Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике чистовик.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
76.43 Кб
Скачать

4. Сутність процесу обслуговування

Перша стадія процесу продажу турпродукту пов'язана з прийомом клієнта і встановленням контакту з ним. Від прихильності та відкритості клієнта, з одного боку, і здатності продавця звернути увагу - з іншого залежить встановлення та збереження взаємин.

Для успіху особистого продажу велике значення має певний фізичний аспект зустрічі. Цілком очевидно, що співробітник, зайнятий збутом, повинен мати відповідний зовнішній вигляд, бути чисто і охайно одягненим. Про це не слід забувати, так як всі ми надзвичайно чутливі до зовні незначним дрібницям: недбало зав'язана краватка, сумнівному манікюру і т.п.

Визначається роль мотиваційних аспектів в туризмі як визначальних компонентів попиту; розкривається значення розуміння і використання туристських мотивів для успішного функціонування туристського підприємства, просування туристського продукту на туристський ринок і впливу на характер і обсяг попиту і збуту.

Мотиви певною мірою зумовлюють поведінку людини в якості покупця турпродукту, впливаючи на вибір практично всіх його складових елементів. Не всі туристські мотиви можуть бути чітко сформульовані і визначені, але їх можна систематизувати.

Мета подорожі є основою первісної відмінності туристських мотивів. Серед цілей подорожі можна виділити наступні: відпочинок, дозвілля, розвага; пізнання; спорт і його супровід; лікування; паломництво; п ділові цілі; гостьові мети.

Види відпочинку дозволяють скласти умовну класифікацію туристських мотивацій при виборі подорожі:

1. Турбота про здоров'я. Для реалізації цього мотиву передбачені тури культурно-оздоровчі, лікувальні, з використанням оздоровчих видів спорту, а також екзотичні тури, наприклад для охочих кинути палити.

2. Заняття спортом. Тури, що містять різноманітні види спорту.

3. Навчання. Тури, пов'язані з вивченням іноземних мов та розмовної практики, що передбачають щоденні заняття і різні види рекреаційної діяльності.

4. Можливість самовираження і самоствердження. Пригодницькі тури: високо категорійні туристські походи, сафарі, полювання, підкорення гірських вершин, експедиції і пр.

5. Можливість зайнятися улюбленою справою (хобі) в середовищі однодумців. Спеціальні тури для автолюбителів, фанатів та спортивних уболівальників на спортивні змагання, чемпіонати та олімпіади; тури для паломників, колекціонерів, гурманів.

6. Рішення ділових проблем. Ділові, конгрес-тури та ін..

7. Розвага і потреба в спілкуванні з людьми. Подорожі в святкові дні і тури з розважально-пізнавальними програмами.

8. Задоволення цікавості та підвищення культурного рівня. Цей туристський мотив реалізується у всіх вище перелічених турах, але найбільш характерний для пізнавальних турів.

При виборі турпродукту турист, як правило, керується цілою гамою мотивів, з яких лише певні мають істотну значущість. Ці мотиви часто об'єднуються в багатокомпонентні комплекси відчуттів і бажань, значною мірою підсилюють свій вплив на механізм і результат ухвалення споживачем остаточного рішення.

Під час організації туристичних поїздок туристів за кордон необхідно оформити наступні документи: заявку туриста на бронювання туристичної послуги (туру); підтвердження приймаючої сторони, щодо заброньованої туристичної послуги (туру); договір між турфірмою і туристом; туристський ваучер ; страховий поліс; документи (корінці прибуткових ордерів, квитанції, касові чеки тощо), що підтверджують внесення туристом в касу турфірми оплати вартості туристичних послуг (авансу, а також повної вартості туру), обумовлених у заявці туриста та договорі між туристом і фірмою; транспортні документи (квитки), якщо турфірма забезпечує транспортні послуги або надає послугу щодо бронювання та придбання квитків; програму туру.