Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_Marketingovi_doslidzhennya_kmso_1.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Варіант 3

Завдання 1.Уявіть, що ви працюєте менеджером з маркетингу на промисловому підприємстві середнього розміру. Внаслідок звернення до трьох дослідницьких фірм ви почали одержувати від них пропозиції щодо проведення необхідних вам маркетингових досліджень. Вам слід вибрати один найкращий варіант. Які критерії ви будете використовувати для прийняття рішення?

Завдання 2.Сформулюйте розвідувальні, описові та експериментальні цілі маркетингових досліджень (2-3 стосовно кожного типу).

Завдання 3.Який з методів опитування (по пошті, по телефону, чи особисто) ви використали б у наступних ситуаціях? Обгрунтуйте ваш вибір:

а) проведення анкетування для визначення того, скільки людей дивилися програму "Школа ремонту” від 5 вересня 2008 року;

б) здійснення анкетування для встановлення числа сімей, які мають дітей шкільного віку, а також того, чи задоволені вони умовами навчання;

в) проведення анкетування для національного товаровиробника автомобілів з метою визначення ставлення до нової моделі;

г) здійснення опитування для власника невеликого пункту хімчистки, який хоче знати міру задоволення клієнтів проведеною акцією знижок;

д) проведення опитування за замовленням дирекції готелю, яка заінтересована знати ставлення клієнтів до якості обслуговування.

Завдання та методичні рекомендації для самостійної роботи студентів за курсом

Готуючись до практичного заняття з першої теми студенти повинні мати уявлення про сутність, завдання, цілі маркетингових досліджень. Вміти дати визначення предмету та об’єкту маркетингових досліджень. Знати основні вимоги до маркетингових досліджень, структуру системи маркетингових досліджень ринку та фірми на підприємствах, основні аспекти плану маркетингових досліджень, алгоритм процесу маркетингових досліджень та його основні елементи.

Завдання 1

Видавництво “Вища школа” вирішило перевидати частину книг з проблем маркетингу, які користуються найбільшим попитом у покупців. Керівництву видавництва потрібно знати, які саме книги та в якій кількості треба перевидати. Як ви порадити вирішити цю проблему видавництву. Обґрунтуйте свої пропозиції.

Завдання 2

Керівництво магазину “Казка” вирішило створити відділ іграшок на валюту фірми “Лего”, але спочатку співробітникам служби маркетингу було поставлено завдання: визначити місткість цього ринку та вимоги потенційних покупців до цих іграшок. Визначити об’єкт вивчення, методику проведення маркетингових досліджень та тип вибірки респондентів.

Завдання 3

Проведення маркетингових досліджень продовольчого ринку потребує використання системи методів аналізу отриманої інформації.

Студентам пропонується назвати всі відомі методи аналізу маркетингової інформації, навести їх основні характеристики та визначити області застосування.

Завдання 1

У керівництва універмагу “Дитячий світ” (м.Полтава) виникла потреба у маркетинговій інформації щодо ринку товарів універмагу, де вони працюють. З цією метою було вирішено створити маркетингову інформаційну систему (МІС) . Визначити організаційну структуру управління МІС (на підприємстві існує функціональна структура управління) , а також види маркетингової інформації, яка можливо буде використовуватися для прийняття маркетингового рішення та повинна бути зібрана співробітниками універмагу.

Завдання 2

Фірма “Джонсон” вийшла на ринок України, застосувавши масовий маркетинг: одна ціна на даний товар для всіх покупців, масова реклама на інше. З 1995 року фірма зіткнулася з проблемою різкого падіння обсягів збуту всіх видів своєї продукції. Для оцінки споживацьких мотивів і визначення фактичної та перспективної місткості ринку та своєї ринкової частки фірма вирішила провести маркетингове дослідження ринку України.

Як маркетолог фірми визначте методику проведення цього маркетингового дослідження. Складіть питальник для кінцевих споживачів та експертів.

Завдання виконується в п'ять етапів:

  1. Встановлюються цілі дослідження.

  2. Визначаються методи збору та аналізу вторинної інформації. У нашому прикладі варто використати опитування, передусім, покупців фірми “Джонсон”.

  3. Здійснюється аналіз відповідей покупців та експертів. Як варіант, результатом цього аналізу може бути рекомендація про перехід від стратегії масового маркетингу до сегментації ринку.

