Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_1_Ch1_Ch2_kviten_2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 8. Медико-санітарні частини та оздоровчі пункти промислових підприємств, гігієнічні аспекти їх роботи

Актуальність теми

Істотне поліпшення умов праці, техніки безпеки і культури виробництва - одне з найважливіших завдань системи охорони здоров'я, для реалізації якого на підприємствах створюються спеціальні лікувально-профілактичні установи пункти охорони здоров'я, заводські поліклініки, медико-санітарні частини. В основі їх діяльності лежить цеховий дільничний принцип, який забезпечує повсякденне медичне спостереження за робочим колективом у конкретних умовах виробничого середовища. Роботу на цеховій дільниці очолює цеховий лікар-терапевт, до обов'язків якого, поряд із лікувально-профілактичною роботою, належить здійснення санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на оздоров­лення умов праці робітників. Планування оздоровчих заходів на виробництві базується, зокрема, на визначенні рівня й характеру захворюваності робітників.

Навчальні цілі

Знати основні принципи організації лікувально-профілактичних і гігієнічних заходів на промислових підприємствах, завдання та зміст роботи цехового терапевта.

Вміти проводити гігієнічне обстеження підприємства, цеху, конкретної професії, аналіз показників загальної і професійної захворюваності та розробляти оздоровчі заходи.

Базові знання, вміння та навики

Знати вплив важкої та напруженої праці, шкідливих та небезпечних чинників виробничого середовища на організм робітників, вміти проводити їх гігієнічну оцінку, а також облік, реєстрацію та розслідування професійних захворювань, отруєнь і нещасних випадків, організовувати попередні при влаштуванні на ро­боту і періодичні медичні огляди, розробляти оздоровчі заходи на промисловому підприємстві (загальна гігієна).

Зміст теми

Роль і завдання медико-санітарних частин і цехових лікарів в організації санітарно-гігієнічних заходів на промислових підприємствах. Схема гігієнічного обстеження підприємства, цеху, конкретної професії. Планові та позапланові обстеження підприємства цеховим лікарем, медичним персоналом пунктів охорони здоров’я. Планування лікувально-профілактичної і санітарно-гігієнічної роботи на цеховій дільниці. Облік і аналіз захворюваності робітників промислових підприємств.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С.367-372.

  2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /За ред. І.І.Даценко. -Львів: Світ, 2001. – С. 328-331.

  3. Гігієна праці / За ред. Л.М.Шевченка. - К.: Вища школа, 1993.- С.160-170.

Додаткова:

  1. Кодекс законів України про працю. - К., 1992.-95с.

  2. Руководство к практическим занятиям по гигиене труда/ Под ред. А.М. Шевченко. К.: Вища школа, 1996.- С.192-201.

Матеріали для самоконтролю та контролю самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Цеховий дільничий принцип медико-санітарного обслуговування робітників промислових підприємств.

  2. Медико-санітарна частина, поліклініка, пункт охорони здоров'я — ланки медико-санітарного обслуговування робітників промисловості та транспорту, їх завдання.

  3. Обов’язки цехового терапевта в організації санітарно-гігієнічних заходів на підприємстві. Облікова та звітна документація цехового лікаря.

  4. Планування лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів на цеховій дільниці.

  5. Планові обстеження підприємства цеховим лікарем і медичним персоналом пунктів охорони здоров’я, їх мета, програма і терміни проведення.

  6. Позапланові обстеження підприємства цеховим лікарем, причини їх проведення.

  7. Комплексні плани оздоровлення умов праці, зниження захворюваності й травматизму на підприємстві.

  8. Методи вивчення захворюваності робітників. Кількісні та якісні показники захворюваності.

  9. Санітарне законодавство в галузі гігієни праці. Кодекс законів про охорону праці (КЗОП).

  10. Основи охорони праці у медицині та фармації.

Контрольні тести

  1. При систематичному невиконанні гігієнічних вимог на підприємстві це­ховий лікар звертається до:

а) адміністрації підприємства; б) громадськості; в) профспілки підприємства;

г) адміністрації міста чи області; д) головного лікаря медико-санітарної частини; е) територіальної санітарно-епідеміологічної станції.

  1. Гігієнічне обстеження промислового підприємства здійснюється цеховим лікарем:

а) щодня; б) щотижня; в) щомісяця; г) раз на півріччя; д) щорічно.

