Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorozhankina_M_Ye_Politichna_ekonomiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
896.51 Кб
Скачать

17.5. Глобальні проблеми людства

На сучасному етапі перед людством встав цілий ряд проблем, які завдяки масштабності і важливості для життєдіяльності людей отримали назву глобальних. Глобальні проблеми носять загальнопланетарний характер, так як зачіпають життєво важливі питання всіх країн і народів. Слід враховувати, що глобальні проблеми для свого рішення вимагають величезних зусиль всіх держав, об’єднання воєдино прогресивних сил і народів, тісної взаємодії політичних, економічних і науково-технічних можливостей.

Глобальні проблеми досить суперечливі і багатогранні, проте їх можна об’єднати в три основні групи відносин. До першої групи відносяться проблеми, що складаються в світлі взаємодії і взаємовідношення між різними системами господарювання, проблеми взаємовідносин з питань війни і миру, роззброєння і економічного розвитку. Друга група відносин охоплює економічні проблеми сучасного народонаселення, боротьби з бідністю, голодом, хворобами і т. д. І на кінець, третю групу складають відносини, що складаються між товариством як органічною цілісністю і природою. Сюди слід віднести проблеми, пов’язанні з охороною навколишнього середовища, використанням природних ресурсів, заготівлею і споживанням дарів природи, розвитком енергетичного потенціалу планети і т.п.

Глобальні проблеми розвитку людства не відокремлені одна від одної, а діють в єдності і у взаємозв’язку, що вимагає кардинально нових, концептуальних підходів до їх вирішення усіма державами, що створюють систему світового господарства.

Основні поняття теми:

Світове господарство – це система національних господарств окремих країн і економічних суб’єктів, об’єднаних між собою різноманітними формами міжнародних економічних відносин.

Міжнародні економічні відносини – це відносини між великими господарськими національними комплексами і їх суб’єктами, які функціонують в рамках окремих держав.

Міжнародний розподіл праці – це розподіл праці між країнами в кількісних і якісних співвідношеннях, опосередкований обміном товарами, послугами й іншими результатами господарської діяльності.

Торговий баланс країни – це співвідношення вартості експорту і імпорту країни за певний період часу.

Платіжний баланс – співвідношення на певну дату платежів, одержаних країною і сплачених нею.

Контрольні питання:

  1. Які особливості сучасного світового господарства?

  2. Які процеси характерні для характеристики міжнародного розподілу праці?

  3. Дати характеристику формам міжнародних економічних відносин.

  4. Які сучасні тенденції в інвестуванні в економіку України?

  5. Які проблеми людства неможливо вирішити без об’єднання зусиль усіх країн світу?

Навчальне видання

Автори:

Горожанкіна Марина Євгенівна, к.е.н., доцент

Капильцова Вікторія Володимирівна, к.е.н., доцент

Головінова Валентина Тихонівна, к.е.н., доцент

Жемчужнікова Галина Павлівна, к.е.н., доцент

Фесечко Володимир Васильович, старший викладач

Васильєва Віта Володимирівна, старший викладач