Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Відцентрові маслоочисники

На нових моделях вітчизняних двигунів тонке очищення масла здійснюється відцентровими маслоочістітелямі (ЦМО) з гідравлічним реактивним приводом ротора. У процесі роботи відцентрового маслоочістітеля механічні домішки, що містяться в олії, перебувають у відцентровому силовому полі. Основні правила догляду за ЦМО полягають в наступному: після пробігу автомобіля 1,5-2 тис. км необхідно очищати ротор від відкладень (товщина шару відкладень не повинна перевищувати 15-18 мм); в разі засмічення отворів жиклерів, встановлених в бобишках днища корпусу ротора , очищати їх дерев'яною паличкою або продувати стисненим повітрям, не порушувати заводську балансування ротора (для цього при складанні поєднувати ризику на корпусі з рискою на кришці ротора); після складання перевіряти легкість обертання ротора від руки (момент затягування гайки кріплення кришки повинен бути дорівнює 4 кг -м). Після остаточного складання ЦМО необхідно перевіряти його роботу таким чином: при прогрітому двигуні (75 ° С), при високому числі оборотів колінчастого валу двигуна (1800 – -000 об / хв) і при швидкій зупинці двигуна ротор ЦМО повинен обертатися протягом 2-3 хв.

Обслуговування генераторів змінного струму

На ряді вітчизняних автобусів (ЗІЛ, ЛАЗ і ПАЗ) та авто-мобілів застосовуються трифазні синхронні генератори з електромагнітним збудженням (генератори змінного струму). Основні переваги таких генераторів – більш висока потужність в порівнянні з генераторами постійного струму при таких же габаритних розмірах і висока експлуатаційна надійність. До недоліків генераторів змінного струму відносяться: необхідність застосування дорогих випрямних блоків для отримання постійного струму і порівняно низький к. п. д. (0,5 замість 0,6 у генераторів постійного струму). Напруга і сила струму регулюється електромагнітними вібраційними регуляторами.

Підвищення терміну служби масла

На підвищення терміну служби масла в картері двигуна і зменшення його витрат на зміну і долив великий вплив робить якість застосовуваних масел і палива, стан циліндро-поршневої групи двигуна, правильна регулювання елементів системи живлення і приладів запалювання, високоякісний догляд за воздухоочистителем, фільтрами трубою і тонкої очищення масла, умови пуску двигуна, дорожні умови і режим експлуатації автомобіля. Тому оптимальна періодичність зміни масла повинна встановлюватися з урахуванням цих факторів.

Обслуговування приладів пуску

Надійна робота стартера забезпечується міцним кріпленням його, правильної центровкой і щільним з'єднанням з акумуляторною батареєю. Провід ланцюга стартер – акумуляторна батарея повинні бути добре ізольовані і мати надійні контакти.

Щітки стартера повинні прилягати всією поверхнею до колектора. Тиск щіток на колектор 900-1300 Г. Забруднене колектор протирають ганчірочкою, злегка змоченою в бензині, а при значному забрудненні його – скляним папером. Якщо на поверхні колектора є сліди розплавленого металу, то колектор слід проточити на токарному верстаті, знімаючи стружку мінімальної товщини.