Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

24. Дослідження та профілактика професійного травматизму.

службою охорони праці виділено пріоритетні напрями діяльності з профілактиці виробничого травматизма:

1.Выявление можливостей виникнення небезпечних ситуацій на виробництві, їх профілактика, ознайомлення які працюють із методами їх запобігання і устранения.

2. Проведення агітаційної і роз'яснювальної роботи з усвідомлення які працюють сутності, умов і причин виникнення небезпечних ситуацій на виробництві, застосування заходів адміністративного і матеріального впливу до порушників правил безпечного виробництва работ.

3. Постійне навчання робітників і керівників всіх рівнів правилам безпечного проведення робіт, вмінню чітко й вчасно розпізнати можливість виникнення небезпечної ситуации.

4. Розслідування нещасних випадків, профзахворювань і на виробництві, розробка і впровадження заходів задля унеможливлення їх повторения.

5. Впровадження у виробництві передових методів профілактики травматизму, й профзаболеваний.

З вищевикладеного можна дійти невтішного висновку, що за умови розвитку сучасної промисловості існує три варіанта профілактики виробничого травматизма:

1. Зберегти все «є», не робити нічого нового.

2. Сприяти проведенню наукових досліджень про, впровадження нових технологій, зводять до мінімуму можливість виникнення небезпечної ситуації у процесі производства.

3. Розвивати адаптацію працівників до нових умов праці, розуміння й усвідомлення ними виробничої небезпеки, самопрофилактику виробничого травматизма.

Зберегти все «є» - є неприйнятним рішенням, оскільки нещасний випадок – це буде непросто подія, що спричинило стійку чи тимчасову втрату працівником працездатності, а результат складного процесу взаємодії кількох компонентів (технологічних, організаційних, соціально-культурних, економічних пріоритетів і ін.), постійно змінюються з розвитком суспільства. І тут збитки підприємства перевищать прибуток з – за штрафів, зупинок устаткування й др.

Важливе значення має проведення науково – технічних досліджень вкладених у вдосконалення технологічних процесів, впровадження сучасного технологічного устаткування.

Метою дослідження виробничого травматизму є розробка заходів по запобіганню нещасних випадків на підприємстві. Для цього необхідно систематично аналізувати і узагальнювати їх причини. Аналіз причин травматизму дозволяє поділяти їх на організаційні, технічні, психофізіологічні та санітарно-гігієнічні. Організаційні: порушення законодавчих актів з охорони праці, вимог інструкцій, правил і норм, відсутність або неякісне проведення інструктажу і навчання, невиконання заходів щодо охорони праці, невідповідність норм санітарно-гігієнічних факторів, несвоєчасний ремонт або заміна несправного і застарілого обладнання. Технічні: невідповідність вимогам безпеки або несправність виробничого обладнання, інструменту і засобів захисту; конструктивні недоліки обладнання. Психофізіологічні: помилкові дії працівника внаслідок втоми, надмірної важкості і напруженості роботи, монотонності праці, хворобливого стану, необережності. Санітарно-гігієнічні: надмірні рівні шуму, вібрації; несприятливі метеорологічні умови; підвищений вміст у повітрі робочих зон шкідливих речовин; наявність різних випромінювань вище допустимих значень; недостатнє або нераціональне освітлення; порушення правил особистої гігієни та інше. Найбільш поширеними взаємодоповнюючими методами дослідження виробничого травматизму є статистичний і монографічний. Але сьогодні все більше уваги приділяють економічному, ергономічному та психофізіологічному методам.

Статистичний, економічний, ергономічний методи аналізу травматизму трудомісткі, тому для більш ефективного використання інформації необхідно застосовувати ЕОМ