Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_КП_Особлива_2011 (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 5. Кримінально-правова статевої свободи та статевої недоторканності особи в Україні – 2 год.

Теоретична частина

  1. Зґвалтування (ст. 152 КК). Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом (ст. 153 КК).

  2. Примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154 КК).

Практична частина

Задача 1. Ковальчук запросив 14-річну Іванку, з якою познайомився в тролейбусі, до себе додому Він келих з шампанським підсипав снодійне, внаслідок чого дівчина не могла чинити опір. Скориставшись цим, він тричі вступив з нею у статеві зносини. Через деякий час Ковальчук підкараулив біля школи 16-річну Зоряну та почав погрожувати їй побиттям, якщо вона не вступить з ним у статеві зносини. Дівчинка почала кричати. До них підбіг вчитель фізкультури та затримав Ковальчука. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Ковальчука.

Задача 2. Романчук запросив 19-річну Валентину, з якою познайомився на вулиці, до себе додому. Там він її побив, почав зривати одяг та намагався згвалтувати. Валентина, щоб уникнути зґвалтування, попросилася вийти в туалет, на що Романчук погодився, будучи впевненим, що вона повернеться у кімнату, і він доведе свій намір до кінця. Але Валентина вибігла на кухню та намагалася спуститися по стіні будинку з другого поверху. Але вона не втрималася і впала, переламала праву руку та перебувала на лікуванні 26 днів. Дайте кримінально-правову оцінку дій Романчука.

Задача 3. Василюк, який проживав у гуртожитку, будучи напідпитку, вибив двері до кімнати, в яких мешкали Ольга та Ірина. Побачивши, що у кімнаті знаходиться лише Ірина, він вдарив її кулаком в обличчя, від чого дівчина знепритомніла. Після цього Василюк зв’язав її, заткнув кляпом рот і декілька разів зґвалтував. Дайте кримінально-правову оцінку дій Василюка.

Задача 4. Волков познайомився на пляжі з Кузнецовою і запросив її до себе додому подивитися відеофільми. Після їх перегляду він запропону­вав Кузнецовій залишитися в нього на ніч, а коли та відмовилась, зачи­нив двері і, погрожуючи ножем, кілька разів зґвалтував її. Ранком Вол­ков відвів Кузнецову на квартиру, де вона мешкала. Через два дні він прийшов до Кузнецової і, побачивши, що господарів немає вдома, знову зґвалтував її. Дайте кримінально-правову оцінку діянь Волкова.

Тема 6. Кримінально-правова охорона конституційних прав та свобод особи в Україні – 2 год.

Теоретична частина

  1. Загальна характеристика злочинів проти виборчих та референдумних прав (статті 157-160 КК).

  2. Злочини, що посягають на приватне (особисте) життя особи (статті 162, 163, 182 КК).

Практична частина

Задача 1. Член дільничної виборчої комісії Івасюк, бажаючи досягнути більшої участі громадян у голосуванні, опустив в урну виборчі бюлетені замість Колядуна, Васькіна, Крутовертова, Василащука, які перебували у відрядженні і вніс у списки виборців відмітку про те, що вони проголосували. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Івасюка.

Задача 2. Водій Гнатущенко був звільнений з будівельно-монтажного управління за скороченням штатів. Під час розгляду у судовому засіданні його позову про поновлення на роботі було встановлено, що скорочення штатів на БМУ не було. Начальник БМУ Вольнов звільнив Гнатущенка через відмову останнього виконати його незаконне розпорядження. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Вольнова.

Задача 3. Василащук проживала зі своїм батьком, який був уражений паралічем і не міг самостійно пересуватися. Одного разу Василащук поїхала до своїх знайомих на 2 тижні, залишивши батька без догляду і продуктами харчування на 5 діб. Через 10 діб з дня її від’їзду батько помер. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Василащук. Чи зміниться кваліфікація діянь Василащук, якщо б на місці батька був її восьмирічний син?

Задача 4. Котов, директор Будинку дитини, підробляв документи і за винагороду від сімей іноземних громадян передавав дітей на усиновлення. Внаслідок його дій за кордон було вивезено п’ятеро дітей. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Котова.

Задача 5. Івасюк в перший же день свого проживання в готелі зауважив, що хтось оглядав його речі та недбало їх поскладав. Він звернувся до чергового адміністратора Валько, яка заявила, що це вона перевіряла речі постояльця з метою виявити, чи не користується той електронагрівальними приладами (це заборонено правилами пожежної безпеки готелю). Валько сказала також, що якщо Івасюк надумає скаржитися, то негайно буде виселений з готелю. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Валько.