Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_КП_Особлива_2011 (2).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
674.82 Кб
Скачать

Тема 4. Кримінально-правова охорона особистої свободи в Україні –

2 год.

Теоретична частина.

  1. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини (ст. 146 КК).

  2. Захоплення заручників (ст. 147 КК).

  3. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини (ст. 149 КК).

Практична частина.

Задача 1. Іванова, який ніде не працював, затримали охоронники магазину при спробі викрасти продукти харчування. Сам Іванов факт крадіжки не визнав та просив відпустити його. Начальник охорони Потапов зв’язав Іванова та відвіз його на територію складу, де протримав добу в замкненому приміщенні, після чого, пригрозивши Іванову нікому не говорити про те, що сталося, відпустив його. Дайте кримінально-правову оцінку діям Потапова.

Задача 2. Серпухов підійшов до восьмирічного хлопчика, який гуляв по подвір’ю та запропонував йому покататися на трамваї. Він привіз хлопчика на вокзал, сів з ним в поїзд та відвіз в іншу область, де хлопчика через місяць знайшла міліція. Серпухов примушував хлопчика просити милостиню на вулицю. Дайте кримінально-правову оцінку дій Серпухова.

Задача 3. Москаленко позичив у Яровойта 3 тисячі грн., але гроші в домовлений строк не повернув. Після неодноразових зволікань з поверненням боргу Яровойт заманив свого боржника у гараж, там надів йому на руки наручники й зачинив гараж, запропонувавши на самоті подумати чи не час вже повертати борг. Москаленко пробув у гаражі, без їжі та води, майже дві доби. Потім, намагаючись запалити цигарку, він не зміг втримати скутими руками запаленого сірника, сірник впав на промаслені ганчірки, які загорілися. Від отруєння чадним газом Москаленко загинув. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Яровойта.

Задача 4. З метою заволодіння цінностями, які знаходилися у місцевого багатія Єрмоленка, Петров, Станіславський і Богданенко, зламавши двері, вдерлася в його квартиру. Для того, щоб Єрмоленко їх не заважав, вони зв’язали і закрили його у ванній кімнаті. При цьому Єрмоленко попереджав злочинців про те, що через несправність апаратури у ванні кімнаті відбувається сильний витік газу, і він обов’язково одержить смертельне отруєння газом, якщо залишиться у тому замкнутому приміщенні. Незважаючи на попередження злочинці залишили господаря у ванній кімнаті. І після того як «обчистили» квартиру втекли з місця злочину. Єрмоленка врятував його син, який передчасно повернувся з роботи. Дайте кримінально-правову оцінку діяння Петрова, Станіславського та Богданенка.

Задача 5. Вранці по дорозі до школи зник учень першого класу Максим. Його зупинила Кривошеїн і Мамутов, які їхали на машині «Жигулі» та запропонували підвезти до школи. Коли хлопчик сів у машину, вони зав’язали йому очі та повезли в закинутий будинок, де залишили під наглядом Кірова, господаря будинку. У той же день Мамутов подзвонив батькам Максима та повідомив, що їх сина викрали і почав вимагати викуп у розмірі 10 000 доларів. Батько хлопчика повідомив про дзвінок у міліцію. В результаті проведеної операції співробітники міліції знайшли та затримали винних. Дайте кримінально-правову оцінку дій Кривошеїна, Мамутова та Кірова.

Задача 6. Саркісян, Бурак, Гуров та Корнилов спланували заволодіти будинком та земельною ділянкою у с. Бортничі (під м. Києвом), яка належала Лєбєдєву. Для того, щоб зламати психічну протидію потерпілого, Саркісян домовився з завідувачем одного з відділень психіатричного стаціонару Куйбіденко, якій пообіцяв передати 5000 грн. доларів США, а як аванс заплатив 1000 доларів США за те, що вона помістить Лєбєдєва в одну з палат з посиленим наглядом. Куйбіденко погодилася. Буряк та Гуров відповідно до розподілених функцій ввечері під’їхали на машині до будинку Лєбєдєва, перелізли через забор та заховалися за сараєм. Коли Лєбєдєв вийшов з будинку, вони накинули йому на голову мішок, вдарили по голові (від чого Лєбєдєв втратив свідомість) та віднесли в машину. Куйбіденко оформила Лєбєдєва в психіатричний стаціонар під іншим прізвищем, зазначивши у документах, що у хворого шизофренія і він становить небезпеку для оточуючих. В цю ж палату вона помістила Корнилова, який наглядав за Лєбєдєвим. Кожного дня потерпілому кололи такі медичні препарати, що через 10 днів перебування у психіатричному стаціонарі він погодився підписати документи на продаж земельної ділянки та будинку. Після цього Саркісян, Буряк, Гуров та Корнилов вивезли його за ліс і там вбили. Дайте кримінально-правову оцінку дій Саркісяна, Бурака, Гурова, Корнилова та Куйбіденко.