  4. Здійснюються необхідні розрахунки місткості ринку (фактичної та перспективної) .

  5. Здійснюється експертна оцінка перспективної ємності ринку. Отримані результати порівнюються із запланованими.

Завдання 3

Українське підприємство електропобутових приладів "Славутич" вирішило розпочати виробництво посудомиючих машин. Визначте методику проведення маркетингових досліджень місткості ринку, вимог потенційних покупців до якості, ціни та інше.

Завдання 1

Визначте експертним методом перспективну місячну місткість українського ринку підручників з маркетингу.

Прогнози експертів:

1 чол. прогнозує 90 тис.грн.;

3 чол. - по 80 тис.грн.;

4 чол. - по 75 тис.грн.;

2 чол. - по 70 тис.грн.

Методичні рекомендації:

Завдання виконується за наступними етапами:

  1. Розраховується найбільш вірогідний прогноз, тобто середня виважена оцінка експертів.

  2. Визначається три значення оцінок: оптимістичний прогноз, песимістичний прогноз та найбільш вірогідний.

  3. Визначається очікуваний прогноз, як по середньо виваженій.

  4. Розраховуються стандартні відхилення від прогнозу.

  5. Визначається прогноз місткості ринку за формулою:

МІСТКІСТЬ РИНКУ = ОП + 2СВ.

Завдання 2

Просегментуйте самостійно будь-який з перелічених ринків України (за трьома ознаками та двома або трьома параметрами в кожній ознаці) :

а) ринок комп’ютерів;

б) ринок меблів;

в) ринок шампунів;

г) ринок газет;

д) ринок телевізорів.

Методичні рекомендації:

Сегментацію ринку зробити поетапно:

  1. Виділити усі фактори сегментації покупців споживчих товарів.

  2. Виділяємо усі ознаки, суттєві для відібраних факторів.

  3. Із виділених ознак вибираємо три найбільш суттєві.

  4. Виділяємо всі можливі параметри у вибраних ознаках.

  5. Вибираємо два-три параметри, що безпосередньо цікавлять.

  6. Здійснюємо вибір цільового сегменту ринку.

Завдання 3

АТ “Буковина” має давні традиції виготовлення гарних меблів із карпатської деревини. Але останнім часом підприємство має клопіт із збутом внаслідок низької купівельної спроможності населення і значного насичення ринку меблів. Переглядаючи асортиментну політику підприємства і шукаючи “нішу” на ринку, менеджер із маркетингу вирішив провести ретельну сегментацію ринку.

Допоможіть менеджерові просегментувати ринок меблів за різними ознаками і вибрати привабливий цільовий сегмент (сегменти) .Завдання 1

Компанія “Апекс” - невелике приватне підприємство, що випускає особливий електродріт. Цю продукцію використовують у багатьох галузях промисловості. Даний сектор промисловості охоплює, крім “Апексу”, ще 30 підприємств-конкурентів із сукупним річним оборотом 600 тис. грн. Річний оборот компанії “Апекс” становить 74 тис.грн.

Розрахуйте частку ринку, що її захопила компанія “Апекс”. Які маркетингові заходи Ви могли б порекомендувати компанії для збільшення своєї частки ринку?

Завдання 2

Газета “Сьогодення” - щоденна газета переважно регіонального значення, яка існує на ринку п’ять років.

Розробіть анкету для виявлення іміджу газети, її цільової аудиторії та смаків споживачів. Попередньо визначиться із способом збирання інформації (опитування телефоном, поштою чи особисте опитування?) .

Завдання 3

Приватне підприємство “Новий стиль” виробляє товар марки “Промінь”. Підприємство провело пробний продаж в західному регіоні України, результати якого такі:

Таблиця 25. Вихідні дані

Ціна, грн. /один.

Обсяг продажу, один.

27

849

29

802

31

799

33

789

35

673

37

681

Враховуючи результати маркетингового дослідження, оцініть еластичність попиту по ціні на товар “Промінь” (при розрахунку еластичності враховуйте лише граничні дані пробного продажу) . Зробіть висновки.

Які ще фактори, окрім ціни, можуть впливати на зміну обсягу продажів?

Завдання 4

Якщо для товару “А” еластичність попиту по ціні дорівнює 0,7, а для товару “Б”-7, то збут якого товару буде чутливіший до зміни ціни?

а) збут товару “А”;

б) збут товару “Б”.

