Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике чистовик.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
76.43 Кб
Скачать

3.1.2. Обслуговуючий технологічний цикл

У туристичній фірмі «Фрегат» широкого поширення набули інформаційні технології. Застосування інформаційних технологій орієнтовано в першу чергу на автоматизацію професійної праці конкретних фахівців. Вирішується це завдання за рахунок використання сучасних технічних засобів обробки, зберігання та передачі інформації. Вони вибираються виходячи з обсягу та складності виконуваних на підприємстві завдань, рівня розвитку інформаційних технологій у даній сфері людської діяльності. Можна запропонувати наступний підхід до класифікації технічних засобів, що використовуються в сучасному офісі туристського підприємства «Фрегат»:

1. Комп'ютери;

2. Мережеве обладнання;

3. Пристрої введення-виведення інформації;

4. Пристрої зберігання інформації;

5. Два телефони з номерами

6. Факс з номером

Для забезпечення функціонування технічних засобів і рішення з їх допомогою задач користувача необхідно відповідне програмне забезпечення. У даній фірмі використовують такі комп'ютерні програми як: Microsoft World, Microsoft Excel, Microsoft Out look, Out look Express, Microsoft Power Point, Internet, GDS Amadeus.

Способи бронювання турпослуг можливі через Інтернет, за допомогою факсимільного зв'язку, через телефон і в режимі реального часу On-line.

Сьогодні, питання про необхідность підключення до глобaльним систем бронювання і резервування для багатьох туристських підприємств залишається досить актуальним. Прийняття рішення про підключення повинне прийматися передусім на основі аналізу основних функцій і завдань конкретного підприємства туризму, a також c урахуванням загального обсягу вироблених фірмою бронювань.

Комп'ютерні системи бронювання мають ряд переваг перед іншими каналами збуту продукції та послуг у сфері соціально-культурного сервісу і туризму. Вони надають можливість бронювання в найбільш короткі строки і здійснювати візyaльний перегляд резервованих готельних місць, a також схем розташування місць на транспортних засобах.

Щоб обзавестися власною системою бронювання, оператор може піти одним з двох шляхів: або створити її самостійно силами штатних програмістів, або купити (взяти в оренду) існуючу і працюючу систему бронювання в одній з фірм, що займаються розробкою програмного забезпечення.

Існуючі системи Інтернет-бронювання турів або туристичних послуг можна умовно розділити на дві категорії: ті, що вимагають безпосереднього контакту з туроператором, якому данна система бронювання належить, і не вимагають такого. Інтернет-системи бронювання, що вимагають безпосереднього контакту з туристичним оператором, призначені для донесення до користувача максимуму необхідної для вибору туру інформації. Отримавши підтвердження від туристичного оператора, людина або агентство, що відправили заявку, зобов'язані в зазначені та підтвердженні терміни сплатити вартість туру, надати необхідні для дотримання туристичних формальностей документи або в офісі туроператора, або в офісі уповноваженого регіонального агентства, та отримати всю необхідну для здійснення поїздки документацію (ваучери, квитки, путівку, стрнi ховие поліси, візи і т.д.); друга категорія систем Інтернет-бронювання турів не вимагає безпосереднього контакту і узгодження дій користувача c самим туроператором-власником системи бронювання. Це досягається тим, що необхідний пакет документів для подорожі (їм зазвичай є ваучер, який пред'являється для заселення, що має особливу форму і порядковий номер) автоматично видається користувачеві після завершення процедури бронювання on-line.

Національні Мережі бронювання-це комп'ютерні мережі, замкнуті в рамках однієї країни. Центр системи контролює завантаження у всіх готелях, що входять в цю систему.

Є ще один вид систем бронювання і резервування в туризмі-це Глобальні комп'ютерні мережі (ГКМ). В туризмі вони застосовуються в основному для резервування місць авіакомпаній. Але бронювання місць тільки на авіатранспорті не заповнює ємність систем. Вільні потужності заповнюються операціями з бронювання місць в готелях і по оренді автомашин. В цьому напрямку деякі ГКМ досягли великих yспіхів. B основі діяльності ГКМ лежить об'єднання зовнішніх систем зв'язку готелів c комплексом комп'ютерних мереж авіакомпаній, турагентств та інших видів систем бронювання.

Глобальні комп'ютерні мережі: ABACUS (власники пакета акцій - кілька азіатських авіакомпаній); AMADEUS (три європейські авіакомпанії); GALILEO Int. («United Airlines» + кілька європейських авіакомпаній); SABRE («АТГ. Corp.»); SISTEM ONE («Continental Airlines», US); WORLDSPAN (три американські авіакомпанії + ABACUS.