Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_КП_Особлива_2011 (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 4. Кримінально-правова охорона громадського порядку та моральності в Україні – 6 год.

Теоретична частина

  1. Наруга над могилою (ст. 297 КК).

  2. Жорстоке поводження з тваринами (ст. 299 КК).

  3. Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією (ст. 303 КК).

Запитання та завдання для самоконтролю

  1. Пригадайте, що таке хуліганські та корисливі мотиви. Напишіть визначення кожного з цих понять.

  2. Розкрийте зміст понять «обман», «шантаж», «уразливий стан» як способів втягнення особи в заняття проституцією або примушування її до заняття проституцією.

  3. Чому, на Вашу думку, законодавець передбачив, що відповідальність за втягнення малолітнього або неповнолітнього в заняття проституцією чи примушування їх до заняття проституцією повинна наставати незалежно від того, чи вчинені такі дії з використанням обману, шантажу, уразливого стану зазначених осіб або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності?

Практична частина

Задача 6. Протягом 2008 року двоє чоловіків – Косолапов та Івасюк знайомилися на вулиці з дівчатами, запрошували їх в кафе і підсипали в пиво снодійне. Після цього дівчину відвозили в інше місто, де продавали на «фірму» по наданню сексуальних послуг за 2000 грн., яку очолювала Кіндрась. Вона примушувала дівчат займатися проституцією. Одна з потерпілих була неповнолітньою. Дайте кримінально-правову оцінку діянь Косолапова, Івасюка та Кіндрась.

Задача 7. 15-річний Богдан позичив у малознайомого хлопця, 19-річного охоронника одного з приватних підприємств Ферташа, 3 гривні та тривалий час гроші не повертав. Тоді Ферташ разом зі своїм 14-річним товаришем Олександром зустріли Богдана у лісопосадці та пояснили, що його очікує в результаті неповернення боргу. Ферташ дав хлопцю лопату і наказав копати яму на свій зріст глибиною 30-40 см. Коли «могила» була готова, Фірташ та Олександр примусили Богдана лягти туди, після чого закидали його землею та встановили хрест. Все, що відбувалося, знімали на відео мобільного телефону. Через 20-30 хв. Богдану не вистачило кисню, і він почав вибиратися назовні. Фірташ заявив, що цю зйомку вони «запустять» в Інтернет, тоді його борг буде погашеним. Дайте кримінально-правову оцінку діянь Фірташа та Олександра.

Задача 8. Фермер Запотічний отримав у користування землі в Веселівському районі Запорізької області, на яких були розташовані два скіфських кургани. Його зобов’язали оформити на ділянки, де були розташовані стародавні могильники, охоронні свідоцтва. Однак, він виорав кургани і засади всі землі соняшником. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Запотічного.

Задача 9. Анастасія Павлівна підібрала недалеко від свого будинку песика Рижика, спорудила йому будку та почала годувати. З настанням морозів песик перебрався поближче до станції метро. За декілька місяців Рижик став улюбленцем пасажирів та працівників метрополітену. Однак, з’явився у песика ворог – охоронець Сурков, який постійно бив його ногами та виганяв на вулицю. Одного разу він схопив Рижика за шкірку, стукнув його об кам’яну колону, а потім почав бити руками і ногами, а також рукояткою ножа. Перехожий Бровко намагався зупинити оскаженілого охоронника, але Сурков пригрозив, що він також добереться до хлопця. Декілька чоловіків відтягнули охоронника від собаки. У Рижика був струс мозку, відбиті нирки і легені, вибите одне око. У ветеринарній клініці, куди його помістила Анастасія Павлівна, Рижик помер. Дайте кримінально-правову оцінку діянь Суркова.