це дуже важливий показник результативності суспільного виробництва, національної економіки. Виробництво національного доходу на душу населення найбільш оптимально визначає рівень добробуту населення. Виробництво національного доходу відбувається в галузях матеріального виробництва і в сфері послуг. Розміри національного доходу зростають за рахунок чисельності зайнятих та продуктивності праці. Фактори зростання національного доходу поділяють на два види; екстенсивний ( за рахунок збільшення ресурсів) та інтенсивний (за рахунок більш раціонального, якісного використання існуючих факторів).

Розподіл національного доходу виступає як сукупність відносин, що виникають з приводу новоствореної вартості між безпосередніми учасниками її виробництва - власниками факторів виробництва (капіталу, праці, землі) На рівні первинних господарських ланок (підприємств, фірм) у процесі розподілу національного доходу утворюються такі специфічні форми доходів як заробітна плата, додаткова вартість, прибуток, дивіденд. В результаті розподілу національного доходу утворюються доходи безпосередніх учасників матеріального виробництва.

Розрізняють функціонально-факторний та індивідуальний розподіл національного доходу.

Функціонально-факторний розподіл означає розподіл національного доходу залежно від ролі кожного фактора у створенні продукту (землі, праці, капіталу та підприємництва). Відповідно до означених факторів національний доход розподіляється на заробітну плату, ренту, процент, прибуток.

Індивідуальний розподіл показує джерела особистих доходів та їх порівняльні величини. До джерел індивідуальних доходів слід віднести:

  • чисту заробітні плату;

  • доходи від індивідуальної трудової діяльності;

  • соціальні виплати держави громадянам;

  • проценти, дивіденди та орендну плату;

  • різного роду допомоги;

  • поточне страхування відшкодування збитків.

Отже, національний доход є результатом діяльності з використанням економічних ресурсів.

17.Поняття та значення економічної ефективності, її критерії

Однією з найважливіших якісних характеристик суспільного виробництва є його ефективність. Розрізняють соціальну та економічну ефективність. Соціальна ефективність виражає ступінь задоволення особистих потреб суспільства. Вона показує наскільки господарська діяльність спрямована на саму людину, відповідає її потребам та інтересам. Економічна ефективність виражає результативність суспільного виробництва шляхом зіставлення затрат і одержаного результату, її визначають:

Е = П (вартість продукту) / З (матеріально - грошові затрати).

В результаті отримуємо показник, що характеризує величину затрат на одиницю створеного продукту.

Для характеристики ефективності виробництва використовується ціла система економічних показників, з допомогою яких визначається результативність використання окремих видів ресурсів. Виділимо серед них такі:

Продуктивність праці (ПП) – виражає відношення величини продукту (П) до затрат живої праці (ЗПЖ). ПП=П/ЗПЖ

Зворотній цьому показник виражає трудомісткість продукції. Вона показує скільки виробляється продукції за певний проміжок часу, або навпаки, затрачається праці на одиницю продукції.

ПП – це показник використання робочої сили. Ефективність же матеріально-речових факторів виражається такими показниками, як матеріаловіддача і фондовіддача.

Матеріаловіддача – це відношення вартості продукту до матеріальних затрат. Вона показує скільки виробляється продукції на одиницю затрат праці, втіленої в предмет праці. Зворотній показник це матеріаломісткість.

Фондовіддача – це відношення вартості продукту до основних виробничих фондів. Вона виражає ефективність використання засобів праці, тобто показує, скільки виробляється готової продукції на одиницю основних виробничих фондів.

Названі показники тісно пов’язані між собою, але виражають окремі результати господарської діяльності. щоб мати уявлення про ефективність виробництва в цілому, необхідно проаналізувати всю систему факторів, які впливають на кінцевий результат. Цей інтегральний показник ефективності виробництва можна виразити так: Е= П / З+М+кФ , де Е – ефективність виробництва;

П – продукт чи доход; М – матеріальні затрати; Ф – одноразові вкладення в основні виробничі фонди; к – коефіцієнт проведення затрат одноразових вкладень у основні фонди.