Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до семінарів.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Перелік питань до індивідуальної роботи студентів з теми:

Завдання: Підготувати доповідь на тему: «Значення управлінських концепцій “старих часів” для сучасної практики менеджменту »

Перелік питань до самостійної роботи студентів з теми:

Завдання: Ознайомитися із запропонованою ситуацією, дати письмові відповіді на запитання та обговорити точки зору на семінарському занятті.

Ситуація 1. Згадайте, коли ви мали можливість вчитись чомусь новому, наприклад, грі на піаніно. Спочатку хтось або щось привернуло вашу увагу. Можливо, ви слухали, як хтось грає на музичному інструменті, і шкодували, що не можете привернути до себе увагу такими ж вміннями. Вам була потрібна нова інформація, наприклад, якими пальцями натискати клавіші й видобувати потрібні ноти. Спочатку ви не до кінця розуміли інформацію, проте як тільки у вас з’явився час її обробляти, ви вже почали грати прості гами, використовуючи правильну аплікатуру. Практика допомогла вам зробити певні висновки щодо того, як грати на інструменті. Після цього ви перевіряли ці висновки на практиці. Якщо вони спрацьовували, ви продовжували грати, якщо ні, ви найімовірніше пробували новий метод або припиняли навчання. Так і в менеджменті. Щоб навчитись ефективно управляти необхідно зосередити увагу на таких п’яти (традиційних) кроках навчання:

Увага, яка робить вас сприйнятливими до інформації, яку ви в свою чергу обробляєте для отримання висновків і розуміння, які ви перевіряєте для застосування на практиці й усвідомлення. На етапі уваги, вам, як майбутньому менеджеру необхідно мотивувати виконання поставленого завдання. Працівники краще будуть виконувати доручення, коли розумітимуть для чого їм це потрібно. Ретельно оброблена інформація дозволить швидко досягнути успіху, отримати очікуваний результат. Проте, важливо пам’ятати, що під час виконання будь-якої роботи можуть виникати перешкоди та непорозуміння між учасниками.

Завдання:

1. Опираючись на життєвий досвід та вищезазначену ситуацію, визначте по три перешкоди, які можуть виникати на кожному етапі вашого зростання.

2. Скористайтесь наступною таблицею для конспектування ключових моментів, що випливуть в результаті обговорення.

Етап

Перешкоди

Увага

1. 2. 3.

Інформація

1. 2. 3.

Обробка

1. 2. 3.

Висновки

1. 2. 3.

Перевірка на практиці

1. 2. 3.

3. Проаналізуйте та порівняйте свої результати з тими, які ухвалили ваші одногрупники, обговоріть відмінності, зробіть висновки.

Ситуація 2. Одному з менеджерів страхової компанії запропонували поїхати на курси перепідготовки, де буде проводитися тренінг «Розуміння сучасного працівника» Менеджер відверто відмовлявся, пояснюючи це тим, що аналогічний семінар, на якому він був присутній у минулому році не справив на нього належного враження, оскільки на його думку все почуте не має практичного застосування. Проблема полягає в тому, що багато досліджень – це справді серйозні розробки (неокласичної теорії управління), але між теорією і тим, як це насправді працює, існує безмежна прірва.

Запитання:

  1. Наскільки важливим на вашу думку є розуміння сучасного працівника?

  2. Що мав на увазі менеджер, коли казав, що всі ці теорії є далекі від практичної дійсності?

  3. Ви також вважаєте, що всі ці поведінкові (біхевіористські) теорії лише заважають працювати, чи маєте іншу думку?

ту, принципи управління, концепції, наукові підходи, методи дослідження, сучасна система управління, людський капітал, модель, бізнес – освіта.

Ключові поняття та терміни: школи менеджменту, принципи управління, концепції, наукові підходи, методи дослідження, сучасна система управління, бізнес-освіта.