Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_1_Ch1_Ch2_kviten_2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 17. Методика гігієнічної оцінки устаткування та утримання навчально-виховних установ для дітей і підлітків Актуальність теми

Планування та благоустрій дитячих дошкільних та шкільних установ з урахуванням особ­ливостей віку, характеру та організації навчально-виховного процесу лежать в основі факторів, що виливають на здоров’я і розвиток дитячих контингентів. Обладнання навчальних закладів, що використовується для дітей та підлітків, має повністю відповідати анатомо-фізіологічним особливостям та можливостям ди­тячого організму. Поза учня та дотримання гігієнічних вимог до навчального приладдя, меблів, підруч­ників та обладнання, сприяють здоровому функціонуванню органів та систем, підвищенню працездатності учнів в процесі навчання, запобігає виникненню захворювань опорно-рухового, зорового апарату.

Навчальні цілі

Знати основні принципи запобіжного санітарного нагляду за дитячими шкільними та дошкільними установами, санітарно-гігієнічні вимоги до об'єктів будівництва шкільних та дошкільних закладів. Засвоїти методику санітарно-гігієнічної експертизи проектів дитячих та під­літкових закладів, гігієнічної оцінки шкільного класу, меблів, підручників, порядку розсаджування учнів.

Вміти здійснювати гігієнічну оцінку дитячих установ та оформити акт санітарно-гігієнічної експертизи.

Базові знання, вміння та навики

Знати правила складання та методику читання планів і креслень, умовні позначення, масштаби (креслення, геометрія), рози вітрів, вплив умов опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання, каналізування приміщень на стан здоров’я людини (загальна гігієна). Анатомо-фізіологічні особливості дітей різних вікових груп. Особливості формування і розвитку опорно-рухового апарату у дітей (пропедев­тична педіатрія, гігієна, анатомія, фізіологія).

Зміст теми

Гігієнічні принципи проектування та медичний контроль за будівництвом та реконструкцією дитячих дошкільних та навчальних закладів, як етапи запобіжного санітарного нагляду.

Гігієнічні вимоги до шкільного класу (площа, обладнання, розташування, освітлення, вентиляція).

Шкільні меблі, гігієнічні вимоги до них. Основні та допоміжні розміри парти, групи, маркування, визначення відповідності меблів зросту учнів. Правила розсад­жування учнів в класі.

Гігієнічні вимоги до елементів шрифту, набору тексту, паперу, якості друку, елементів поліграфічного оформлення підручників.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С.413-432,449-456.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з ос­новами екології. – К.: Здоров'я, 2004. - C.543-555.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з осно­вами екології. – К.: Здоров'я, 1999. - С.590-605.

  4. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/Під ред. I.I. Даценко, -Львів. Світ, 2001. - C.190-210.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /Під ред. I.I. Даценко, – Львів, Світ, 1992. - С. 133-147.

  2. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене детей и подростков. / В.И.Берзинь и др. — К.: Вища шк., 1989. — С. 186—216, 246—277.

  3. Державні санітарні правила і норми по устаткуванню, утриманню загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу. – Київ, 2001. – 54 С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]