Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorozhankina_M_Ye_Politichna_ekonomiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
896.51 Кб
Скачать

Основні поняття теми:

Економічна система – це сукупність принципів, інститутів, які визначають форму і зміст економічних відносин, що виникають у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання економічних благ і послуг.

Ринкова економіка – товарне господарство, у якому зв'язок між виробництвом і споживанням, координація економічної діяльності здійснюється шляхом купівлі-продажу товарів на ринку в умовах конкуренції.

Змішана економікаекономічна система, у якій переплітаються господарські форми різних формацій, тобто відзначається гетерогенність (різнорідність) рис її елементів. Наприклад, єднання елементі ринкової і централізованої економіки, сполучення приватного і державного секторів, ринкового і державного механізму регулювання. Сьогодні змішана економіка – найбільш адекватна форма сучасного розвинутого суспільства.

Інститут сукупність формальних норм і неформальних звичаїв, традицій у якій-небудь області суспільних відносин, та чи інша форма суспільного устрою.

Економічний інститут це обов'язковий компонент стійких відносин між агентами, що забезпечує взаємодію й узгодження інтересів на основі дотримання формальних правил і неформальних норм господарською поведінки.

Контрольні питання:

  1. Визначите, які блага відносяться до природних, а які до економічних продуктів:

А. гриби.

В. вугілля і руда в шахті і рудниках.

С. руда на металургійному заводі.

Д. помідори, банани.

  1. Визначите, які блага є предметами споживання, а які засобами виробництва:

А. сахар-пісок.

В. трактор.

С. костюм.

Д. автомашина.

Е. відеофільм.

  1. Назвіть відомі Вам країни світу, що наприкінці ХХ століття в основному знаходилися на: доіндустріальній, індустріальній, постіндустріальній стадіях виробництва.

  2. Назвіть відомі Вам країни, що наприкінці ХХ століття мали: чисту, ринкову, командну, змішану економіки.

  3. Укажіть який, на Ваш погляд, тип економіки і вид суспільного виробництва був у нашій країні до початку 90-х років ХХ століття.

  4. До термінів з лівого стовпця знайдіть відповідні визначення з правого стовпця:

1. Послуга

А. В економіці широко розвинуті інформатика і сфера послуг

2. Нематеріальні блага

В. Матеріальне і нематеріальне виробництво, сфера послуг, галузі науки і наукового обслуговування

3. Структура сучасного виробництва

С. Добутки науки, культури, мистецтва

4. Постіндустріальне суспільство

Д. Вид корисної діяльності, у процесі якої новий продукт не створюється, але якість уже наявного продукту, змінюється.

Тема 4. Відносини власності

У попередній темі зазначалося, що в системі виробничих відносин суспільства основоположними виступають відносини власності. Саме вони є основою функціонування будь-якої економічної системи суспільства. Проблеми відносин власності визначаються економічною наукою як пріоритетні, завжди актуальні навіть для держав з усталеним соціально-економічним устроєм, не говорячи вже про держави, де змінюються економічні й виробничі підвалини, принципово перебудовується механізм господарювання. Оскільки Україна належить до останніх, питання реформування відносин власності у нашому суспільстві закономірно є невідкладними й опинились у центрі уваги теоретиків і практиків-економістів. Отже, необхідність вияснення сутності власності як економічної категорії, еволюції форм її реалізації, особливостей перетворення відносин власності, незаперечна, і обумовлює наступні питання плану.

4.1. Власність та її місце у системі економічних відносин.

4.2. Функції і форми власності.

4.3. Роздержавлення і приватизація. Особливості цих процесів в Україні.