Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Вступ На протязі всієї історії розвитку культури людина прагнула прикрасити своє життя, зробити красивими всі необхідні їй предмети - одяг, житло, посуд. В наш час з особливою пристрастю входять поняття, як художник і суспільство, краса і користь, творчість і потрібність. Важливо, щоб усе, що нас оточує несло в собі красу і функцію, як необхідна умова життя цивілізованого суспільства. Це стосується і декоративно-оформлюваного мистецтва: своїми специфічними виразними способами декоративне мистецтво разом з архітектурою формують внутрішній світ людини, її погляди, культуру, мораль, життєві принципи. Дизайнери все інтенсивніше працють над проблемою середовища, як внутрішнього так і зовнішнього, середовища перебування людини, комплексного її вирішення в синтезі з архітектурою, кліматом (навколишніми чинниками). Коли ми говоримо про житлове середовище, про інтер'єри суспільних будов, то маємо на увазі не тільки єдність звичних і красивих виробів. Середовище - це не тільки матеріальне поняття, це - простір, наповнений взаємовідносинами людей, це єдиний духовний і матеріальний світ. Якщо в минулому використання декоративного мистецтва в інтер'єрах суспільних будов частіше всього були стихійними, то в даний час ще на стадії проектування художники і архітектори реалізують не тільки рішення загальної теми, зв'язаної з призначенням будови в цілому, а і використовують найбільш виразні форми різних видів декоративного мистецтва.

Дизайн інтер’єру - це область творчої діяльності, що пролягає в проектуванні наочного світу штучного середовища, в створенні зручних і красивих речей, творчий метод, процес і результат художньо-технічного проектування промислових виробів, їх комплексів і систем, орієнтованого на досягнення якнайповнішої відповідності створюваних об'єктів і середовища в цілому можливостям і потребі людини, як утилітою, так і естетичним.

У сучасному розумінні, інтер'єр має відображати тему приміщення (особливо, якщо це ресторан, готель, магазин) або відповідати стилю та смаку власника. Задля того, щоб естетичні уподобання мешканців (клієнтів або працівників) відповідали функціональним можливостям площі, власник будівлі звертається до дизайнера інтер'єрів або дизайн-студії. Дизайнери співпрацюють із архітекторами або самі мають відповідні знання; підрядниками, будівельниками та постачальниками. Спочатку дизайнери знайомляться із структурою приміщення та пропонують дизайн-проект у вигляді комп'ютерної проекції (іншими словами — візуалізації). Дизайн-проект майбутнього інтер'єру має відповідати функціональному призначенню приміщення (приватний будинок, дача, готель і т. д.) та побажанням замовника. Разом із ним та усіма залученими спеціалістами дизайнери приймають рішення по габаритах і структурі площі, її облаштуванню, стилю меблювання, освітлення на оздоблення. Коли проект узгоджено між власником та дизайн-бюро, наступає наступний етап створення інтер'єру — презентація проекту дизайн-салону, який має наповнити окреслену ідею конкретними матеріалами: обоями, плиткою, сантехнікою, меблями, світлом та електро-фурнітурою. Чим вишуканіший дизайн, тим більша вірогідність того, що усі зазначені предмети та матеріали для інтер'єру мають відрізнятися високою якістю та оригінальним дизаном. Найкращими виробниками вважаються європейські мануфактури. Особливе місце у ніші дизайнерського освітлення, текстилю, санфаянсу та меблів займають італійські компанії, які відрізняються поєднанням традицій та інновацій.

Інтер'єр-дизайнери або працівники комплектуючої дизайн-студії можуть спеціалізуватися на таких видах приміщень: інтер'єри приватних будинків, квартир, офісних приміщень, мед-центрів, ресторанів, готелів, бізнес-центрів та усіх можливих суспільних будівель.

На сьогоднішній день  одним з важливих елементів підготовки висококваліфікованих спеціалістів є виробнича практика студентів, яка дозволяє закріпити теоретичні знання та набуття навичок практичної роботи.

Мета даної практики з фаху полягає у підвищенні рівня знань, та здобутті необхідного досвіду для майбутньої самостійної роботи.

Для досягнення поставленої мети необхідно виконати перелік таких завдань:

детально ознайомитися з діяльністю приватного проектно-виробничого підприємства „ Архново” ;

набути практичних навиків у роботі за спеціальністю;

освоїти методи та стилі в дизайні інтер'єру;

вивчити порядок створення дизайн інтер'єру на даній фірмі;

участь у практичній роботі по створенню проект-інтер'єру.

