Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорiя по Excel1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
5.34 Mб
Скачать

2.4. Встановлення коментарів до комірок

Excel дозволяє додавати до будь-якої комірки в таблиці примітку. Примітка (Comment) - це невеликий фрагмент тексту, що описує певні особливості, які стосуються даної комірки. Потрібно звернути увагу на те, що в Excel 97, на відміну від попередніх версій, не можна створювати звукових приміток, а використовуються лише звичайні текстові повідомлення.

Комірки, до яких встановлено примітку в правому верхньому куті, містять маленький мітчик у вигляді трикутника. Якщо на таку комірку встановити курсор миші, то з'явиться текст примітки, хоча можна встановити налаштування параметрів Excel таким чином, щоб текст примітки виводився постійно.

Для того, щоб добавити до комірки примітку, потрібно помістити в неї основний курсор, а тоді в пункті меню Insert (Вставка) вибрати команду Comment (Примечание), або в контекстному меню комірки вибрати команду Insert Comment (Вставить примечание). При цьому з'являється прямокутний текстовий блок, де слід ввести текст примітки.

Для редагування тексту примітки потрібно відмітити комірку із приміткою і в пункті меню Insert (Вставка) вибрати команду Edit Comment (Изменить примечание) або вибрати однойменну команду в контекстному меню комірки.

3. Форматування комірок в Excel.

Відколи з'явились перші програми для обробки електронних таблиць, користувачі намагались скористатись найрізноманітнішими хитрощами для того, щоб надати електронній таблиці більш привабливого вигляду. Сучасні процесори електронних таблиць, в тому числі і Microsoft Excel озброєні досить потужними засобами форматування, які дозволяють значно спростити для користувача це завдання.

Користувач може змінювати шрифти, кеглі, стилі, кольори символів та заливки комірок, розміщувати текст по горизонталі, вертикалі, змінювати висоту рядків та ширину стовпців, добавляти до комірок рамки обвідки. Крім цього, в розпорядженні користувача є функція автоформатування, за допомогою якої досить легко представляти таблицю в потрібному вигляді.

В останніх версіях Excel з'явився дуже потужний і зручний засіб форматування електронної таблиці в цілому - це автоформатування (AutoFormat).

3.1. Автоматичне форматування комірок. Копіювання формату комірок

Д ля того, щоб використати можливість автоматичного форматування, потрібно виділити комірки, для яких потрібно встановити певне форматування, а тоді в пункті меню Format (Формат) вибрати команду AutoFormat... (Автоформат...). При цьому відкривається однойменне діалогове вікно (мал. 10.7), де в списку Table format (Автоформат) потрібно вибрати тип формату таблиці. В розділі справа (Sample (Образец)) буде відображатись приклад таблиці із вказаним стилем форматування.

При натисканні кнопки Options» (Параметры»), в нижній частині вікна з'являться додаткові опції налаштування команди, що встановлюють які саме параметри форматування даного стилю прийняти для таблиці: Number (формат чисел) - тип формату чисел в таблиці. Border (рамки) - стиль рамок обводки комірок, Font (шрифт) - форматування шрифту символів (гарнітура, розмір, стиль написання і т.д.), Patterns (узоры) - колір та стиль фону заливки комірок, Alignment (выравнивание) тип вирівнювання інформації в комірках, Width/Heigth (ширину и высоту) - параметри ширини і висоти комірок.

Якщо одна із вищеперерахованих опцій не буде відмічена, то дані параметри форматування комірки залишаться попередніми (як, були до використання команди автоформатування).

Ще однією зручною можливістю швидкого форматування комірок в Excel є копіювання формату комірок. Для цього потрібно відмітити комірку, формат якої слід встановити для інших комірок. Після цього вибрати піктограму і відмітити мишею комірки, на які потрібно встановити даний формат.