Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_1_Ch1_Ch2_kviten_2010.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 4. Поняття про гігієнічний норматив та принципи гігієнічного нормування.

Актуальність теми

Широке застосування хімічних сполук в різних галузях промисловості та побуті призводить до інтенсивного забруднення навколишнього середовища і виникнення захворювань хімічної етіології. Метою наукового обгрунтування і практичного застосування гігієнічних нормативів у вигляді допустимих нешкідливих рівнів - гранично допустимих концентрацій (ГДК) хімічних речовин у всіх об'єктах навколишнього средовища (воді, атмосферному повітрі, повітрі робочої зони, харчових продуктах, грунті) є забезпечення здоров'я і працездатності людини протягом всього її життя, а також наступних поколінь. В основі розробки ГДК хімічних речовин лежить їх токсикологічна оцінка в експериментах на лабораторних тваринах та гігієнічна оцінка впливу на якість води, хімічний склад харчових продуктів тощо.

Науково обгрунтовані ГДК затверджуються Міністерством охорони здоров'я і включаються до санітарного законодавства країни. Гігієнічні нормативи повинні періодично переглядатися, виходячи з накопичення нових знань та удосконалення методик дослідження. В останні роки розробляються принципи і методи гігієнічного нормування комбінованої дії шкідливих хімічних речовин.

Навчальні цілі

Знати основні принципи і методи наукового обгрунтування гігієнічних нормативів шкідливих хімічних речовин в об'єктах навколишнього середовища, основні параметри токсикометрії, схему токсикологічного експерименту.

Вміти оцінити основні параметри токсикометрії, дати гігієнічну оцінку шкідливих речовин за ступенем токсичності і небезпеки, обгрунтувати ГДК хімічних речовин за результатами експериментальних досліджень і розрахувати ОБРД.

Базові знання, вміння та навики

Знати фізико-хімічні властивості шкідливих хімічних речовин (біонеорганічна і біоорганічна хімія), поняття про гострий, підгострий і хронічний дослід, фізіологічні, біохімічні, морфологічні методи дослідження, процеси метаболічного знешкодження хімічних речовин в організмі (фізіологія, гістологія, біохімія), загальні закономірності фармакокінетики, фармакодинаміки.

Зміст теми

Значення гігієнічного нормування шкідливих хімічних речовин. Види нормативів. Поняття про гранично допустимі концентрації (ГДК) у повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водойм санітарно-господарського призначення, харчових продуктах, грунті. Принципи гігієнічного нормування. Незалежне і комплексне нормування шкідливих хімічних речовин (ксенобіотиків). Етапи гігієнічної оцінки хімічних сполук.

Експрес-експериментальні методи обгрунтування гігієнічних нормативів ксенобіотиків. Поняття про комбіновану, комплексну, поєднану дію, методи оцінки. Науково-методична і законодавчо-нормативна документація (методичні рекомендації з гігієнічного нормування, переліки ГДК в об’єктах навколишнього середовища).

Рекомендована література

Основна:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995.- С. 138-142, 357-434.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 31-34.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. - С. 498-503.

  4. Загальна гігієна . Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 308-318.

  5. Методичні рекомендації до практичних занять і самостійної рооти з загальної гігієни та екології людини для студентів медичного факультету. Загальні питання гігієни та екології. Принципи гігієнічного нормування. Гігієна фізичних та хімічних чинників повітряного середовища/ За ред. В.І.Федоренко. – Львів. – 2005. – С. 28 – 39.

Додаткова:

  1. Штабський Б.М., Гжегоцький М.Р. Ксенобіотики, гомеостаз і хімічна безпека людини. – Львів: Наутілус, 1999.- 308 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]