Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорiя по Excel1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
5.34 Mб
Скачать

5. Робота з діаграмами в Microsoft Excel. Ілюстративна графіка.

5.1. Загальна будова діаграми Microsoft Excel

В табличному процесорі Microsoft Excel, як і в будь-яких інших програмах, для роботи з електронними таблицями, результати обчислень можна представляти як в звичайному, числовому, вигляді так і в графічному. Таке наочне представлення числових даних значно краще сприймається людиною. Крім цього, за допомогою діаграми легше оцінювати та обґрунтовувати результати обчислень.

Excel має велику бібліотеку типів діаграм, як двомірних так і тримірних. Серед них можна виділити чотирнадцять основних типів:

Крім чотирнадцяти стандартних типів діаграм Excel має ще набір із двадцяти додаткових типів.

Розглянемо тепер з яких елементів складається діаграма Excel. Будь-яка діаграма з однієї сторони є окремим монолітним об'єктом, а з іншої - вона складається з багатьох більш простих об'єктів, причому деякі з них мають також складну будову. Розглянемо будову типової діаграми Excel. Найкраще її представити за допомогою тримірної стовпчикової або подібної до неї діаграми. На малюнку 10.15 зображено тримірну циліндричну діаграму. Зверніть увагу, що у інших типів діаграм деякі елементи можуть бути відсутні.

Основним елементом будь-якої діаграми є, звичайно, об'єкти, які графічно відображають дані електронної таблиці, тобто власне діаграма (Chart) (мал. 10.15.6). Вигляд графічних об'єктів діаграми залежить від її типу. Окремі відкладені значення (окремі об'єкти) називають вузлами діаграми. Якщо курсор миші помістити на один з вузлів діаграми, то виводиться контекстна підказка (Contents Pop-Up) (мал. 10.15.м) до цього вузла.

Діаграма та інші її елементи розміщуються в робочому полі (Chart Area) - прямокутне поле, в якому знаходиться діаграма. Воно забезпечує цілісність діаграми і відокремлює її від решти частини аркуша електронної таблиці.

Всі діаграми, за виключенням кругової та кільцевої, мають хоча б дві осі (Axis) (мал. 10.15.з):1 горизонтальну - вісь категорій (Categories) та вертикальну - вісь значень (Value). Для двомірних діаграм вісь категорій - це вісь X, а вісь значень - Y. В тримірних діаграмах з'являється ще одна вісь - вісь! рядів (Series). При цьому вісь рядів стає віссю Y, а вісь значень - Z.

Н а осях відкладаються числові значення відповідних даних електронної таблиці, за якими потрібно побудувати діаграму. Для того, щоб орієнтуватись в місцезнаходженні відкладених значень, на осях зроблено засічки (Plot Area) (мал. 10.15.ж). Крім цього, біля засічок можуть вказуватись назви категорій, рядів значень. їх ще називають мітками на осях (Categories Axis, Series Axis, Value Axis) (мал. 10.15.в). На одній із осей відкладаються числові значення, за якими будується діаграма (Value Axis) (мал. 10.15.д). Кожна з осей може мати власні назви, тобто заголовки осей (Categories Axis Title, Series Axis Title, Value Axis Title) (мал. 10.15.г). Крім цього назву має і сама діаграма - заголовок діаграми (Title Char) (мал. 10.15.є).

Осі діаграми перетинаючись утворюють площини, які називаються площинами осей (мал. 10.15.Й). Площини осей поділяються на вертикальні або стіни діаграми (Walls) та горизонтальну або основу (Floor).

Площини осей можуть бути покриті спеціальною координатною сіткою (Gridlines). Лінії сітки є продовженням засічок на осях вздовж всієї площини осей.

Додатково в діаграму часто поміщають так звану легенду (Legend) (мал. 10.15.к). В легенді, як правило, вказуються типи заливки, кольори і візерунки, які використовуються для позначення даних на діаграмі. Ці елементи ще називають ключами легенди (Legend keys). Отже, легенда - це також складний об'єкт, який складається з простіших. Він містить, крім ключів легенди, назви даних, обводку легенди та фон легенди.

Крім цього, на кожному з вузлів діаграми можуть бути додаткові мітки - мітки на вузлах діаграми (Data Labels) (мал. 10.15.е). В цих мітках можуть виводитись числові значення у вузлах діаграми, назви категорій, або процентне співвідношення числового значення у вузлі до суми значень у всіх вузлах діаграми разом взятих. У мітках на вузлах діаграми можуть також додатково показуватись ключі легенди.

В діаграму також можна поміщати таблицю даних (Data Table) (мал. 10.15.л), в якій відображаються дані, за якими побудовано діаграму. Таблицю даних зручно поміщати в діаграму, якщо діаграма знаходиться окремо від самих даних (на окремому аркуші).