Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_1_Ch1_Ch2_kviten_2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

  1.  Дати обґрунтоване гігієнічне заключення про планування та обладнання класної кімнати.

  2.  Провести гігієнічну оцінку шкільної парти, дати заключення щодо відповідністі зросту учнів.

  3.  Провести гігієнічну оцінку підручника.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Задача 1. Середня школа на 489 учнів розташована всередині мікрорайону. Земельна ділянка огороджена решітками. На ділянці є спортивна площадка, учбово-дос­лідницька і господарська зони. Площа озеленення займає 25% від площі ді­лянки. Відстань від будівлі до червоної лінії 28 м. Шляхи підходу учнів пересікають проїжджу частину магістральної вулиці. Навчальні приміщення розташовані по одній повздовжній стіні коридору, а друга сторона світлонесуча. Виділені навчальні секції для учнів 1-х класів, 2-4 класів, 5-9 класів, 10-11 класів. Оцініть планування і набір приміщень школи і дайте не­обхідні рекомендації.

Задача 2. При перевірці класу виявлено: клас площею 32 м2, учнів – 35, парти в 4 ряди, у 25 % не відповідають росту учнів, перша парта на відстані 1 м від дошки, світло з вікон падає зліва, СК=1/8, КПО 1,18%. Дайте гігієнічне заключення, щодо обладнання та улаштування класу, розробіть рекомендації щодо оптимізації умов навчання дітей.

Самостійні роботи

Тема 1. Історія виникнення, основні етапи розвитку та сучасний стан гігієни

Актуальність теми

Гігієна як галузь медицини вивчає вплив різноманітних чинників довкілля на здоров’я з метою розроблення практичних санітарних заходів, спрямованих на запобігання захворювань. Санітарія є прикладною ланкою гігієни, яка покликана впроваджувати гігієнічні заходи в повсякденне життя. Екологія вивчає закони взаємовідносин організмів усіх рівнів організації між собою й природним середовищем і розробляє шляхи регулювання й гармонізації взаємин людського суспільства з природою. Таким чином, гігієна й екологія, будучи самостійними науками, які мають різні об’єкти вивчення, водночас дуже близькі, оскільки негативний вплив людської діяльності на довкілля спричиняє шкідливий вплив довкілля на здоров’я людей.

Гігієнічна наука і санітарна практика пройшли в своєму розвитку довгий шлях, який налічує багато прикладів самовідданого служіння вчених-гігієністів і санітарних лікарів справі збереження і зміцнення здоров’я населення, що має величезне загальноосвітнє і виховне значення для молодого покоління.

Навчальні цілі

  • Знати об’єкти дослідження і завдання гігієни, санітарії та екології.

  • Знати основні історичні етапи розвитку гігієни та внесок провідних вчених-гігієністів.

Базові знання, вміння та навики

Знати основні екологічні поняття (біосфера, ноосфера, екосистема, біоценоз, абіотичні, біотичні та антропічні компоненти біосфери, зв’язок між ними) (загальна біологія).

Зміст теми

Предмет, зміст і завдання гігієни, санітарії, екології. Основні історичні етапи розвитку гігієни та внесок провідних вчених-гігієністів.

Рекомендована література

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 1999.- С. 3 - 17, 34 - 69.

  2. Габович Р.Д., Познанский С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена. - К.: Вища школа, 1983.- С. 3 - 8, 18 - 25.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. - К.: Вища школа, 1995.- С.6-16, 23-48.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]