  1. Ознайомлення з діяльністю приватного проектно-виробничого підприємства „ Архново”( ПП „Архново”)

Я, Крутилко Оксана Володимирівнпа переддипломну практику проходив на приватному проектно-виробничому підприємстві «Архново», директор Тупісь Степан Павлович. Юридична адреса: м. Хуст, Закарпатська область, вул. Раковського 15.

Підприємство було засноване в 2003 році. Виконання архітектурно-будівельної частини проектів, дизайн інтер'єрів та розробка малих архітектурних форм.

Основні напрямки діяльності: - містобудівне проектування - архітектурне проектування - проекти благоустрою - дизайн - декорування - авторський супровід

- елітні предмети інтер’єру.

- добірка плитки та сантехніки.

- проектування та виготовлення ексклюзивних меблів та столярних виробів.

На підприємстві працюють висококваліфіковані спеціалісти, дизайнери інтер’єру та середовища, архітектори, конструктори та будівельники.

2. Основні етапи проходження виробничої практики.

З 20.10.2014 по 16.11.2014 проходила практику на приватному проектно-виробничому підприємстві «Архново». З’явившись на місці проходження практики, познайомилася з керівництвом проектної організаціїі і домовилась про проходження практики. В першу чергу керівництво підприємства провело співбесіду та провірку моїх знань та навичок, щоб визначити, якій обсяг робіт мені можна доручити, тестування зі мною.

Пересвідчившись в належному рівні моїх знань, керівник практики, директор Тупісь С.П. провів інструктаж з техніки безпеки у проектній організації. Я ознайомився з чинною документацією та нормативною базою (ДБН,  ВСН, ГОСТ, СанПіН) які чинні на території України. Після ознайомлення мене з структурно проектною організацією” ПП Архново” та колективом, ми взялись за роботи. З першу ми прийняли та обговорили ряд проектних робіт, а ще надали змогу приймати участь у переговорах з клієнтами. Спостерігаючи специфіку виконання проектних робіт у даній організації отримав можливість спостерігати і бути присутнім під час підписання договору на виконання проектно-пошукових робіт.

В повному обсязі ознайомившись з правилом створення архітектурно-планувального завдання (АПЗ) мені надали змогу провести обміри та фотозйомки об’єкта для проектування, зі спеціалістами підприємства «Архново» я ознайомилась та навчивслась специфіці проведення обмірів та фото фіксації проектних об’єктів, що потрібно для того, щоб під час проектування не виникало зайвих питань та проблем з розмірами. Також  був присутній при викреслені спеціалістами підприємства «Архново», вище згаданих обмірів.

Ознайомившись зі специфікою роботи проектної організації я узагальнила свої знання про введення проектної документації, мала нагоду під наглядом керівництва самостійно попрацювати з замовником, якому був необхідний дизайн квартири та обговорити дизайн проекту. З метою зорієнтування замовника у можливих стилях виконання інтер’єру, зробила підбір аналогів.

Оглянувши підбір аналогів, клієнт зробив свій вибір на стилі інтер’єру. З замовником підприємство та я склали договір про виконання нами архітектурних обмірів вищезгаданого об’єкту. Я отримала змогу поїхати на об’єкт, та провести натурні обміри квартири, викреслити та узагальнила в програмі 3Dmax результати вище наданих норм, що послужило базою для подальшої роботи.

З керівником практики уточнили план проходження практики і специфіку роботи мого завдання. В цей же день була проведена співбесіда зі замовником. Під час цієї зустрічі я ознайомилася із всіма необхідними методами і прийомами спілкування з клієнтом.

Закінчивши підготовку та отримавши на руки всі складові для створення дизайн-проекту, почала збір аналогів для формування стиля та проектування інтер’єру квартири згідно замовлення.

Коли ескізи були обговорені та затверджені, я пириступила до створення чистового креслення даного приміщення. Узгодивши їх з керівником практики, я під наглядом працівників фірми взялася за візуалізацію дизайн проекту за допомогою комп’ютерної програми.  

Закінчена візуалізація була затвердженна замовником. На цьому етапі завершилось моє завдання. Я приступила до написання звіту.