Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Обслуговування системи чотиритактних двигунів

На двигунах ЯМЗ встановлена роздільна паливна апаратура, що складається з паливного насоса високого тиску і форсунок, що з'єднуються з насосом паливопроводу високого тиску.

При щоденному обслуговуванні дизельних автомобілів відразу ж після повернення до автотранспортне підприємство необхідно злити відстій з фільтрів грубої й тонкого очищення палива по 0,1 л палива і заповнити баки паливом щоб уникнути конденсації водяної пари, що містяться в повітряному просторі паливного бака; перевірити і прослухати роботу двигуна , контрольних приладів і системи управління; оглянути при працюючому двигуні герметичність з'єднання паливопроводу і усунути виявлену текти.

Механізація очищення грязевідстійник

Щоб уникнути засмічення каналізації та водостоку мийні пости обладнають грязевідстійник, в яких осідають забруднюючі домішки. Для відбору масла і бензину, що містяться у воді, поруч з грязевідстійник встановлюють бензомаслоуловлювач.

При митті грязевідстійник змивають 10-20 кг бруду і 5 – 10 кг мастил та бензину.

Перевірка і регулювання форсунок

На двигунах ЯМЗ-236 встановлені форсунки закритого типу для розпилювання палива; 4) кут конуса струменя.

Розпилювач форсунки має чотири соплових отвори діаметром 0,34 мм. У процесі експлуатації форсунки перевіряють регулюють на такі показники: 1) герметичність сполучення; 2) тиск початку підйому голки розпилювача; 3) якісну перевірку і регулювання форсунок можна проводити безпосередньо на двигуні або в спеціально обладнаному .

Нанесення захисних покриттів

Для продовження терміну служби кузова необхідно періодично перевіряти стан захисних покриттів. Місця кузова, що не мають захисного покриття, покривають фарбою (зовнішні поверхні) або наносять спеціальні антикорозійні покриття (на нижні зовнішні поверхні). Перед нанесенням захисних покриттів поверхні очищають від іржі, старої фарби і забруднень піскоструминним апаратом, дротяними щітками або хімічним способом. Сліди масел і жирових плям поверхні видаляють уайт-спіритом або бензином сорту «калоша», а потім покривають гліфталевої грунтовкою № 138.

Регулювання форсунок

Щоб відрегулювати форсунку на необхідну величину тиску початку підйому голки розпилювача, необхідно відповідно змінити ступінь затягування пружини 7 форсунки за допомогою регулювального гвинта 8 попередньо знявши захисний ковпак 10).

Перевірку та регулювання тиску початку підйому голки розпилювача

форсунки МОЖНА справити на »двигуні за допомогою еталонної форсунки, попередньо перевіреної і точно відрізок п.шрованной. Для цього пьосдіняют топлівопро-ІПД високого тиску від

Догляд за лакофарбовим покриттям

Догляд за лакофарбовими покриттями автомобілів. Хромовані деталі легкових і вантажних автомобілів протирають чистою ганчіркою, злегка змоченою в гасі, потім ганчіркою, змоченою у воді, потім протирають сухою ганчіркою. Іржу в місцях пошкодження хрому видаляють крейдою або зубним порошком, нанесеним на ганчірку. Велику увагу слід приділити лакофарбовим покриттям.

Перевірка паливних насосів

Перевірку насоса високого тиску доцільно проводити в комплекті з робітниками форсунками. Тому вони повинні бути попередньо перевірені і відрегульовані.

Перевірка моменту початку подачі палива секціями насоса проводиться без автоматичної муфти випередження впорскування. Якщо прецизійні пари секцій насоса мають малий знос, то момент початку подачі палива можна перевіряти «по меніску».

Регулювання пусковий подачі палива

Регулювання пусковий подачі палива виробляється гвинтом 2 при знятої кришці оглядового люка. При викручування гвинта 2 подача палива збільшується, а при загортанні – зменшується.

У разі необхідності перевіряють і регулюють переміщення рейки насоса (між крайніми положеннями). Нормальний рейс повинен бути рівним 11 ± 0,1 мм при 1030 +10 об / хв кулачкового валу насоса.

Обслуговування зчеплення

Довговічність і надійність роботи механізмів силової передачі і їх коефіцієнт корисної дії залежать від правильного і своєчасного догляду за ними. Наявність у механізмах силової передачі великої кількості підшипників і шестерень, що працюють при високих контактних тисках, обумовлює необхідність їх правильного монтажу, ретельної регулювання та належної мастила. У силу послідовного з'єднання механізму силової передачі несвоєчасне усунення несправності одного з них тягне за собою несправність пов'язаних з ним механізмів, тобто виникає потік залежних відмов.