Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до семінарів.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Методичні рекомендації для денної форми навчання Тема 1. Поняття і сутність менеджменту

Мета теми: засвоєння знань, які потрібні для розуміння сутності та необхідності управління в організаціях.

Студенти повинні знати: сутність, принципи, мету і задачі менеджменту; відмінності категорій «управління» та « менеджмент», рівні менеджменту.

Студенти повинні вміти: визначати мету й основні задачі менеджменту в організаціях; вирішувати ці задачі в умовах конкретної виробничої ситуації.

План проведення семінарського заняття

  1. Погоджуєтесь ви із визначення менеджменту яке обговорювалося на лекції ? Як би ви особисто визначили категорію "менеджмент" ?

  2. Де переважно застосовується термін «менеджмент»?

  3. Менеджмент це більшою мірою наука чи мистецтво (ваша думка)?

  4. Які переваги та у чому обмеженість визначення менеджменту як процесу реалізації функції управління ?

  5. Чим відрізняються категорії "менеджмент" "управління", «керування», «адміністрування» ?

  6. Чи можна розглядати менеджмент як систему (єдине ціле)?

  7. Що є предметом, об’єктом та суб’єктом вивчення курсу менеджменту?

  8. Характерні риси менеджменту як управлінського феномена.

  9. На які групи поділяються менеджери організації?

  10. Визначте важливі навички, які допомагають менеджерам досягти успіху.

Перелік питань до індивідуальної роботи студентів з теми:

Завдання: Підготувати тези (до 3-х сторінок) на тему: «Менеджери та підприємці – ключові фігури ринкової економіки».

Перелік питань до самостійної роботи студентів з теми:

Завдання: Ознайомитися із запропонованими ситуаціями, обговорити власну точку зору з одногрупниками на семінарському занятті.

Ситуація 1. Класика менеджменту містить приклади ємних висловів, які коротко характеризують суть менеджменту та його значення для бізнесу. Це, по суті, принципи ефективного менеджменту. Наприклад: «Керівник не може дозволити собі розкіш вчитися на помилках», «Успіх нашого бізнесу тісно пов’язаний з обдарованістю та відданістю наших менеджерів. Прибуток тече туди, де є розум»

Запитання:

  1. Чи погоджуєтеся ви з наведеними вище висловами?

2. Спробуйте сформулювати власну оригінальну інтерпретацію аналогічного вислову з врахуванням вітчизняної практики менеджменту

Ситуація 2. Історія менеджменту зберігає імена видатних менеджерів. Це люди, які, володіючи неабиякими якостями, талантом та енергією домагалися значних результатів в організації компаній та управління ними.

Одним з таких менеджерів є Лі Якокка. Керуючи автомобільною компанією «Форд», він багато в чому сприяв її процвітанню, однак у результаті був безпідставно звільнений власником цього підприємства Генрі Фордом, який заздрив авторитету Лі Якокки та не міг терпіти поряд з собою таку сильну особистість. Лі Якокка хворобливо переживав своє звільнення і лише через деякий час, заспокоївшись, прийняв пропозицію керівництва компанії «Крайслер» очолити її. Між тим фінансово-економічне становище цієї компанії було катастрофічним. «Крайслер» за всіма статтями поступався своїм основним конкурентам на автомобільному ринку США: фірмам»Дженерал Моторс» і «Форд».

Володіючи багатим досвідом, неабияким талантом, енергією та іншими притаманними сучасному менеджерові якостями, Лі Якокка прийнявся за здавалося б, безнадійну справу. Були проведені заходи з удосконалення системи управління виробництвом, пошуку необхідних фінансових засобів, посилення взаємодії збутових служб компанії з виробничими підрозділами, запроваджений посилений контроль за роботою. Лі Якокка встановив собі символічну заробітну плату в 1 долар аж до стабілізації положення компанії, яке в результаті через кілька місяців дійсно виправилося, і «Крайслер» знову зайняла своє міцне становище на автомобільному ринку.

Запитання:

  1. У чому ви бачите заслугу Лі Якокка як менеджера в стабілізації положення компанії «Крайслер»?

  2. Як можна оцінювати дії Лі Якокка з встановлення собі символічного рівня оплати праці:

  • гарний жест;

  • не досить виважене рішення;

  • добре прорахований крок менеджера.

Аргументуйте свої відповіді.

Ключові поняття та терміни: менеджмент, управління, адміністрування, керування, мистецтво управління, рівні управління, закони та принципи менеджменту, менеджер.