Завдання 1

Існують такі дані про грошові доходи населення, яке обслуговує райспоживспілка, і продаж товарів за два останніх роки (табл. 26) .

Таблиця 26. Вихідні дані

(тис. грн.)

Показники

Минулий

рік

Наступний

рік

1. Грошові доходи населення, які обслуговуються райспоживспілкою – разом

4448,0

4628,5

2. Чисельність населення, тис. чол.

46,3

46,2

3. Продаж товарів - всього

у тому числі:

-одежа і білизна тканини

-взуття

-інші непродовольчі товари

1669,0

331,0

192,1

198,8

2823,4

361,0

195,1

216,8

Разом непродовольчих товарів

-хлібопродукти

-м’ясопродукти

-цукор

-кондитерські вироби

-Інші продовольчі товари

Разом продовольчих товарів

269,2

109,4

166,2

93,6

269,0

129,8

173,8

102,7

Використовуючи приведені у таблиці дані необхідно:

  1. Розрахувати коефіцієнт еластичності продажу одягу і білизни, тканини, взуття, галантереї, хліба, овочів, цукру і кондитерських виробів; визначити, які із цих товарів більш еластичні від доходу?

  2. Розрахувати коефіцієнт еластичності по тканин від продажу готового одягу і білизни, кондитерських виробів від продажу цукру.

  3. Розрахувати очікуване збільшення продажу промислових товарів з окремих груп в минулому році, приймаючи до уваги, що доходи збільшаться на 4,5%, а індекс зміни чисельності обслуговуваного населення по відношенню, до звітного року, складе 0,995.

Завдання 2

Керівництву фірми “Росток”, яка виробляє пральні машини, необхідно прийняти рішення про обсяг їх випуску та продажу у новому регіоні “Залісся”. Хоч ємність нового ринку певно невідома, однак припускаються чотири її варіанти із наступною імовірністю (табл. 27) , отриманою в результаті маркетингового дослідження ринку:

Таблиця 27. Вихідні дані

Ємність ринку, шт.

Імовірність тієї чи іншої ємності ринку

100

0,1

200

0,3

300

0,4

400

0,2

Порекомендуйте керівництву фірми найбільш ефективну стратегію, виходячи з відпускної ціни однієї пральної машини та з основного критерію вибору стратегії - отримання максимального валового прибутку.

Методичні рекомендації:

Для виявлення в чистому виді впливу прогнозованих варіантів ємності ринку на очікуваний прибуток радимо застосувати ряд припущень, які спростять розрахунки. Одне з них – прибуток від продажу виробу дорівнює повним витратам його виробництва (в нашому прикладі вони складають 200 грн.) . Друге – повні витрати виробництва одиниці товару не залежать від обсягу виробництва. Також абстрагуємося від впливу коливання попиту і пропозиції на ціни, що приймаються за стабільні.

Спочатку заповнюємо табл. 28, у якій не враховуються імовірності кожного з чотирьох варіантів ємності ринку.

Таблиця 28. Очікуваний прибуток від продажу пральних машин (без врахування імовірності тієї чи іншої ємності ринку, грн.)

Ємність ринку, шт.

План випуску, шт.

Стратегія 1 100

Стратегія 2 200

Стратегія 3 300

Стратегія 4 400

100

200

300

400

Використовуючи розглянуту методику визначення очікуваного прибутку в умовах різного співвідношення пропозиції та попиту, розрахуємо очікуваний прибуток фірми із врахуванням імовірності різних варіантів ємності ринку. Для розрахунку виходимо з даних табл. 1, скоригованих на прогнозовані обсяги попиту, наведені у табл. 2. Заповнюємо цю таблицю.

Таблиця 29. Варіанти стратегій фірми

Ємність ринку, шт.

Імовірність тієї чи іншої ємності ринку

План випуску, шт.

Стратегія 1100

Стратегія

2200

Стратегія

3300

Стратегія

4400

100

0,1

200

0,3

300

0,4

400

0,2

Разом

1,0

На підставі здійснених розрахунків, необхідно зробити висновок.

Завдання 1

Визначте конкурентоспроможність ЗАТ “Київська кондитерська фабрика ім. К. Маркса” порівняно з основними вітчизняними конкурентами - Львівською кондитерською фабрикою “Світоч” та Тростянецькою-“Україна”.

