Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике чистовик.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
76.43 Кб
Скачать

5. Ринковий сегмент, в якому працює туристична фірма

Підприємство практики планує:

  • зменшити частку сегмента мінімальної цінності до 5-10 %,

  • збільшити відсоток сегмента високої цінності до 20-30%,

  • зберегти незмінну частку сегмента середньої цінності.

Одним із найголовніших факторів зовнішньої дії на компанію є її конкуренти, вплив яких неможливо недооцінювати. Керівництво фірми чітко розуміє, що якщо не задовольняти потреби споживачів настільки ефективно, як це роблять конкуренти, то підприємство не зможе вижити в жорстких умовах конкуренції. В багатьох випадках не споживачі, а саме конкуренти визначають, якого роду послуги варто продавати і яким чином.

Звернемо увагу на специфіку діяльності компанії, як і багатьох інших туристичних фірм, яка полягає в тому, що хоча підприємство й позиціонує себе як самодостатню туристичну організацію, яка надає повний спектр туристичних послуг, але ж насправді на 90% здійснює агентську діяльність (посередницьку), тобто продає вже готові тури туроператорів. Тому багато організацій-конкурентів одночасно є й постачальниками, партнерами компанії.

На українському ринку туристичних послуг існує жорстка та напружена конкуренція. Ринок перенасичений компаніями, які пропонують ті ж самі послуги. Тому виживають і процвітають найсильніші. Так, до головних конкурентів “Фрегат” можна віднести:

Локальних конкурентів: туристичні фірми „Світлана”, „Центр 1000 мандрів”, „Горизонт ХХ”, „САМ”, „Діва”, „Пан Юкрейн”, „Тріумф Тревел”, „Вояж”, „Альянс-тур” та інші,

Конкурентів-постачальників: „Ідріска Тур”, „САМ”, „Гамалія”, „Rainbow tours”, „Вояж Київ”, „Артекс”, „Албена”, „Аста”, „Сага”, „Загор’є” та інші,

Авіакомпанії: „Аеросвіт”, „Аерофлот”, „Дельта”, „КЛМ”, „ЛОТ”, „МАУ” та інші.

Також компанія постійно співпрацює з такими лідерами на українському туристичному ринку як „Тез Тур”, „Карія”, „Анекс Тур”, „Туртесс”, „Пегас туристик”, „Трек Тревел”, „Лік Тур” та інші. Партнерські відносини визначаються та регулюються агентськими угодами, які компанія „Фрегат” уклала з операторами, що діють відповідно до законодавства України.

Висновки

В Серпні я проходила виробничу практику на туристичному агентстві «Фрегат». Моїм керівником практики від підприємства була директор – Радутна Лариса Олександрівна. За час проходження практики я засвоїла основні принципи і правила роботи туристичного агентства «Фрегат».  ТА «Фрегат» має ліцензію на здійснення тур операторської діяльності. Фірма зорієнтована як на виїзний так і на внутрішній туризм. 

Аналіз діяльності конкурентів показав, що ринок туристичних послуг насичений пропозиціями про відпочинок у всіх регіонах світу. Це з одного боку сприяє здоровій конкуренції і зниженню вартості таких турів, а з іншого - змушує фірми вводити додаткові знижки.

Під час проходження практики мною були виконані наступні завдання:  безпосереднє ознайомлення з роботою туристичного підприємства; вивчення діяльності служб і відділів підприємства і їх взаємодією;  набула певного досвіду у спілкуванні з туристами, партнерами;  оволоділа методикою оформлення різноманітної документації; оволоділа способами формування та розробки спеціальних заохочень та пропозицій для туристів; засвоїла знання отримані при проходженні виробничої практики.

Отриманий мною досвід є дуже корисним, адже досвід роботи в туристичній фірмі в сучасних умовах існуванні туристичного ринку є необхідним для повного усвідомлення структури туристичної індустрії. Це дасть змогу переосмислити свої можливості і зрозуміти яким саме чином можна досягти успіху у даному бізнесі. Адже це є одним із найголовніших завдань спеціаліста в області рекреаційної географії та менеджменту туризму.