Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

1. Міжнародні норми в галузі праці

1. Стандарт SA 8000 «Соціальна відповідальність»

Впровадження стандарту SA 8000 є логічним процесом на підприємствах, які вже сертифіковані за ISO 9001:2000, що підтверджує процеси постійного покращення системи менеджменту.  SA 8000 базується на принципах 11 Конвенції Міжнародної Організації Праці, Конвенції ООН з прав дитини, Всесвітньої декларації Прав Людини. Цей Стандарт являється універсальним засобом для практичної реалізації моральних і етичних норм у діяльності адміністрації підприємства.

2. Міжнародний стандарт із соціальної відповідальності ISO 26000

Підставою для розробки стандарту із соціальної відповідальності стало визнання значення ролі соціальної відповідальності у сталому розвитку організації на Всесвітньому Самміті з навколишнього середовища у Ріо-де-Жанейро у 1992 році та на Всесвітньому Самміті зі сталого розвитку у Південній Африці у 2002 році.

3. Організація Об’єднаних Націй (ООН) — міжнародна організація, заснована 26 червня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

4. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) — спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй. Головна мета ВООЗ — сприяння забезпеченню охорони здоров'я населення усіх країн світу. Текст Статуту ВООЗ можна коротко сформулювати як «Право на здоров'я». ВООЗ координує міжнародне співробітництво з метою розвитку й удосконалення систем охорони здоров'я, викорінення інфекційних захворювань, впровадження загальної імунізації, боротьби з поширенням СНІДу, координації фармацевтичної діяльності країн-членів тощо.

5.Міжнародна агенція з томної енергії (МАГАТЕ)є провідним світовим міжнародним урядовим форумом науково-технічної співпраці в області мирного використання ядерної технології. Згідно з Статутом двома основними цілями діяльності МАГАТЕ є контроль за мирним використанням атомної енергії і забезпечення того, що допомогу МАГАТЕ не буде використано у військових цілях.

6. Міжнародна організація праці (МОП)  — спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни — Організації Об'єднаних націй (ООН), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці.

Конвенції та рекомендації МОП, основні нормативні документи, прийняті Міжнародною організацією праці (МОП), за допомогою яких забезпечується реалізація її цілей і завдань. Конвенції є різновидом міжнародно-правових договорів, що передбачають їх ратифікацію парламентами або іншими законодавчими органами держав і подальше дотримання країнами-членами МОП. Рекомендації не вимагають ратифікації, вони грають роль орієнтирів при виробленні країнами-членами політики, розробці національного законодавства та практичних заходів у соціально-трудовій сфері. 

7. Європе́йський союз— союз держав-членів Європейських Спільнот. Мета: створення економічного союзу (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці), монетарного (Євро) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.