Діємо за етапами визначення конкурентоспроможності підприємства. Спочатку визначаємо показники конкурентоспроможності, які є спільними для всіх вказаних підприємств, та коефіцієнти вагомості (табл. 30) .

Таблиця 30. Розрахункова таблиця

п/п

Показники

конкурентоспроможності

Коефіцієнти вагомості

1

2

3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Далі оцінюємо показники підприємств (за 10-ти бальною системою, цифри умовні) та розраховуємо виважені оцінки показників.

Завдання 2

До якого основного типу конкурентів слід віднести такі товари, як квіти, шампанське та коробка шоколадних цукерок:

а) бажання-конкуренти;

б) товарно-родові конкуренти;

в) товарно-видові конкуренти;

г) марки-конкуренти.

Завдання 3

Вкажіть до яких факторів макро- та мікромаркетингового середовища відносяться перелічені вище явища нашої дійсності? Проаналізувати вплив цих явищ на діяльність фірми Джонсон. Як маркетолог цієї фірми. внесіть пропозиції щодо врахування впливу кожного явища.

Завдання 1

Спільне українсько-німецьке підприємство “Світоч” вирішило створити спеціалізований магазин “Кондитерські вироби”. Співробітникам служби маркетингу було поставлено завдання: визначити майбутній асортимент товарів, його широту, глибину, насиченість. Визначити шляхи вирішення проблеми, враховуючи майбутній торговий імідж магазину. Складіть таблицю аналізу конкуренції в стимулюванні збуту двох магазинів-конкурентів.

Завдання 2

Виконуючи аналіз конкурентоспроможності нової сокодавки фірми “Гала”, фахівці фірми визначили, що індекс її технічних параметрів (індекс якості) стосовно базового виробу основного ринкового конкурента, становить Ітп=0,92.

Допоможіть фахівцям фірми завершити аналіз і визначіть інтегральний показник конкурентоспроможності сокодавки “Гала”, якщо вона, поступаючись базовому виробу конкурентів за якістю, має цінові переваги: Ц “Гала”=76 грн., Цбаз=98 грн.

Врахуйте також різницю у споживанні сокодавками електроенергії:

  • за розрахунковий період експлуатації:

Wспож “Гала”=1080 кВт·год,

W спож баз = 970 кВт·год.

- тариф на електроенергію: Тw=11 коп/кВт·год.

Завдання 3

ТзОВ “Медприлад” добре відоме на ринку Західної України. Воно випускає широкий асортимент медичних інструментів як для спеціалізованих закладів, так і для продажу споживачам через мережу аптек. Тепер готується до випуску нова модель безпечного цифрового термометра для споживчого ринку. Менеджер із маркетингу, аналізуючи продукцію основних конкурентів, що виготовляють традиційні ртутні термометри, оцінив конкурентоспроможність новинки стосовно товару основного конкурента як 2,13.

Використовуючи модель ціноутворення, що базується на конкуренції, визначить можливу ціну новинки, якщо ціна ртутного термометра основного конкурента становить 3,7 грн. Які інші фактори, на Вашу думку, можуть впливати на формування ціни новинки ?

Завдання 1

Дайте характеристику потреб у двох товарах (на ваш вибір) із списку, що наведено нижче, і визначіть перспективу їх виробництва та (чи) продажу, використовуючи матрицю потреб.

Приклади товарів для самостійного аналізу: персональний комп’ютер, телевізор, нова квартира, меблі, ліки, підручники з маркетингу.

Завдання 2

Наведіть приклади з Вашої практики, які підтверджують добре відому менеджерам із маркетингу думку: “Вибір каналів збуту залежить від правильної класифікації товарів стосовно потреб та можливостей споживачів”.

Завдання 3

Приватне підприємство “Малюк” займається виробництвом і продажем продуктів дитячого харчування, зокрема молочних сумішей - замінників материнського молока, молочних каш із фруктовими добавками, м’ясних, овочевих та фруктових пюре, соків. ПП планує переорієнтуватись із концепції збуту на концепцію маркетингу і це має знайти відображення у місії підприємства.

Розробіть місію ПП “Малюк”, враховуючи ті потреби, на які воно орієнтується.

Завдання 1

Використовуючи ієрархію потреб Маслоу, проаналізуйте, які потреби намагаються задовольнити виробники такої продукції (табл. 31) :

Таблиця 31. Вихідні дані

№ п/п

Підприємства

Продукція

1.

ВАТ “Львівський міський молочний завод”

йогурт

2.

