Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_1_Ch1_Ch2_kviten_2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 7. Методика розслідування випадків професійних захворювань та отруєнь. Попередні та періодичні медичні огляди як заходи їх профілактики

Актуальність теми

До захворювань належать професійні, які виникають під впливом шкідливих чинників виробничого середовища. Розрізняють гострі та хронічні професійні захворювання, окремим випадком яких є гострі та хронічні профе­сійні отруєння. Небезпечні чинники на виробництві стають причиною нещас­них випадків.

З метою запобігання професійних захворювань, отруєнь і нещасних випадків на виробництві в Україні налагоджено чітку систему обліку, реєстрації та роз­слідування кожного подібного випадку, в якій важлива роль належить медичним працівникам різних профілів.

Одним з основних заходів профілактики загальних і професійних захворювань, нещасних випадків на виробництві є організація та проведення попередніх при поступленні на роботу і періодичних медичних оглядів робітників, передусім зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, у професіях де виникає потреба у професійному відборі, а також осіб віком до 21 року.

Навчальні цілі

Знати порядок розслідування, обліку й реєстрації та вміти проводити роз­слідування випадків професійних захворювань, отруєнь та нещасних випадків, оформляти відповідну документацію, розробляти гігієнічні рекомендації щодо усунення причин їх виникнення.

Засвоїти порядок організації і проведення попередніх і періодичних медичних оглядів і вміти організовувати медичні огляди, оформляти відповідну до­кументацію, аналізувати та узагальнювати результати медичних оглядів, розроб­ляти на їх основі оздоровчі заходи.

Базові знання, вміння та навики

Знати поняття про професійні шкідливості, професійні захворювання, гострі та хронічні отруєння, професійну патологію, викликану впливом виробничого мікроклімату, шуму, вібрації, ЕМП, пилу, промислових отрут і пестицидів (загальна гігієна), основні положення Конституції України та законодавчих документів з охорони праці (цикл гуманітарних дисциплін).

Зміст теми

Професійні захворювання, їх класифікація. Список професійних захворювань. Структура професійної захворюваності в Україні. Профілактика профе­сійних захворювань, отруєнь та нещасних випадків.

Методика розслідування, обліку та реєстрації випадків гострих, хронічних і групових професійних захворювань, отруєнь і нещасних випадків. «Положення про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і ава­рій на виробництві", затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2001 року №1094 .

Мета і завдання попередніх при поступленні на роботу і періодичних медичних оглядів. Наказ МОЗ України №45-94 „Про затвердження Положення про порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій”.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г.Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С.373-385.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. - К.: Здоров'я, 2004. - С.493-502

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /За ред. І.І.Даценко — Львів: Світ, 2001. - С. 319-328

Додаткова:

  1. Гігієна праці /За ред. А. М.Шевченка. -К.: Вища школа, 1993.-С.310-320.

  2. Руководство к практическим занятиям по гигиене труда / Под.ред. А.М.Шевченко. - К.: Виша школа, 1986.- С. 181-187.

  3. Габович Р.Д., Познанский С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена. - К.: Вища школа, І983. – С. 189-191, 228-231.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]