Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
890.37 Кб
Скачать

15. Міжнародні норми соціальної відповідальності

Соціальна відповідальність - це відповідальність організації за вплив її рішень і діяльності на суспільство і довкілля через прозору і етичну поведінку, яка 

• сприяє стійкому розвитку, здоров'ю і добробуту суспільства; 

• враховує очікування зацікавлених сторін; 

• відповідає діючому законодавству і узгоджується з міжнародними нормами поведінки;

• інтегрована в діяльність всієї організації і реалізується нею на практиці. 

Міжнародний стандарт SА 8000: Соціальна відповідальність

Мета стандарту – сприяти постійному поліпшенню умов наймання і здійснення трудової діяльності, виконання етичних норм цивілізованого суспільства.По кожному з аспектів у стандарті містяться певні вимоги, у тому числі:

1. Дитяча праця. Щодо застосування дитячої праці визначе-ний мінімальний робочий вік (15 років); встановлюються реко-мендації з надання допомоги працюючим дітям, які не досягли мінімального віку; визначаються заходи для забезпечення без-пеки їхньої роботи.

2.  Примусова праця. Можлива ситуація, коли працівник змушений працювати проти свого бажання (з винагородою чи компенсацією або без них) і якщо він не може звільнитися за власним бажанням. Примусова праця включає: рабство або умови, схожі на рабські; кріпосна праця; страхування працівни-ком виконання своїх зобов'язань; обов'язкова тюремна праця.

3. Здоров'я і безпека. Роботодавці повинні створити для пра-цівників безпечні і здорові умови для роботи; забезпечити процедурами, що стосуються здоров'я, безпеки і контролю ризиків; здійснити відповідне навчання.

4. Свобода об'єднання і право на переговори про укладення ко-лективного договору. Вільний вступ в асоціації дозволить трудящим захищати свої інтереси і права, а укладання колективного договору дозволить більш ефективно вести переговори з роботодавцями.

5. Дискримінація. Не повинна проявлятися дискримінація при прийомі на роботу, виплаті компенсацій, доступі до на-вчання, просуванні, звільненні, виході на пенсію. Не допуска-ється дискримінація, заснована на расовій чи кастовій приналежності, національності, релігії, інвалідності, статі, сек-суальній орієнтації, членстві в профспілках, політичних погля-дах.

6. Дисциплінарні стягнення. Компанія не повинна застосову-вати або сприяти застосуванню тілесних покарань, ментального або фізичного примусу, словесних образ.

7. Робочий час. Умови праці повинні відповідати застосову-ваним в галузі законам і стандартам, що стосуються робочого часу. Загальна тривалість робочого тижня не повинна переви-щувати 48 годин на регулярній основі. Персонал повинен мати як мінімум один вихідний день кожні сім днів. Понаднормові роботи не повинні перевищувати 12 годин на тиждень і застосовуватися тільки у виняткових випадках. Мають виплачуватися преміальні.

8. Оплата праці. Зарплата працівника не повинна бути ниж-чою за рівень мінімальних галузевих стандартів, що відповіда-ють основним потребам, плюс дохід. Крім того, вона не повинна зменшуватися внаслідок дисциплінарних покарань. Зарплата мае бути чітко визначена документально і виплачуватися від-повідно до законодавства готівкою або будь-яким іншим способом, зручним для працівника.

Використання стандарту 8А 8000 приводить до таких результат:

1.  З'являється чітке визначення порядку та умов приймання на роботу і здійснення трудової діяльності.

2.  У результаті застосування підходу з точки зору систем менеджменту встановлюється соціальна відповідальність як закон при веденні бізнесу.

3.  Відбувається постійне удосконалення умов праці.

4.  З'являється можливість за допомогою сертифікації провести незалежну перевірку соціальної орієнтованості підприємства.

5.  Сприяє появі офіційної схеми для залучення акціонерів та інших зацікавлених сторін.

6.  Приводить до появи чітких і доступних для користування рекомендацій.