Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorozhankina_M_Ye_Politichna_ekonomiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
896.51 Кб
Скачать

Основні поняття теми:

натуральне виробництво – це такий тип організації виробництва, при якому продукт праці призначається для задоволення власних потреб, тобто для внутрішньогосподарського споживання.

товар – це продукт праці, призначений для задоволення потреб людей і потрапляє в споживання через обмін на ринку.

товарне виробництво – система організаційно-економічних відносин, при якій корисні продукти створюються для їх продажу на ринку.

споживна вартість – це властивість товару задовольняти ту або іншу потребу людей.

вартість – це економічна категорія, що виражає відносини між товаровиробниками з приводу витрат їхньої праці на виробництво продуктів, якими вони обмінюються як товарами.

мінова вартість – кількісне співвідношення, в якому товар обмінюється один на одний.

закон вартості – об’єктивний економічний закон товарного виробництва. Він визначає способи й принципи виміру, розподілу й стимулювання суспільної праці на ринку.

гроші – це товар особливого роду, який виконує роль загального еквіваленту, тобто що має здатність виражати вартість усіх інших товарів.

грошовий обіг – безперервний рух грошей, що виконують функції засобу обігу та засобу платежу.

грошова система – історично усталена й законодавчо встановлена державою у кожній країні форма організації грошового обігу.

Контрольні питання:

1. Які критерії розрізняють форми організації суспільного виробництва?

2. У чому полягає сутність натурального виробництва?

3. Які основні властивості товарного виробництва?

4. Які найважливіші відмінності натурального і товарного виробництва?

5. У чому сутність товару з урахуванням його властивостей?

6. Що таке споживна вартість товару, його корисність?

7. Назвіть відмінності конкретної і абстрактної праці.

8. Які основні теорії вартості?

9. Які форми обміну передували появі грошей?

10. Чому роль загального еквіваленту закріпилася за золотом?

11. Які підходи до сутності грошей Вам відомі?

12. У чому полягає сутність грошей?

13. У чому полягає економічний зміст закону вартості?

14. Які основні функції виконує закон вартості?

Тема 6. Ринок і ринкова система

Існуючу нині у промислово розвинених країнах економічну систему називають ринковою, вільною ринковою, соціально ринковою, змішаною економікою тощо. Один із двох останніх типів економіки має побудувати й Україна внаслідок трансформації існуючої економічної системи. Тому протягом останніх років у нашому суспільстві дедалі поглиблюється інтерес до ринкової економіки. У нашу ділову та побутову мову входять нові терміни: біржа, банкрутство, брокер, дивіденд, інвестиції, конкуренція, маркетинг, менеджмент, підприємництво, франчайзинг та інші. Усі вони пов’язані з таким феноменом в економіці та суспільстві як ринок.

Ринкова економіка виникла кілька століть тому, пройшла кілька етапів свого розвитку, зазнавши якісних та сутнісних змін. З’ясування економічної природи кожного з цих етапів – важлива умова вибору Україною основних шляхів та напрямків формування високо розвинутої економічної системи, її входження до структури сучасного світового господарства.

Відомо, що важливою складовою системи економічних відносин є ринкові господарські зв’язки у єдності з товарним виробництвом. У зв’язку з цим дослідження ринкової підсистеми дозволить простежити її взаємозв’язок з відносинами власності, суспільним розподілом праці, що розглядалися у попередніх темах.

Метою лекції є, по-перше, з’ясування сутності ринку, його видів та механізму функціонування на основі дії законів попиту та пропозиції; по-друге, визначення сутності конкуренції та розгляд її форм; по-третє, визначення сутності ринкової економіки та з’ясування її загальних ознак.

У темі розглядаються такі питання.

6.1. Ринок як форма організації суспільного виробництва.

6.2. Сутність ринкової економіки, її загальні ознаки.

6.3. Ринковий механізм і його елементи.