Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Конкурентное.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Київський університет Права національної академії наук україни

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор

____________проф. Ю.Бошицький

____”_______________ 2009 р.

кафедра ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО ПРАВА

РОБОЧА ПРОГРАМА

дисципліниКОНКУРЕНТНЕ ПРАВО

для спеціальності:

7.060101 “Правознавство”

cпеціалізації:

Правове забезпечення підприємницької діяльності

Київ – 2009

Зміст тем дисципліни

Тема 1. Загальні поняття конкурентного права

Історія виникнення і розвитку конкурентного права. Теорії конкурентного права. Моделі конкурентного законодавства.

Розвиток і становлення законодавства України про конкуренцію і монополії. Структура конкурентного законодавства України.

Поняття кокурентного права. Антимонопольне право та право з захисту від недобросовісної конкуренції: особливості співвідношення.

Особливості конкурентних правовідносин. Суб’єкти кокурентних правовідносин. Співвідношення понять суб’єктів гоподарювання і суб’єктів підприємницької діяльності.

Предмет конкурентного права. Метод конкурентного права.

Співвідношення конкурентного права з іншими галузями права. Місце конкурентного права в системі права.

Принципи конкурентного права. Принцип свободи господарської діяльності. Принцип єдності економічного простору та вільного переміщення товарів, послуг, фінансів. Принцип свободи добросовісної конкуренції. Принцип підтримки добросовісної конкуренції. Принцип недопущення економічної діяльності спрямованої на монополізацію та недобросовісну конкуренцію. Принцип диференціації і захисту приватних і публічних інтересів. Принцип захисту вітчизняних товаровиробників від недобросовісної конкуренції іноземних суб’єктів господарювання.

Джерела конкурентного права. Національне законодавство. Звичаї. Міжнародні договори. Співвідношення внутрішнього та міжнародного законодавства.

Література: (1,2,3,5,6,8,9,10,11,12,13,48,49,59,62,64,65,66)

Тема 2. Основні поняття і категорії ринку

Поняття та структура ринку. Товарні, фінансові та інші види ринку. Типи ринків відносно можливості розвитку конкуренції. Види недосконалих конкурентних ринків.

Конкуренція як ринковий механізм. Поняття, ознаки і функції конкуренції в ринковій економіці. Види конкуренції. Законні засоби конкурентної боротьби. Роль споживача в конкурентній боротьбі між суб’єктами підприємницької діяльності.

Поняття монополії. Види монополій: природна, адміністративна, державна.

Державне регулювання конкуренції. Конкурентна політика як інструмент економічної політики. Загальна характеристика конкурентної політики України.

Державна програма демонополізації економіки і розвитку конкуренції. Організаційно-правові форми регулювання конкуренції.

Література: (1,2,3,5,9,10,11,20,31,62,69,70,71,72,73,74)