  1. Цеховий лікар контролює виконання правил промислової санітарії в особ­ливо шкідливих цехах:

а) щодня; б) один-два рази на тиждень; в) щомісяця; г) раз на півріччя;

д) раз на півріччя; е) щорічно.

  1. Щоденні обстеження санітарного стану побутових приміщень та обєктів харчування на промисловому підприємстві здійснюються:

а) цеховим терапевтом; б) лікарями територіальної СЕС; в) головним лікарем медико-санітарної частини; г) інструктором з охорони праці підприємства;

д) медперсоналом пункту охорони здоров'я.

  1. Позапланові обстеження цехової дільниці здійснюються у випадках:

а) виникнення професійних захворювань; б) зміні технологічного процесу;

в) застосування засобів індивідуального захисту; г) підготовки плану лікувально-профілактичної та санітарно-гігієнічної роботи; д) виникнення групового харчового отруєння.

  1. До якісних показників захворюваності належать:

а) частота у випадках; б) частота в днях; в) середня тривалість одного випадку; г) частота в особах; д) структура захворюваності.

  1. Поглиблений аналіз захворюваності робітників підприємства здійснюють за даними:

а) персонального обліку захворюваності з тимчасовою втратою працездат­ності; б) звертань за меддопомогою; в) медичних оглядів; г) про причини смерті; д) за листками непрацездатності.

  1. Вивчення захворюваності за первинними звертаннями до медичного закладу здійснюються за:

а) статистичними талонами реєстрації заключних (уточнених) діагнозів;

б) листками непрацездатності; в) за даними персонального обліку захворюва­ності; г) обліковою формою 16 - ВН; д) заключним актом про результати періодичних медичних оглядів.

  1. Кінцевим підсумком гігієнічних обстежень цехової дільниці має стати:

а) звіт про причини захворюваності робітників; б) акт санітарного обстеження дільниці; в) аналіз захворюваності робітників; г) поглиблений аналіз захворю ваності робітників; д) комплексний план оздоровлення умов праці робітників.

  1. Хто є основними особами, відповідальними за організацію та проведення медичних оглядів на виробництві:

а) власник підприємства; б) головний лікар територіальної санепідстанції; в) лікар з гігієни праці територіальної санепідстанції; г) лікар-терапевт цехової дільниці; д) головний лікар лікувально-профілактичного закладу, що обслуговує підприємство.

  1. Яке з вказаних захворювань є протипоказом до допуску на роботу, повязану із шкідливими речовинами:

а) гостра диспепсія; б) ГРВІ; в) активна форма туберкульозу; г) педикульоз; д) гіпертонічна хвороба І ступеня.

Контрольні задачі

Задача 1. На підприємстві працює 1315 осіб, упродовж року у 84 з них зареєстровані випадки втрати працездатності. У 10 працюючих осіб мала місце втрата працездатності з трьома випадками з приводу однорідного захворювання тривалістю 45 днів кожен. Розрахувати % хворих осіб, % осіб, що часто хворіють і % осіб, що тривало хворіють.

Задача 2. Цеховим терапевтом медсанчастини машинобудівного комбінату планується проведення періодичного медогляду працюючих осіб в умовах впливу вібрації. До складу медкомісії включено невропатолога та терапевта. Який ще спеціаліст обов’язково має бути включений до складу медкомісії?

Задача 3. Для проведення періодичного медогляду паяльщиків цеху складання автоприладів, де вміст свинцю у повітрі коливається від 0,04 до 0,09 мг/м3 упродовж зміни (середньозмінна ГДК свинцю – 0,005 мг/м3), створено медичну комісію, до складу якої включено терапевта, невропатолога, стоматолога. Який спеціаліст ще може бути включений до складу медкомісії за показаннями?

Задача 4. Цеховим терапевтом медсанчастини машинобудівного комбінату планується проведення періодичного медогляду осіб працюючих в умовах дії інтенсивного шуму до складу медкомісії включено терапевта та отоларинголога. Який спеціаліст ще має бути обов’язково включений до складу медкомісії?

Задача 5. У робітника підприємства по виготовленню органічного скла при проведенні періодичного огляду виявлено зміни периферичної крові, тромбоцитопенію, анемію та лейкопенію. Обстежуваний скаржиться на часті кровотечі ясен та носа. При вивченні умов праці на даному виробництві виявлено наступні шкідливі виробничі чинники, з якими контактував робітник: фенол, бензол, ацетон, метиловий спирт, фтористоводнева кислота. Який з виробничих чинників найвірогідніше міг обумовити даний патологічний стан?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]