ВО “Карпатипресмаш”

машина пральна автоматична “Івіта”

3.

ВАТ “Крафт Якобз Сушард Україна”

шоколадні цукерки “Веселка”

4.

Фірма “NIVEA”

косметичне молочко “NIVEA”

5.

“Галицькі контракти”

журнал

Завдання 2

У деяких західноєвропейських державах чисельність сімей складається з однієї особи, становить близько третини загальної кількості родин. З огляду на це, стає зрозумілим інтерес виробників до потреб сімей-одинаків. Сформулюйте відмінності потреб таких сімей від потреб родин, що складаються з чотирьох-п’яти людей. Як, на Вашу думку, потреби сімей-одинаків задовольняються на вітчизняному ринку?

Завдання 1

Мале підприємство виготовляє канцелярські вироби. При виробництві учнівських зошитів досягнуті показники, що наведені у вихідних даних.

Вихідні дані:

Змінні витрати, коп:

Матеріали 3 коп.

Енергетичні витрати 0,5 коп.

Прямі витрати на оплату праці 1,5коп.

Інші витрати 0,1 коп.

Всього: 5, 1 коп.

Постійні витрати за 1 рік, грн.:

Непрямі витрати на оплату праці 11000

Амортизація обладнання 8200

Загально лові витрати 12500

Загальнозаводські витрати 16300

Інші витрати 6200

Разом: 54200

Ціна одиниці продукції 12 коп.

План продажу зошитів 1000000 шт.

Зміст завдання

  1. Проаналізуйте можливі маркетингові заходи для підвищення прибутку. Яким буде прибуток при зменшенні загальноцехових витрат на 10 %, а загальнозаводських витрат - 15 % ?

  2. Складіть бюджет маркетингу, використавши для цього 20 % прибутку.

Завдання 2

У таблиці 32 наведені дані по 5 варіантах ведення бізнесу на підприємстві. Постійні витрати для всіх варіантів незмінні.

Зміст завдання:

1. Заповніть таблицю та визначте, який варіант дасть найбільший прибуток.

2. Скласти план маркетингового дослідження ринку для досягнення максимального прибутку.

Таблиця.32. Розрахунок прибутків при різних обсягах випуску продукції

Показники

Од. виміру

Варіанти

1

2

3

4

5

Ціна

грн.

74

90

88

Випуск та реалізація

шт

2500

2000

Виручка

грн

Питомі змінні витрати

грн./шт

55

36

Загальні змінні витрати

тис. грн

110,0

150,0

Питомі постійні витрати

грн/шт

26

Загальні постійні витрати

грн

Питомі сукупні витрати

грн/шт

100

70

72

Сукупні витрати

грн

9

15

Прибуток (збиток) на

одиницю продукції

грн/шт

Прибуток (збиток)

грн

24940

Завдання 1

Наведені такі дані (табл. 33) з внутрішньої звітності підприємства:

Таблиця 33. Вихідні дані

Показники

Минулий рік

3вітний рік

Обсяг випуску продукції (тис. грн.)

45200

45900

Середньорічна вартість основних засобів (тис. грн.)

18770

19040

у. т.ч. робочих машин та виробничого устат­кування

13950

14180

  1. Дати оцінку роботі підприємства за обсягами випуску продукції і вказати, на які показники діяльності вплигне цей результат.

  2. Визначити розмір впливу окремих чинників на обсяг випуску продукції.

  3. Визначити розмір можливих резервів збільшення випуску і заходів по їх ви­користанню.

Завдання 2

Три фірми здійснюють реалізацію окремих різновидів товару Х у певному регіоні. Обсяги в останньому місяці були наступними (табл. 34) :

Таблиця 34. Вихідні дані

Фірми

Кількість реалізованих товарних одиниць

різновид 1

різновид 2

різновид 3

А

100

200

300

Б

100

200

0

В

0

100

100

Визначити частку кожної фірми у реалізації кожного різновиду товару і в загальному продажі товару Х. Результати оформити у таблицю35.

Таблиця 35. Розрахунок частки тинку кожної фірми в реалізації кожного різновиду товару і в загальному продажу товару

Фірма

Різновид 1

Різновид 2

Різновид 3

Разом

кільк.

%

кільк.

%

кільк.

%

кільк.

%

А

100

200

300

Б

100

200

0

В

0

100

100

100

100

100

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]