Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_КП_Особлива_2011 (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тематика рефератів

  1. «Злочини проти виборчих прав особи: необхідність чи надмірна криміналізація?»

  2. «Кримінальна відповідальність за порушення недоторканності житла».

  3. «Практика Європейського суду з прав людини щодо застосування ст. 8 «Право на повагу до приватного і сімейного життя» Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини і громадянина (щодо права на повагу до житла)».

  4. «Практика Європейського суду з прав людини щодо застосування ст. 8 «Право на повагу до приватного і сімейного життя» Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини і громадянина (щодо права на повагу до приватного життя)».

  5. «Практика Європейського суду з прав людини щодо застосування ст. 8 «Право на повагу до приватного і сімейного життя» Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини і громадянина (щодо права на повагу до сімейного життя)».

  6. «Практика Європейського суду з прав людини щодо застосування ст. 8 «Право на повагу до приватного і сімейного життя» Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини і громадянина (щодо права на повагу до таємниці кореспонденції)».

Практична частина

Задача 1. Ілюшина виймала листи сусідів зі скриньок, знайомилася з їх змістом, потім заклеювала і опускала назад у скриньку. А отримані відомості викорисотовувала для інтриг проти своїх сусідів. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Іллюшиної.

Задача 2. Аспірант одного з університетів Авгієв при написанні кандидатської дисертації використовував матеріали доповіді колективу авторів одного з науково-дослідних інститутів. При цьому посилань на джерела інформації Авгієв не робив. Після захисту дисертації він опублікував навчальний посібник, в якому авторство на дослідження, приведене у доповіді, він приписав собі. Керівництво НДІ звернулося у прокуратуру з заявою про притягнення Авгієва до кримінальної відповідальності, оскільки останній своїми діями зірвав отримання інститутом субсидій на подальше дослідження. Прокуратура відмовила у порушенні кримінальної справи по факту порушення Авгієвим авторських прав у зв’язку з тим, що упущена інститутом вигода не охоплюється такою ознакою цього злочину, як заподіяння матеріальної шкоди у великому розмірі. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Авгієва. Чи правильним є рішення прокуратури?

Задача 3. Козлов. відповідно до рішення суду зобов’язаний був сплачувати аліменти в розмірі 25% з усіх видів його заробітку на утримання сина до його повноліття. У зв’язку зі злісним ухиленням від сплати аліментів його було засуджено до позбавлення волі строком на 1 рік. У місцях позбавлення волі з нього утримували аліменти в розмірі 50% заробітку. Після звільнення з місць позбавлення волі Козлов частково погасив заборгованість, а потім вирішив “насолити” колишній дружині. Він залишив роботу, не проживав за місцем своєї реєстрації. У нього утворилася заборгованість по сплаті аліментів за 31 місяць. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Козлова.

Задача 4. Подружжя Тихончуків довгий час не мало дітей. У вересні 1991 року вони усиновили 2-річного хлопчика Колю. Коли Колі виповнилося 10 років, у день його народження, один із запрошених Льовочкін розповів Колі, що він був усиновлений Тихончуками. Від отриманої звістки хлопчик захворів і почав заїкатися. Незадовго до цієї події Льовочкін у бесіді з Тихончуком Андрієм цікавився, чи знає хлопчик про усиновлення, на що той відповів, що ні: “... у цьому не має якоїсь особливої таємниці, можеш сам йому про це розповісти”. Дружина Тихончука про розмову чоловіка з Льовочкіним нічого не знала. Чи підлягає Льовочкін кримінальній відповідальності за розголошення таємниці усиновлення? Що розуміється під волею усиновителя на розголошення таємниці усиновлення?