Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорiя по Excel1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
5.34 Mб
Скачать

1. Поняття про електронні таблиці. Інтерфейс програми Excel.

1.1. Поняття про електронні таблиці.

Електронні таблиці - це будь-який набір даних, організованих, у формі двомірної таблиці, над якими можна проводити довільні обчислення, а їх результати представляти як в числовому, так і в графічному вигляді. В електронну таблицю можуть входити текстові фрагменти. числова дані, графічні зображення. Відмінність електронної таблиці від звичайної полягає в тому, що над даними, які знаходяться в ній, можна проводити обчислення за спеціально введеними формулами. Результати обчислення формул можна представляти у вигляді графіків та діаграм, що значно полегшує сприйняття числових даних.

Для обробки електронних таблиць використовуються спеціальні прикладні програми. Їх називають табличними процесорами або просто електронними таблицями. До найбільш популярних табличних процесорів на даний час можна віднести Microsoft Excel, Lotus 1-2-3 та Quattro Pro. Крім цього існує багато інших менш потужних програм. Серед них можна відмітити такі розповсюджені на території України програми, як Improv, SuperCalc, Linda та інші.

Поширення програм обробки електронних таблиць пояснюється універсальними можливостями їх використання. Адже електронні таблиці можна використовувати як для вирішення різноманітних задач обчислення, бухгалтерського обліку, так і для створення різних бланків, ділової графіки і навіть повного балансу фірми. Наприклад, на підприємстві за допомогою електронних таблиць можна спростити вирішення таких задач, як обробка замовлень і планування виробництва, розрахунок податків і заробітної плати, облік кадрів, керування збутом і майном та багато інших операцій.

Використання електронних таблиць не обмежується лише сферою ділового життя. Завдяки великому набору математичних та інженерних функцій за допомогою електронних таблиць можна вирішити багато задач в галузі природничих та технічних наук.

Одна із найбільш потужних програм для обробки електронних таблиць - Microsoft Excel. Даний програмний продукт має досить велику історію розвитку, починаючи з 1984 року, від примітивних перших версій для операційної системи MS-DOS до світового лідерства в даній галузі використання комп'ютерної техніки. Широкої популярності Excel набув починаючи з версії 4.0. Створення фірмою Lotus Development відразу двох нових версій програмних продуктів для обробки електронних таблиць - Improv та особливо Lotus 1-2-3 версії 4.0 - підштовхнуло Microsoft до удосконалення цієї програми.

В 1993 році створено Microsoft Excel 5.0, яка стала значним етапом в розвитку програм для обробки електронних таблиць. В цій версії вперше введено структуру робочої книги. Раніше файл електронних таблиць являв собою одну велику таблицю, в якій розміщувалась вся інформація. При великій кількості даних така структура значно ускладнює пошук та обробку потрібної інформації.

Робоча книга (Workbook) представляє собою набір декількох електронних таблиць, об'єднаних в одному файлі. Кожна така таблиця називається робочим аркушем (Worksheet). Очевидно, що розробники Excel вирішили, що в більшості користувачів робочих таблиць є різні, але пов'язані між собою групи цифрових даних, які найзручніше розміщати не на одному аркуші, а на кількох. Кожна робоча книга може містити до 256 аркушів.

Така структура нагадує комп'ютерну модель звичайної книги, що значно полегшує роботу з електронними таблицями недосвідченим в цій галузі користувачам. Коли людина працює над певним проектом, то на її робочому столі завжди є кілька різних аркушів паперу з різними цифровими даними, зв'язаними однією темою. В кінці роботи вона складає ці аркуші в окрему папку. Відповідно до цих міркувань організовано і робочу книгу в Excel, де кожен із таких аркушів - це окрема робоча таблиця.

Ще одним важливим поштовхом для росту популярності електронних таблиць Microsoft Excel 5.0 стало їх об'єднання в пакет Microsoft Office з такими популярними програмами як текстовий процесор Microsoft Word 6.0. Крім цього дана версія програми мала багато інших прогресивних нововведень, перш за все значно розширилась кількість типів доступних діаграм, розроблено спеціальну підпрограму-майстер побудови діаграм, значно розширились можливості для роботи з базами даних, встановлено підтримку технології OLE2 та ін.

В зв'язку із створенням нової 32-розрядної операційної системи Windows 95 фірма Microsoft розробила 32-розрядний пакет прикладних програм Microsoft Office 95, куди увійшла і нова версія Excel, яка отримала назву Microsoft Excel 95. її ще називають Microsoft Excel 7.0, хоча по порядку створення версій вона повинна була бути шостою. Це зроблено для того, щоб уникнути розбіжностей в нумерації з новою версією Microsoft Word 7.0, яка увійшла з Excel в єдиний інтегрований програмний пакет Microsoft Office. В 1997 році створено нову версію пакету Microsoft Office 97, куди увійшов новий програмний продукт Microsoft Excel 97 (8.0).

Будь-яка електронна таблиця (робочий аркуш в Excel), як і звичайна таблиця, складається з рядків (Rows) та колонок (Columns). Як правило, рядки електронної таблиці, в тому числі і Excel, нумеруються арабськими цифрами, а колонки латинськими літерами. На робочому аркуші Excel 95 існує 16386 рядків, а в Excel 97 їх 65536 (іменуються від 1 до 65536). Кожен робочий аркуш Excel містить 256 колонок, які іменуються латинськими, літерами А, В, С, D,..., Z, тоді АА, АВ, АС, ..., AZ, ВА, ВВ, ВС, ...,BZ, СА, СВ, СС,.... CZ і так далі, до колонки з іменем IV.

Перетин рядків і колонок утворює комірки (Cells). В комірках власне і записується числова, текстова інформація, що зберігається в таблиці та формули, за якими проводяться обчислення. Комірки іменуються за назвою колонки та рядка, на перетині яких вони знаходяться (наприклад А1, А2, В5, СЗ, AZ347, IV65536 і т.д.

Крім цього можна ввести поняття діапазону комірок, тобто адреси, що займають виділені комірки. Діапазон комірок переважно вказується в такому форматі:

<Комірка1> : <Комірка2>

<Комірка1> - адреса лівого верхнього кута прямокутної ділянки, що займають виділені комірки (діапазон комірок);

<Комірка2> - адреса правого нижнього кута прямокутної ділянки, що займають виділені комірки (діапазон комірок).