Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_1_Ch1_Ch2_kviten_2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Знати агрегатні стани речовин, поняття про аерозоль (фізколоїдна хімія), вміти працювати з аналітичними терезами (хімія). Зміст теми

Класифікація шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища. Поняття про професійні захворювання. Гігієнічна оцінка праці за ступенем шкідливості та небезпечності.. Значення гігієнічного нормування шкідливих хімічних речовин. Cхема токсикологічного експерименту. Основні параметри токсикометрії, методи їх визначення. Показники функціонального стану організму та окремих його систем при дії ксенобіотиків. Віддалені наслідки. Алергенна дія. Класифікація шкідливих речовин за ступенем токсичності і небезпеки.

Експрес-експериментальні методи обгрунтування гігієнічних нормативів ксенобіотиків. Комбінована комплексна, поєднана дію виробничих чинників. Поняття про матеріальну,функціональну та змішану кумуляцію Науково-методична і законодавчо-нормативна документація (методичні рекомендації з гігієнічного нормування, переліки ГДК в об’єктах навколишнього середовища). Гігієнічне значення промислового пилу, його вплив на організм, види пилової патології та її профілактика. Методи відбору проб і дослідження запиленості повітря виробничих приміщень.Виробничі отрути, їх класифікація, вплив на організм. Види професійних отруєнь та їх профілактика. Методи відбору проб і дослідження вмісту виробничих отрут у повітрі виробничих приміщень.Гігієнічне нормування шкідливих хімічних речовин у повітрі виробничої зони.

Вплив шуму на організм. Методи дослідження часових характеристик, спектрального складу та інтенсивності різних видів шуму. Гігієнічні вимоги до шумового режиму комунальних і промислових об'єктів.

Вплив вібрації на організм. Методи дослідження інтенсивності вібрації різного походження. Гігієнічні норми вібрації на об'єктах комунального і про­мислового призначення.

Вплив на організм і методи дослідження електромагнітних полів різних частотних діапазонів.

Заходи профілактики шкідливого впливу шуму, вібрації, електромагнітних полів на організм.

Пил як виробнича шкідливість. Гігієнічне значення промислових отрут, їх класифікація, вплив на організм, види професійних отруєнь. Методи відбору проб і дослідження запиленості повітря виробничих приміщень та вмісту промислових отрут у повітрі робочої зони. Експресні методи визначення шкідливих речовин. Гігієнічне нормування пилу та шкідливих речовин у повітрі робочої зони. Профілактика пилової та хімічної патології на виробництві.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С.332-340,353-366.

  2. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995.- С. 138-142, 239-254, 277-282. 357-434.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 31-34, 438 – 483.

  4. Загальна гігієна . Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 259 – 318

  5. Методичні рекомендації до практичних занять і самостійної рооти з загальної гігієни та екології людини для студентів медичного факультету. Загальні питання гігієни та екології. Принципи гігієнічного нормування. Гігієна фізичних та хімічних чинників повітряного середовища/ За ред. В.І.Федоренко. – Львів. – 2005. – С. 28 – 39.

  6. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу ( затверджена наказом МОЗ України № 528 від 27.12 2001р.).

Додаткова:

1. Штабський Б.М., Гжегоцький М.Р. Ксенобіотики, гомеостаз і хімічна безпека людини. – Львів: Наутілус, 1999.- 308 с.

2. Токсикометрия химических веществ, загрязняющих окружающую среду /

Под ред. А.А. Каспарова и И.В. Саноцкого - М., 1986.- 428 с.

  1. Трахтенберг И.М., Тимофиевская Л.А., Квятковская И.Я. Методы изучения хронического действия химических и биологических загрязнителей. – Рига: Зинатне, 1987. – 172 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]