Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

12. Заходи з ергономіки

Ергономіка - це наука, що вивчає проблеми, що виникають в системі «людина-техніка-система», з метою оптимізації трудової діяльності оператора, створення для нього комфортних і безпечних умов, підвищення за рахунок цього його продуктивності, збереження здоров'я і працездатності.

Дана наука виникла на стику таких наук як фізіологія, анатомія, гігієна, технологія та ін.

Передумовами виникнення і розвитку ергономіки послужили проблеми, пов'язані з впровадженням і експлуатацією нової техніки і технології на сучасному етапі розвитку економіки.

Робоче місце - це зона, у якій відбувається трудова діяльність виконавця або групи виконавців. Робочі місця можуть бути індивідуальними й колективними, універсальними, спеціалізованими й спеціальними.

Загальні вимоги, які повинні дотримуватися при проектуванні робочих місць:

  • достатній робочий простір для людини;

  • оптимальне положення тіла працюючого;

  • достатні фізичний, зоровий і слуховий зв'язок між людиною й машиною;

  • оптимальне розміщення інформаційного й моторного поля;

  • наявність засобів захисту від виробничих небезпек.

Робочі місця можуть бути оснащені засобами адміністративного зв'язку і сигналізації, складання, копіювання, збереження і пошуку текстових документів, виконання креслярських робіт і відображення аудіовізуальної інформації, обчислювальної техніки, іншими технічними засобами і пристроями, настільною оргтехнікою і канцелярськими пристосуваннями.

Інтер'єр — це архітектурне і художнє оформлення внутрішніх приміщень будинку. Інтерьер значно впливає на продуктивність праці, оскільки працювати в красиво оформленому приміщенні приємніше і продуктивніше. Повинні враховуватися не тільки функціональні й ергономічні, але й психофізіологічні та естетичні вимоги.

Для інтер'єру важливе фарбування, оскільки існує визначена залежність між колірним оформленням середовища і зоровим стомленням. Червоний, жовтогарячий і фіолетовий кольори діють збуджуюче, дратують і стомлюють. Зелений, голубий і близькі до них відтінки радують, заспокоюють. Знання психологічної функції кольору дозволяє знижувати несприятливі впливи навколишнього середовища на працю. Наприклад, рівне, спокійне фарбування сприяє зосередженню уваги в роботі. Яскраві, підбадьорливі кольори доцільні при одноманітній роботі.

Важливим естетичним елементом є озеленення. Рослини в кімнатах, крім виконання декоративної функції, поліпшують склад повітря й очищають його, знижують нервове і зорове стомлення.

Раціональна освітленість робочого місця знижує стомлюваність і підвищує продуктивність праці. Фізіологічним особливостям праці найбільшою мірою відповідає природне освітлення. Тому бажано, щоб кабінети менеджерів мали максимальну площу віконних прорізів. Можливе також використанням люмінесцентних ламп, їхнє світло близьке за спектром до сонячного. При однаковій з лампами накалювання витраті електроенергії вони забезпечують збільшення освітленості в 2-2,5 рази, що робить їх економічно вигідними.

Несприятливий вплив на роботу роблять шумові перешкоди. Вони стомлюють центральну нервову систему, знижують увагу і працездатність. Нормальними умовами праці вважаються такі, при яких рівень шуму не перевищує 50 децибел. Джерелами шуму на робочих місцях, особливо якщо вони знаходяться в загальних приміщеннях, можуть бути:

  • робота устаткування в сусідніх виробничих підрозділах,

  • робота управлінської техніки,

  • процес обробки документів,

  • розмови,

  • ляскіт дверей,

  • зайві ходіння співробітників і відвідувачів,

  • телефонні розмови.

Для зниження рівня шуму на робочих місцях проводяться заходи за двома напрямами:

  • технічні: установка амортизаторів під управлінську техніку, усунення несправностей у меблях і устаткуванні, усунення ляскоту й оббивка дверей, пристрій звуковбирних ковпаків над телефонними апаратами, заміна звукової викличної сигналізації світловою, облицювання стін, стелі, підлог адміністративних приміщень звуковбирними матеріалами;

  • організаційні: заборона голосних розмов у службових приміщеннях, оформлення попереджувальних написів, перепланування робочих місць, усунення непродуктивних ходінь співробітників по приміщенню, виділення спеціальних кімнат для прийому відвідувачів і телефонних розмов.

Для підвищення продуктивності праці важливе значення мають також метеорологічні умови на робочому місці. До них відносять: температуру та вологість повітря, вентиляцію приміщень.

Вентиляція - це організований повітрообмін, що забезпечує видалення забрудненого повітря і подання на його місце свіжого.

Вентиляція може бути природною і механічною залежно від способу переміщення повітря. Механічна вентиляція – це примусове видалення з приміщень забрудненого повітря і заміна його на свіже за допомогою вентиляційних агрегатів. Природна вентиляція відбувається внаслідок різниці температури повітря в приміщенні і ззовні, а також у результаті дії вітру.

Для нагрівання приміщень у холодний період року використовують різні системи опалення: центральні та місцеві. До систем центрального опалення належать: водяне, парове, панельне, повітряне та комбіноване.

До місцевого опалення належать пічне та повітряне опалення, а та-кож опалення місцевими газами та електричними пристроями.