Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОКУМЕНТНІ РСУРСИ.консп.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
247.11 Кб
Скачать

Поточне комплектування

Поточне комплектування — це поповнення фонду творами друку і іншими документами, а також виданими протягом двох попередніх років.

Поточне комплектування надзвичайно важливе, оскільки забезпечує надходження нових актуальних документів: книг, періодичних видань і т. д., які відповідають підвищеному інтересу до них читачів і користуються активним попитом.

У зв'язку з цим визначаються і вимоги до поточного комплектування. Перш за все це оптимальна повнота відбору, коли до фонду поступають такі книги, які активно використовуються і дозволяють відносно швидко задовольняти запити читачів — не тільки загальні, але і групові. Отже, бібліотека повинна придбати достатньо широкий репертуар видань як за кількістю назв, так і за екземплярністю, уникаючи, проте, можливих надлишків, оскільки в перспективі, коли книга перестає бути бестселером, вона виявиться дублетним примірником, від якого потрібно буде позбавити фонд.

Дуже важливою є також своєчасність придбання видання. Вона забезпечується попередніми замовленнями в бібліотечному колекторі і видавничих організаціях і установах. Попередні замовлення практично виключають з поточного комплектування елемент випадковості.

Для гарантії отримання інформації про документи, що виходять або підготовлюваних до видання, існує розширене довідково-бібліографічне забезпечення, яке бібліотеки одержують в колекторі або безпосередньо від видавничих організацій. До них відносяться перш за все «Тематичні плани видавництв», що містять номер (позицію), під яким є твір, що готується до випуску, його бібліографічний опис і проектований рік випуску, куди бібліотека вносить дані про кількість примірників , які вона планує придбати («замовлення — ...прим.»). До планів додаються «Бланки-замовлення, які, заповнені і завірені підписом керівника бібліотеки і друком, направляють через колектор у видавництво, що дозволить йому уточнити тиражі книг, або безпосередньо у видавничу установу або організацію .

Самі тематичні плани з копіями зведених замовлень залишаються в бібліотеці. Їх розставляють в алфавіті найменувань видавництв і зберігають в ОКіО протягом двох років

Аналіз відмов читачам, крім того, дає відомості про якість комплектування (його відповідності профілю фонду, інформативності і ін.), правильності організації фонду (коли, наприклад, книга відображена в каталогах, нікому не видана, а на місці її нема, «заставлена») і обслуговування, про ступінь збереження фонду, задоволення запитів читачів.

Для ретроспективного комплектування необхідний постійний і настирливий пошук недостатніх документів в букіністичних і інших магазинах, обмінно-резервних фондах, а разом з тим репродукування і мікрофільмування.

Вельми надійним джерелом ліквідації пропусків у фонді є «Бібліотечна серія», а також нові видання і перевидання книг (доповнені, виправлені, перероблені або близькі за змістом і вигляду відсутнім у фонді). При цьому виді комплектування також потрібно керуватися моделлю фонду і оперативними планами комплектування, маючи на увазі ті розділи фонду, в яких є пропуски.